Archivado en Comunicats, Bsis

Hores extres

El pacte ha complert un any de vigència


Atès que és el primer any de singladura, ha costat una mica entendre, aplicar i adaptar. Això ha derivat en un cert desajust entre l'esperat o teòric i l'observat o real, la qual cosa ha generat un nombre important de dubtes i desconcert entre la plantilla afectada. 

Este artículo se publicó originalmente en Banco Sabadell (CCOO Grupo Banco Sabadell) ,
Comunicat exclusiu per a  la plantilla de Tecnologia de BSIS

INFORMACIÓ DEL PACTE D'INTERVENCIONS EXTRAORDINÀRIES

Ja s'ha complert un any, el primer any, de vigència del Pacte d'Intervencions Extraordinàries, aquest pacte que regula les intervencions programades fora d'horari convencional i que coneixem de manera informal com el pacte de 'Hores extres'.

Cal comprendre que, atès que és el seu primer any de singladura, ha costat una mica entendre, aplicar i adaptar (per exemple, s'ha hagut de dotar infraestructura de control, com l'adaptació del Clarity perquè contempli aquest nou tipus d'esdeveniments) i això ha derivat en un cert desajust entre l'esperat o teòric i l'observat o real, la qual cosa ha generat un nombre important de dubtes i desconcert entre la plantilla afectada.

Des de la Secció Sindical de CCOO, promotora del pacte, després de diverses entrevistes amb recursos humans, i un cop vistos els aspectes de la liquidació realitzada al llarg de l'any 2014, hem decidit publicar aquest comunicat en el que us expliquem les fites més rellevants del que ha estat aquest primer any de funcionament i com pretén ser, a partir d'ara, l'aplicació definitiva d'aquest pacte.

El plantejament TEÒRIC i que esperàvem segons la definició estipulada era repartir l'any en 3 quadrimestres, liquidant amb la nòmina del mes següent al venciment del quadrimestre.

No obstant això, com s'ha comentat, la implementació del sistema ha patit una sèrie de retards deguts a les necessitats d'adaptació dels mètodes de gestió (Reporting, nòmina...) i ha provocat que s'hagi desviat el model teòric al que ha resultat el sistema realment adoptat. Aquest és el que anomenem en plantejament REAL i que s'ha plasmat, aquest any 2014, de la següent manera: 

 - La primera liquidació abasta el període comprès del 2014.01.01 al 2015.05.31 i es liquida en la nòmina de juny com gratificació (aquesta matisació és important com es revelarà a continuació).
 - La segona liquidació abasta el període comprès del 2014.06.01 al 2014.09.30 i es liquida en la nòmina de gener de 2015, també com a gratificació.
 - Queda doncs un últim període per liquidar per a l'any 2014, del 2014.10.01 al 2014.12.31, que encara no sabem quan s'abonarà en nòmina i que serà pel concepte de HORES EXTRAORDINÀRIES.

És important remarcar que, des del 3r període del 2014, es decideixen incorporar les hores extres no com gratificació si no com el que realment són, en concepte d'hora extra i que això ens porta a una limitació important: segons estableix l'Estatut dels Treballadors, no es poden computar més de 80 hores extres per any.

La Secció Sindical, un cop advertida d'aquesta limitació, està pendent de signar un nou annex al pacte que reculli aquesta limitació, però no ha estat encara convocada per l'empresa per a la formalització d'aquest tràmit.

És important que sapigueu que, a partir d'ara:

 - No podeu fer més de 80 hores extres reals remunerades a l'any (recordeu que les 24 primeres són de descans i no computen en aquest límit).
 - Que han de ser hores reals, no convertides (recordeu que 1 hora real pot ser 1.75, 2.5 o 3.5 hores convertides segons el moment en què s'efectuï).
 - Si, pel vostre compte decidiu excedir el límit, no sereu compensats de forma dinerària per l'excés. Nosaltres recomanem que no s'excedeixi el límit.
 - Atès que la primera liquidació pel concepte d'hora extraordinària es realitza des del 2014.10.01, el període anual d'hores extres remunerades anirà d'octubre a octubre de l'any següent, és a dir, el control del màxim de 80 hores reals remunerades es fa des del 1 d'octubre de 2014 a 31 setembre de 2015.

Seguirem informant segons es produeixin novetats al respecte. No obstant això, podeu consultar tot allò que considereu oportú i podeu dirigir-vos a qualsevol delegat sindical o fer directament la consulta al departament de recursos humans de BSIS.

Salutacions cordials.

Secció sindical CC.OO. BSIS