Archivado en Comunicados, Huelga

CC.OO. Caixa Ontinyent - Comunicat

ELS EFECTES PRÀCTICS DE LA REFORMA LABORAL


Posem en evidència les conseqüències que les principals mesures incloses en el RDL 10/2010 tenen per als drets dels treballadors.

 


Este artículo se publicó originalmente en Caixa Ontinyent (Comfia CCOO en Caixa Ontinyent) ,

LA REFORMA DE L'ACOMIADAMENT

I- Principals novetats en matèria d'acomiadament.

1. S'amplien les causes per a despedir: causes econòmiques, causes tècniques, organitzatives o productives, i s'introduïx l“acomiadament preventiu”.

2. Es limita la tutela administrativa i judicial dels acomiadaments. La Llei ara només exigix que siga “mínimament raonable”.

3. Es facilita l'acomiadament express per causes objectives, per a eliminar els salaris de tramitació. L'acomiadament deixa de ser nul i es convertix en improcedent.

4. Estos acomiadaments passen a estar subvencionats amb recursos públics. L'actuació del Fons de Garantia Salarial (FOGASA) es manté i amplia per a facilitar els costos de l'acomiadament a les empreses.

5. En l'acomiadament objectiu, es rebaixa el termini de preavís i la indemnització en cas d'incomplir-se.

II - Conseqüències pràctiques per a tots els treballadors fixos actuals.

1. Al legalitzar-se els acomiadaments, es perd el dret a l'estabilitat en l'ocupació, i una reducció substancial de la indemnització per cessament.

2. La reforma de l'acomiadament afecta sobretot els actuals treballadors fixos amb major antiguitat.

3. Davant de la mateixa situació en l'empresa, ha convertit en més barat despedir els treballadors que, simplement, canviar-los l'horari o els dies de treball, o un trasllat a una altra localitat.

4. En la pràctica, l'aportació del FOGASA suposa que en alguns casos despedir els treballadors fixos costa el mateix o inclús més que despedir els temporals. Així, convertix els contractes fixos actuals en temporals, ja que el cost per a l'empresari és el mateix.

III.- Conseqüències pràctiques per als contractes de foment de la contractació indefinida.

1. Es facilita la utilització de l'acomiadament express, sense causa i amb indemnització rebaixada, i sense abonament de salaris de tramitació.

2. Es subvenciona el cessament d'estos treballadors a càrrec del FOGASA. El Ministeri admetrà expressament que la subvenció s'abone encara que l'empresa reconega que no té raons per al cessament i l'acomiadament siga improcedent.

3. El finançament públic suposarà que l'acomiadament sense causa tindrà un cost per a l'empresa de 25 dies de salari per any de servici, en compte dels 45 dies per any de l'acomiadament improcedent

LA REFORMA DE LA NEGOCIACIÓ COL·LECTIVA

I.- Capacitat de l'acord d'empresa per a suprimir els drets establits en els convenis col·lectius sectorials, sense concurrència de cap causa, sense control judicial i ampliant-se les matèries susceptibles de modificació.

II.- Despenge salarial: s'amplia la capacitat de l'acord d'empresa per a fixar un règim salarial inferior a l'establit en el conveni del sector.

III.- Reconeixement del poder de l'empresari per a incomplir els drets establits en els pactes i acords d'empresa.

1. Es reconeix expressament que els pactes i acords d'empresa als quals expressament no se'ls haguera atribuït el caràcter de conveni col·lectiu poden ser modificats unilateralment per l'empresari.

2. Afecta tots els pactes i acords, encara que es negocien amb la majoria sindical.

CONTRACTACIÓ

I.- Contracte de foment de la contractació indefinida

1. Generalització quasi completa del contracte de foment de la contractació indefinida. Així, en tots els nous contractes passa la indemnització de 45 a 33 dies quan no hi ha causa per al cessament. A més es subvenciona amb altres 8 dies, la qual cosa suposa un cost de 25 dies/any.

2. Reconeixement de la improcedència en l'acomiadament objectiu (indemnització de 33/25 dies per any, elimina els salaris de tramitació).

II.- Contractació temporal.

1. S'amplien a 3 anys els contractes d'obra.

2. L'increment en la indemnització per fi de contractes temporals passa de 8 a 12 dies…en 2015.

3. No es corregix l'abús de les subcontractes ni l'encadenament de contractes.

OCUPACIÓ PÚBLICA

I.- Es podran tramitar acomiadaments objectius o col·lectius dels treballadors fixos de les Administracions Públiques.

II.- Empreses de treball temporal podran cobrir les bosses de contractació temporal en les Administracions Públiques, sense sotmetre's a les garanties constitucionals d'igualtat, mèrit i publicitat.