Conveni de Supermercats de Catalunya

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJ) declara legals les limitacions a la contractació a través d´ETT del Conveni Supermercats Cat.


El passat 13 d'octubre se'ns ha notificat la sentència amb data de 30 de setembre.

Des de CCOO valorem de manera molt positiva aquesta sentència ja que consoliden, confirmen i permeten aquelles clàusules que intenten tallar la precarietat laboral derivada de la temporalitat injustificada dels convenis col·lectius negociats i acordats pels agents socials.


ASEMPLEO Associació d'Agències d'Ocupació i Empreses de Treball Temporal, va interposar demanda sobre impugnació de conveni col·lectiu contra les parts signants del Conveni de supermercats de Catalunya, al considerar que aquest conveni conté clàusules que ocasionen un greu perjudici a les ETT.

Les limitacions a la contractació a través d'ETT consisteixen en que en l'annex de Girona s'estableix que les persones treballadores que prestin els seus serveis en empreses vinculades a aquest Conveni han de percebre el salari que els correspon incrementat amb un plus d'eventualitat d'un 10 %.

Aquest redactat estava ja en els convenis de Girona que van donar origen a el de supermercats de Catalunya: el general de comerç de Girona i el de supermercats de Girona.

La patronal ASEMPLEO considera que aquesta clàusula constitueix una limitació il•legítima a les ETT i conculca els drets de les empreses usuàries.

EL TSJ interpreta que si bé són les ETT els que abonen el salari a les persones treballadores posades a disposició de les empreses usuàries, les esmentades ETT contracten lliure i voluntàriament i és evident que s'ajustaran els càlculs econòmics de el cost que els suposi la contractació, repercutint el més eventualitat en les empreses usuàries. Tampoc suposa aquesta clàusula una pèrdua en la lliure competència ni una desigualtat o desavantatge d'unes empreses respecte a altres.

El TSJ entén que les clàusules impugnades estan justificades, ja que la seva finalitat és, d'una banda, la protecció de les persones treballadores cedides per les ETT en empreses usuàries del sector de supermercats i autoserveis de la província de Girona, intensificant la garantia de la igualtat salarial entre persones treballadores amb contracte temporal i indefinit, i, d'altra banda, evitar abusos en la contractació temporal, reduint la precarietat en el mercat de treball, i promovent l'estabilitat en l'ocupació per mitjà de la incentivació de la contractació indefinida, i més en un sector en què hi ha un volum molt alt de contractes temporals.

Des de CCOO valorem de manera molt positiva aquesta sentència ja que consoliden, confirmen i permeten aquelles clàusules que intenten tallar la precarietat laboral derivada de la temporalitat injustificada dels convenis col·lectius negociats i acordats pels agents socials.

Seguirem informant!

Compromeses amb tu!

Cuida del teu treball. Afilia’t a CCOO Serveis!