Archivado en Comunicados, Empleo, externalizacion

Oficines Unipersonals - BBVA Catalunya

La reducci贸 de costos portada a l'absurd


Aquest nou experiment, amb vocaci贸, ens temem, de continu茂tat i extensi贸, com tots els anteriors, s聮ha iniciat a Catalunya amb tres Oficines: Bescan贸, Olost i Premi脿 de Dalt, que hem d聮afegir, per貌, a les 18 OTP (Oficines a Temps Parcial) que ja venen funcionant amb un sol empleat.pdf
print
pmail

INGRESSOS 聳 DESPESES = BENEFICIS. Aquest principi, elemental en qualsevol activitat econ貌mica empresarial, sembla que 茅s la que ha inspirat a la direcci贸 del nostre banc en aquesta cursa cap el desastre.

Si l聮actual situaci贸 econ貌mica no permet mantenir el mateix volum d聮ingressos d聮altres exercicis, i no estem disposats, per貌, a renunciar al mateix nivell de beneficis, la soluci贸 per a qu猫 quadri l聮equaci贸, s聮han dit, 茅s molt senzilla: redu茂m les despeses.

I aix铆 neixen tot un seguit de 聯projectes聰, batejats, aix貌 s铆, amb bonics noms. Projecte Clima (reducci贸 de Banca Comercial), Projecte Vel谩zquez (externalitzaci贸 de Serveis Centrals), Projecte Prisma (reestructuraci贸 de Banca d聮Empreses), Projecte 脕rbol (venda de gaireb茅 tot el patrimoni immobiliari del BBVA), etc, etc.

Aquest any s聮han incrementat les baixes incentivades, no s聮han fet noves contractacions i de les vigents ben poques s聮han consolidat. Algunes oficines no han obert a l聮Agost i/o els dissabtes d聮hivern. D聮altres (61 a Catalunya) han tancat definitivament. 

I com que aix貌 no sembla suficient (聯nom茅s聰 s聮ha incrementat un 9,1% els ja extraordinaris beneficis recurrents de l聮any anterior), ara s聮elimina Dinero Express, es reestructura Finanzia i es posa en marxa una nova prova pilot: L聮Oficina Unipersonal. La reducci贸 de costos portada fins a l聮absurd.

Aquest nou experiment, amb vocaci贸, ens temem, de continu茂tat i extensi贸, com tots els anteriors, s聮ha iniciat a Catalunya amb tres Oficines: Bescan贸, Olost i Premi脿 de Dalt, que hem d聮afegir, per貌, a les 18 OTP (Oficines a Temps Parcial) que ja venen funcionant amb un sol empleat.

CCOO hem expressat sempre la nostra oposici贸 a aquest tipus d聮oficines, per les greus conseq眉猫ncies que pot tenir sobre el treballador o treballadora  assignat (castigat) a la mateixa (veure carta que hem adre莽at a RRLL, reprodu茂da al dors).

No permetrem que el Banc en aquest cursa esbojarrada, implanti de manera m茅s o menys generalitzada, oficines amb una sola persona. I per evitar-ho hi posarem tots els mitjans, sindicals i jur铆dics, que estiguin al nostre abast.

Volem, naturalment, que la nostra empresa obtingui els m脿xims beneficis possibles cada any, per貌 no a qualsevol preu. I totes les iniciatives engegades pel BBVA darrerament per a la reducci贸 de costos, tenen, malauradament, el mateix efecte: empitjorament de les condicions laborals de la plantilla i empitjorament del servei ofert a la clientela.

Si el BBVA vol reduir despeses per mantenir beneficis, hi ha d聮altres f贸rmules que encara no s聮han explorat. Posats a precaritzar, proposem que s聮externalitzi la Presid猫ncia del Banc i que es subcontracti al Conseller Delegat. Segur que trobar铆em m茅s d聮una empresa, que ens  oferiria aquests serveis per menys dels 9,12 milions d聮euros que entre ambd贸s van cobrar l聮any 2007.

12 de Novembre de 2008 

Sr. Joan Toh脿
BBVA-RRHH de Catalunya
BARCELONA

Barcelona, 12 de novembre de 2008

Benvolgut senyor:


Hem tingut coneixement de la realitzaci贸 d聮una nova 聯prova pilot聰 a Catalunya, consistent en el manteniment de tres oficines amb una sola persona en plantilla. Aquesta situaci贸 d聮un centre de treball at猫s per un 煤nic empleat/da es repeteix, durant una part de la jornada, a les OTP (Oficines a Temps Parcial).

脡s coneguda la posici贸 de CCOO sobre les oficines unipersonals: creiem que no han d聮existir. Les raons d聮aquesta posici贸 les podem resumir en quatre apartats:

  • Seguretat: una sola persona est脿 molt m茅s exposada a situacions de risc, tant d聮atracament com d聮altres tipus de viol猫ncia.
  • Salut laboral: activitats imprescindibles quotidianament, com anar al lavabo o anar a esmorzar, entre moltes d聮altres, esdevenen greus problemes. I en cas de malaltia sobtada o accident, pot haver perill per a la pr貌pia vida del treballador o treballadora.
  • Organitzaci贸 del treball: una sola persona est脿 incapacitada per operar com tota una oficina, pateix un grau d聮estr猫s molt superior a l聮acceptable i obliga a despla莽aments constants des de l聮oficina que li ha de donar cobertura.
  • Atenci贸 a la clientela: 茅s impossible una atenci贸 de qualitat si la mateixa persona ha de fer de caixera, respondre al tel猫fon, actuar com for莽a de venda i ser la directora de l聮oficina.

En conseq眉猫ncia, sol路licitem la suspensi贸 d聮aquesta prova pilot, aix铆 com el comprom铆s de no mantenir cap oficina amb una sola persona en plantilla. En el cas de les OTP, entenem que caldria acordar, entre l聮empresa i la representaci贸 sindical, les condicions i horari de funcionament de les mateixes, per tal d聮eliminar o minimitzar els problemes exposats anteriorment.

Restem a l聮espera de la seva resposta. Atentament:

Secci贸 Sindical CCOO

BBVA-CATALUNYA

                                            Antoni Capell 
                                         Secretari General

ver Comunicado y Carta en pdf