Es tracta d'una malaltia que té consideració d'accident laboral

Lipoatròfia a la Torre Diagonal de Banc Sabadell


23-05-12 Està admès que les condicions físiques i ambientals anòmales poden produir casos d'aquest tipus d'accident laboral, però, a més a més, és imprescindible evitar el contacte directe amb els cantells de les taules.

(PDF:Cat)

Lipoatròfia a la Torre Diagonal

El mes de gener se'ns va comunicar que s'havia produït un cas de lipoatròfia semicircular a la Torre BancSabadell. Es tracta d'una malaltia que té consideració d'accident laboral i que es manifesta amb la pèrdua d'una zona semicircular de teixit gras subcutani situat, sobretot, a la part anterior de les cuixes o avantbraços. Encara no se'n sap amb una certesa absoluta la causa, però és reversible en tots els casos quan finalitza l'exposició als factors de risc. Aquests factors són, principalment:

  • Condicions higromètriques: humitat relativa de l'aire baixa.
  • Camps electromagnètics i càrregues electroestàtiques elevades.
  • Característiques del mobiliari i les instal·lacions.

Immediatament vam sol·licitar a Banc Sabadell que complís l'acord de la Generalitat de Catalunya perquè es fessin les proves per comprovar que tot era correcte. Així, el banc va avisar Asepeyo, però només va examinar el lloc de treball de la persona afectada i no va fer cap més comprovació. Amb tot i això, els resultats van confirmar algunes de les anomalies que anteriorment les avaluacions de riscos havien detectat:

  • Humitat relativa del 24,4%, molt per sota dels valors establerts en el Reial Decret 486/97, que recomana uns valors d'entre el 45% i 55% per evitar el risc de lipoatròfia.
  • Les taules no han de tenir arestes afilades, sinó que es recomana que siguin de cantells gruixuts.

També hi ha queixes contínues dels empleats per l'elevada electricitat estàtica que hi ha a la planta i que provoca descàrregues molestes.
Et recomanem que si creus que pots estar afectat per aquest accident laboral t'adrecis a Asepeyo perquè et facin un reconeixement.

Efectes de la lipoatròfia semicircular
Està admès que les condicions físiques i ambientals anòmales poden produir casos d'aquest tipus d'accident laboral, però, a més a més, és imprescindible evitar el contacte directe amb els cantells de les taules. Els delegats de prevenció de Comfia-CCOO et recomanem canviar les postures habituals incorrectes i una distribució correcta de les eines de treball per evitar aquest risc.

Restem a disposició teva per respondre els dubtes que tinguis o ampliar la informació sobre aquesta qüestió.
Víctor de Francisco, tel. 26300
Juan José Serón, tel. 25900


Maig de 2012