Archivado en Comunicados, Negociacion Colectiva, Mobbing

Pressi贸 Laboral - Catalunya (Comunicat Conjunt)

Pressi贸 Laboral i Prolongacions de Jornada


La publicaci贸 dels resultats del BBVA al tercer trimestre del 2004 (2.059 milions d'euros de benefici, amb un increment del 18'4% respecte a l'any anterior) podria fer pensar que la direcci贸 del banc ha de sentir-se prou satisfeta del rendiment de la seva plantilla. Dissortadament, o no 茅s aix铆 o la superioritat ha optat per dissimular la seva satisfacci贸, comportant-se com si hagu茅s de sotmetre els seus treballadors a un c脿stig permanent.


pdf
print
pmail

El final de la primavera va coincidir amb l'enviament de cartes amena莽adores a tres dels companys considerats "desajustats", segons un sistema de catalogaci贸 arbitrari. La campanya unit脿ria desenvolupada pels sindicats (comunicats, carta i entrevista amb Recursos Humans, concentraci贸 a Terrassa,...) ha contribu茂t, segurament, a que no hi hagi hagut m茅s cartes, tot i que el sistema de catalogaci贸 continua en vigor. La "valoraci贸 de compet猫ncies" per la que totes i tots hem passat recentment 茅s una de les peces d'aquest sistema, i per tant continua existint la possibilitat de noves mesures coactives i atemoridores.

La tardor ens ha portat una renovaci贸 de velles f贸rmules que tenen dues coses en com煤: el menyspreu de la dignitat personal i l'incompliment malintencionat dels compromisos col路lectius. La campanya "Ironman", la campanya "m茅s per menys", la campanya "tots a la venda", la campanya de correus convocant tota mena de reunions i cursets fora de l'horari laboral,... total: el banc est脿 en campanya contra l'horari dels seus empleats, contra la seva salut i contra la conciliaci贸 de la vida personal i laboral.

Els sindicats del BBVA a Catalunya hem decidit posar en marxa una actuaci贸 conjunta, amb l'objectiu de fer respectar les condicions laborals que tenim, per llei i per acords col路lectius, i d'evitar que les insaciables exig猫ncies il路legals del banc continu茂n generant un ambient de treball irrespirable i el seu conegut corol路lari d'estr猫s, baixes per depressi贸, infarts i altres malalties laborals. De forma immediata, hem acordat fer una carta a RRHH (que reprodu茂m al dors) plantejant la retirada de tota campanya que impliqui la prolongaci贸 de jornada dels treballadors i que hem lliurat en una entrevista mantinguda amb representants de tots els sindicats.

Hi ha altres opcions que anirem estudiant conjuntament, per veure si s贸n convenients en un futur pr貌xim: denunciar a la Inspecci贸 de Treball les situacions de prolongaci贸 de jornada, una recollida massiva de signatures a favor del respecte a la nostra jornada i condicions laborals, veure si alguna Zona o Territorial es "destaquen" per la seva actitud de considerar els treballadors com mobiliari d'oficina disponible les 24 hores del dia, i actuar en conseq眉猫ncia, etc.

De moment, us proposem dues formes de contribuir a millorar el clima laboral. Per una banda, mantenir una actitud serena, per貌 ferma, en defensa de la vostra completa llibertat individual fora de l'horari laboral pactat. Per una altra, informar-nos dels diversos correus i convocat貌ries que us arribin, particularment els que parlen de "assist猫ncia inexcusable" o els que suposin un tracte degradant o mal educat (sembla mentida, per貌 d'aquest tampoc no en falten).

Si alg煤 vol millorar la seva classificaci贸 en algun r脿nquing, que deixi de fer-ho a costa dels "seus" treballadors. Al cap i a la fi, d'aquests 2.059 milions, que a finals d'any seran molts m茅s, potser els dissenyadors de campanyes i els convocants de reunions vespertines en rebran una petita porci贸, per貌 la immensa majoria hem de comptar amb l'煤nic que tenim: el nostre salari de cada mes. I, en qualsevol cas, no hem d'oblidar que la salut 茅s el m茅s important.

Novembre 2004

Ver Comunicat+carta en pdf