No acceptarem la creació d'una jornada laboral nova als centres corporatius.

Reducció de plantilla en els centres corporatius


11-10-11 El nostre consell als responsables de les direccions dels centres corporatius és, si no és evident la possible millora de productivitat, que demanin l'assessorament d'Organització, àmbit en el qual compten amb experts en l'organització del treball que sens dubte podran millorar els seus processos productius.

Untitled Document

(PDF:Cat)

Reducció de plantilla en els centres corporatius

 

Arran de les comunicacions que hem rebut des d'àmbits diferents dels centres corporatius de CBS Sant Cugat i 901 sobre les reunions que s'estan fent i en les quals s'informa -de diferents maneres, segons la capacitat de gestió i de comunicació de qui informi- que es pretén reduir la plantilla dels centres corporatius un 10%, vam sol·licitar una reunió amb la Direcció de Recursos Humans perquè ens informés d'aquesta acció.


En la reunió, que es va fer el dijous dia 6, ens van informar que la directriu és optimitzar els recursos i millorar la productivitat en tots els centres corporatius de l'entitat. Entenen que amb aquesta mesura aflorarà excedent de plantilla i que aquesta plantilla podrà passar a reforçar la xarxa d'oficines, ja que reconeixen que la precarietat dels recursos humans en la xarxa, aquests últims anys, ha estat i és important. El calendari d'aquesta acció preveu que quan disposin dels resultats que se'ls comuniquin des de tots els àmbits, des de recursos humans es començarà un procés d'entrevistes amb els candidats per conèixer el seu grau d'adequació al perfil comercial que necessiten. Al mateix temps, s'estan dissenyant programes de formació específics per al personal que finalment passi a oficines. També ens han assegurat que els canvis a la xarxa seran sempre a oficines pròximes a l'habitatge de l'empleat.

Fins aquí, la mesura és comprensible. Ara bé, una cosa diferent és, i el director de Recursos Humans n'és conscient, com serà en la pràctica aquesta acció per part dels diferents directors de direcció o caps de departament dels centres corporatius. Nosaltres entenem que una optimització de recursos implica organització del treball, en el sentit de millorar els processos que siguin millorables i eliminar les tasques innecessàries o prescindibles.

 

Només després de fer aquesta anàlisi serà possible establir si hi ha o no excedent de plantilla. Certament que no seria lògic ni acceptable que aquest procés fos al revés: comunicar el sobrant de la plantilla -i així la Direcció de Recursos Humans estarà contenta- i repartir les tasques dels excedents entre la resta dels empleats, preveient que aquests últims faran l'extensió de jornada que faci falta per suplir la reducció de plantilla. Tampoc té cap sentit que es comuniqui, com sembla que ha passat en uns àmbits, que la millora de la productivitat passi perquè els empleats treballin tots els dies a la tarda. Això no tan sols és il·legal: és absurd.


El nostre consell als responsables de les direccions dels centres corporatius és, si no és evident la possible millora de productivitat, que demanin l'assessorament d'Organització, àmbit en el qual compten amb experts en l'organització del treball que sens dubte podran millorar els seus processos productius.


En canvi, no pot ser, ni ho ha de ser, una cacera de bruixes, on prevalguin els capricis personals aliens a una bona gestió de la plantilla o s'amenaci o s'assetgi les persones, de tal manera que sembli un càstig el fet de treballar a la xarxa. Tampoc acceptarem que això comporti la creació d'una jornada laboral nova de 8 del matí a 7 de la tarda de dilluns a dijous per als centres corporatius.
En qualsevol cas, hem acordat amb la Direcció de Recursos Humans i Relacions Laborals que mantindrem reunions per al seguiment d'aquest procés. També estarem atents a les informacions que ens feu arribar sobre aquesta qüestió.


Octubre de 2011