Archivado en Comunicados, Mujeres e Igualdad, Divulgacion

#8M, PER LA IGUALTAT, TENIM UN PLA!

Aquest any, des de CCOO, volem posar  en valor i reivindicar la importància dels plans d’igualtat a les empreses com a eina principal per a aconseguir acabar amb les desigualtats de gènere a les empreses. Per nosaltres és un repte.

#8M, POR LA IGUALDAD, TENEMOS UN PLAN!

Este año, desde CCOO, queremos poner en valor y reivindicar la importancia de los planes de igualdad en las empresas como herramienta principal para conseguir acabar con las desigualdades de género en las empresas.  Para nosotras es un reto.


Este artículo se publicó originalmente en CATALUNYA (CCOO Serveis Catalunya) , GIRONA (Sindicat Intercomarcal de CCOO Serveis Comarques Gironines) , TARRAGONA (Serveis CCOO Tarragona) , LLEIDA (Serveis CCOO Terres de Lleida) , VOCC-CATC (Serveis CCOO Vallès Occidental - Catalunya Central) , VORMAROS (Serveis CCOO Vallès Oriental - Maresme - Osona) , BLLAPAG (Serveis CCOO Baix Llobregat - Alt Penedès - Anoia - Garraf) ,


pdf print pmail

8 de Març.

Dia internacional de les Dones

 

#8M, PER LA IGUALTAT, TENIM UN PLA!

 

Aquest 8 de Març, des de CCOO posem el focus en els Plans d’igualtat com a eina per eradicar les bretxes i desigualtats de gènere a l’àmbit de les empreses.

Va ser a l’any 1977, quan la Organització de les Nacions unides (ONU), va proclamar oficialment el 8 Març com el dia de les dones treballadores, però, per què aquesta data? Hi ha varies teories, però cap d’elles és oficial.

El 8 de març de 1857, centenars de treballadores d’ una fàbrica tèxtil de Nova York, van participar en una manifestació amb l’objectiu de dignificar les seves condicions de feina i salaris.

Gairebé 20 anys després, el 8 de març de 1875, va tenir lloc una manifestació semblant i amb els mateixos objectius, que, a causa de la brutalitat policial, va acabar amb la mort de 120 dones.

A l’any 1909, a Chicago es van celebrar una “Jornada de les dones” i el 8 de març del mateix any, es va realitzar una marxa anomenada “pa i roses”, en la que reivindicaven el mateix que a les prèvies, i el dret al vot femení.

I va ser a l’any 1911, però no el 8 de març, sinó el dia 25 de març, el gran i commemorat incendi a la fàbrica tèxtil de Nova York, en el que van morir més de 140 dones, per culpa del tancament de les sortides a l’exterior de l’edifici. Aquesta tragèdia, va donar lloc a la creació del primer Sindicat Internacional de Dones de Tèxtil.

A Espanya, la celebració d’aquesta manifestació no va tenir lloc fins a l’any 1976, però va ser reprimida per les forces policials, ja que no era autoritzada. Però a l’any següent, amb la proclama oficial del 8 de març com a Dia Internacional de les Dones per part de la ONU, va celebrar-se la primera manifestació oficial, amb les reivindicacions d’una educació sexual de qualitat, la legalització dels anticonceptius i la despenalització de l’avortament.

Molts anys han passat des d’aquestes dates tan importants i gràcies a la nostra lluita incansable, moltes millores s’han aconseguit des de llavors, però encara ens queda molt camí per recórrer, fins a arribar a la igualtat efectiva i real entre dones i homes.

Aquest any, des de CCOO, volem posar en valor i reivindicar la importància dels plans d’igualtat a les empreses com a eina principal per a aconseguir acabar amb les desigualtats de gènere a les empreses. Per nosaltres és un repte.

Per això, des de CCOO de Catalunya les nostres exigències són:

- Més consciència social i compromís de les empreses i les patronals respecte de la seva responsabilitat en matèria d’igualtat.

- El respecte i el reconeixement democràtic dels sindicats i de la representació legal de les persones treballadores, com a subjectes legitimats en la negociació col·lectiva.

- La necessària sensibilització i visió de gènere de les persones negociadores als centres de treball, amb formació també del personal directiu i amb responsabilitat a l’empresa.

- La responsabilitat d’anar més enllà de la norma legal, amb la participació de les plantilles i transparència envers aquestes, per desenvolupar la implantació i el seguiment del pla un cop signat. Parlem, per exemple, de l’establiment de mesures de corresponsabilitat sense impacte retributiu per afavorir la incorporació de dones a grups i a nivells professionals o a llocs de treball històricament masculinitzats.

- La dotació de partides pressupostàries empresarials per a l’elaboració, el diagnòstic i la implementació dels plans.

- Recursos per a la Inspecció de Treball en matèria de vigilància del compliment de les empreses i les administracions en matèria d’igualtat, especialment en la detecció d’incompliments sobre l’obligatorietat de disposar de protocols d’assetjament (obligatoris a totes les empreses sense fer distincions en funció de la seva mida).

- La publicació de l’eina de valoració de llocs de treball amb perspectiva de gènere del Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social per dotar-nos d’instruments que ens permetin valorar-los sense estereotips ni biaixos de gènere.

- La implicació de les administracions públiques en polítiques d’igualtat en matèria de contractacions, promocions i condicions laborals, així com l’elaboració d’un protocol a Catalunya per regular el registre dels seus plans d’igualtat, dels quals estan exemptes segons la norma actual..

 

.

CCOO Serveis Catalunya

 

8 de Marzo.

Día Internacional de la Mujer

 

#8M, POR LA IGUALDAD, TENEMOS UN PLAN!

 

Este 8 de Marzo, desde CCOO ponemos el foco en los Planes de igualdad como herramienta para erradicar las brechas y desigualdades de género en el ámbito de las empresas.

Fue en 1977, cuando la Organización de las Naciones Unidas (ONU), proclamó oficialmente el 8 Marzo como el día de las mujeres trabajadoras, pero, ¿por qué esta fecha? Hay varias teorías, pero ninguna de ellas es oficial.

El 8 de marzo de 1857, cientos de trabajadoras de una fábrica textil de Nueva York, participaron en una manifestación con el objetivo de dignificar sus condiciones de trabajo y salarios.

Casi 20 años después, el 8 de marzo de 1875, tuvo lugar una manifestación similar y con los mismos objetivos, que, debido a la brutalidad policial, terminó con la muerte de 120 mujeres.

En 1909, en Chicago se celebraron una “Jornada de las mujeres” y el 8 de marzo del mismo año, se realizó una marcha llamada “pan y rosas”, en la que reivindicaban lo mismo que en las previas, y el derecho al voto femenino.

Y fue en 1911, pero no el 8 de marzo, sino el día 25 de marzo, el gran y conmemorado incendio en la fábrica textil de Nueva York, en el que murieron más de 140 mujeres, por culpa del cierre de las salidas en el exterior del edificio. Esta tragedia dio lugar a la creación del primer Sindicato Internacional de Mujeres de Textil.

En España, la celebración de esta manifestación no tuvo lugar hasta 1976, pero fue reprimida por las fuerzas policiales, puesto que no era autorizada. Pero al año siguiente, con la proclama oficial del 8 de marzo como Día Internacional de las Mujeres por parte de la ONU, se celebró la primera manifestación oficial, con las reivindicaciones de una educación sexual de calidad, la legalización de los anticonceptivos y la despenalización del aborto.

Muchos años han pasado desde estas fechas tan importantes y gracias a nuestra lucha incansable, muchas mejoras se han conseguido desde entonces, pero todavía nos queda mucho camino por recorrer, hasta llegar a la igualdad efectiva y real entre mujeres y hombres.

Este año, desde CCOO, queremos poner en valor y reivindicar la importancia de los planes de igualdad en las empresas como herramienta principal para conseguir acabar con las desigualdades de género en las empresas. Para nosotras es un reto.

Por eso, desde CCOO de Catalunya nuestras exigencias son:

- Más conciencia social y compromiso de las empresas y patronales respecto a su responsabilidad en materia de igualdad.

- El respeto y reconocimiento democrático de los sindicatos y de la representación legal de las personas trabajadoras, como sujetos legitimados en la negociación colectiva.

- La necesaria sensibilización y visión de género de las personas negociadoras en los centros de trabajo, con formación también del personal directivo y con responsabilidad en la empresa.

- La responsabilidad de ir más allá de la norma legal, con la participación de las plantillas y transparencia hacia éstas, para desarrollar la implantación y el seguimiento del plan una vez firmado. Hablamos, por ejemplo, del establecimiento de medidas de corresponsabilidad sin impacto retributivo para favorecer la incorporación de mujeres a grupos y niveles profesionales o puestos de trabajo históricamente masculinizados.

- La dotación de partidas presupuestarias empresariales para la elaboración, diagnóstico e implementación de los planes.

- Recursos para la Inspección de Trabajo en materia de vigilancia del cumplimiento de las empresas y administraciones en materia de igualdad, especialmente en la detección de incumplimientos sobre la obligatoriedad de disponer de protocolos de acoso (obligatorios a todas las empresas sin hacer distinciones en función de su tamaño).

- La publicación de la herramienta de valoración de puestos de trabajo con perspectiva de género del Ministerio de Trabajo, Migraciones y Seguridad Social para dotarnos de instrumentos que nos permitan valorarlos sin estereotipos ni sesgos de género.

- La implicación de las administraciones públicas en políticas de igualdad en materia de contrataciones, promociones y condiciones laborales, así como la elaboración de un protocolo en Cataluña para regular el registro de sus planes de igualdad, de los que están exentas según la norma actual.

 

CCOO Serveis Catalunya

 


Infórmate

CCOO Servicios es un sindicato, es Comisiones Obreras en los sectores de Comercio, Financiero, administrativo, de las TIC, Hostelería, Contact-center, Oficinas, Turismo... Leer más


Síguenos en Telegram

Dónde estamos


OFICINAS CENTRALES
C/ Albasanz, 3 1º Planta
28037 Madrid
Tel: 91 540 92 82
Asesoría Madrid 91 536 51 63-64
Otras Comunidades
Fax: 91 559 71 96
Email: contacta@servicios.ccoo.es