Una empresa ha de ser gestionada amb els treballadors NO CONTRA ELS TREBALLADORS

L'ocupació a Banc Sabadell


21-05-10 La política d'ocupació a Banc Sabadell no es mereix cap premi: no crea llocs de treball, castiga la seva plantilla i incrementa la precària situació de les ETT.



Untitled Document

(PDF:Cat)

L'ocupació a Banc Sabadell

La política d'ocupació a Banc Sabadell no es mereix cap premi: no crea llocs de treball, castiga la seva plantilla i incrementa la precària situació de les ETT.

Analitzant els balanços anuals del banc, podem comprovar que les magnituds operatives de 2008 a 2009 es mantenen. Això, traduït al llenguatge laboral, significa que hem hagut de desenvolupar la mateixa quantitat de treball el 2008 que el 2009. Encara que el resultat econòmic no hagi estat el mateix, el nostre esforç per intentar-ho aconseguir sí.

En paral·lel, de 2008 a 2009 s'ha reduït la plantilla en més de 600 persones. De fet, Banc Sabadell no crea ocupació des de fa anys. La conseqüència d'aquestes dades és evident: si hem de desenvolupar el mateix volum de treball amb 600 persones menys i complir uns objectius que les circumstàncies actuals del mercat fan gairebé impossibles, la plantilla està treballant moltes més hores, no tan sols de les que marca el conveni, sinó també de les que la pràctica bancària ha instal·lat des de fa anys.

El binomi reducció de costos/increment de negoci implica que, a més de l'exigència d'extensió de jornada diària, es treballi amb una pressió en cascada que arriba indiscriminadament des de totes les unitats de negoci.

Aquesta situació ja no és conjuntural sinó estructural i això és així perquè el banc, en la seva persecució de més grandària, sempre ha emprès en primer lloc les mesures d'estalvi del cost de personal, però ha invertit poc i fora d'hora a optimitzar l'organització del treball i dels recursos i les eines. Inevitablement tots aquests fets han provocat que la plantilla acumuli cansament crònic i, el que és pitjor, falta de motivació i vinculació amb els objectius marcats des de l'alta direcció.

Fa un mes ens van comunicar una nova mesura d'estalvi de costos de personal: deslocalitzen part de les tasques dels CAR a l'Argentina a través d'INDRA. Així, la primera conseqüència serà la pèrdua del llocs de treball del col·lectiu de treballadors d'ETT que treballaven en els CAR, alguns des de fa més d'un any.

 

 

 

 

 

Banc Sabadell des de fa dos anys amb prou feines realitza contractació temporal directa i va assolir un acord amb diverses ETT per comptar amb un planter de treballadors a punt per cobrir les necessitats del grup sense incrementar plantilla. El col·lectiu de treballadors de les ETT arriben al banc amb la legítima esperança d'accedir a un lloc de treball fix al Sabadell, però el cert és que no tenen cap certesa que això succeeixi.

En resum, la política d'ocupació del Sabadell no es mereix cap premi: no respon a cap de les necessitats de les persones que treballen al grup ni tampoc a les actuals de la societat. D'una banda, no crea llocs de treball; de l'altra, castiga la plantilla, i finalment, incrementa encara més la precària situació del lloc de treball temporal.

És cert que hi ha crisi i que el sector està preocupat, però també ho és que una política d'ocupació i de pressió irracional, no ajudarà tampoc a sostenir el projecte Banc Sabadell.

Exigim que, igual que disposen d'una Comissió de nomenaments i retribucions exclusivament per a l'alta direcció, creïn una comissió que vetlli per una aplicació raonable i regulada de les polítiques comercials i que eviti l'exigència incontrolada de campanyes, assistència a reunions, sessions formatives… que actualment arriba des de totes les direccions de negoci. A més a més, és imprescindible que s'incrementi la plantilla per tal de reduir la situació de fustigació continua que es produeix. Considerem que l'actual situació del mercat els va portar a recórrer a la contractació d'ETT en comptes de la contractació directa, però el mínim exigible és que contractin tot el personal necessari d'ETT per cobrir baixes, vacances i increments de producció. En paral·lel, per tal de pal·liar la precarietat d'aquests treballadors, s'ha d'acordar l'establiment de criteris i terminis perquè es converteixin en plantilla fixa del banc.

Exigim als gestors d'aquesta empresa que compleixin la seva comesa amb rigor i respecte cap a la societat i cap a les persones que treballem a Banc Sabadell. Recordin que són els gestors, tal vegada temporals, d'aquesta empresa, no els nostres amos, i recordin també que una empresa ha de ser gestionada amb els treballadors NO CONTRA ELS TREBALLADORS.

Maig de 2010