Archivado en Comunicats

PAU I SOLIDARITAT COMFIA Catalunya

Els nostres diners: invertits amb criteris 猫tics o en el negoci de les armes?


La ind煤stria i el comer莽 d聮armes s贸n un lucratiu negoci al qual moltes de les empreses que formen part del nostre sector financer no hi s贸n alienes, en exercir una pr脿ctica empresarial que no sembla gaire conseq眉ent amb els principis de Responsabilitat Social d聮Empresa que proclamen.


pdf
print
pmail
Sense entrar en l聮impacte negatiu per a la pau que representa la ind煤stria i el comer莽 d聮armes, aquest negoci est脿 envoltat de secretisme i manca de transpar猫ncia que l聮oculta a l'opini贸 p煤blica, i fa dif铆cil, fins i tot, poder comprovar que compleix els requisits imposats pel codi de conducta de la UE a l聮exportaci贸 d聮armes.

D聮aquest secretisme se聮n beneficia el m贸n financer, que difumina la seva responsabilitat real en la ind煤stria i el comer莽 d聮armes, en ocultar la seva participaci贸 accionarial i financera en aquest macabre negoci. Participaci贸 que ens implica directament com a ciutadans, ja que aquesta, sense el nostre coneixement, es fa utilitzant els nostres diners.
El Grup de Pau i Solidaritat de COMFIA-CCOO volem posar al vostre abast algunes de les principals senyes d聮aquest negoci amb l聮objectiu de ser m茅s conscients i continuar lluitant per la pau. Perqu猫 cal que ens convencem que les problem脿tiques generals no ens s贸n alienes i s贸n susceptibles de ser transformades, facilitades o entorpides amb la nostra intervenci贸.

Malgrat la Constituci贸 Espanyola proclama que 聯cal promocionar les relacions pac铆fiques entre els pobles聰, hi ha un conglomerat industrial espanyol 聳d聮empreses, d聮accionariat i de pol铆tics defensors d聮interessos armamentistes聳 dedicat a la fabricaci贸, venda i exportaci贸 d聮armes.

L聮any 2006 l聮estat espanyol va exportar armes per un valor de 845 milions d聮euros, que representa el 3 % del total mundial. El dest铆 d聮aquest comer莽 茅s la UE i pa茂sos en vies de desenvolupament. I malgrat que el codi de conducta de la UE estableix que no s聮ha de vendre armes a pa茂sos sancionats, inestables, en conflicte armat, que vulnerin els drets humans, que no condemnin el terrorisme o que tinguin un nivell de benestar delicat, Espanya els darrers anys n聮ha exportat a pa茂sos com Turquia, Ar脿bia Saudita, Marroc, Equador, Col貌mbia, 脥ndia, Israel, Vene莽uela, Uni贸 dels Emirats 脌rabs, Indon猫sia, Singapur, Tail脿ndia, Sri Lanka, Angola, Ghana, Pakistan o Kenya.

Molts bancs i caixes participen de diverses maneres en aquests negocis. Tenen participacions accionarials en les empreses fabricants d聮armes. Juguen un paper fonamental en el comer莽 internacional d聮armes donant flu茂desa i seguretat a fabricants, comerciants i compradors, aix铆 com la possibilitat d聮obtenir finan莽ament ja sigui amb avan莽aments o amb cr猫dits. Darrera de cada operaci贸 de venda d聮armament hi ha una o m茅s entitats financeres que hi donen un suport sense el qual seria molt dif铆cil que l聮operaci贸 es materialitz茅s, i de la qual en treuen una substanciosa comissi贸 i un profit. Per貌 aquesta informaci贸 no 茅s publica i la que el govern espanyol est脿 obligat a donar sobre aquestes operacions no inclou cap informaci贸 sobre les entitats financeres que hi intervenen.

Un banc o una caixa poden triar on intervenir, tot cercant la millor rendibilitat, per貌 aquestes decisions no han de ser alienes a criteris 猫tics. No podem permetre que els bancs i caixes es justifiquin, mentre mirant cap a un altre cant贸, dient que no s贸n els responsables del comer莽 d聮armes. Hem de fer respectar els criteris de la seva Responsabilitat Social d聮Empresa, trencant l聮opacitat i avan莽ant en pr脿ctiques democr脿tiques.

Cal crear una opini贸 p煤blica que afavoreixi un canvi d聮actitud de les entitats financeres, que hi hagi una allau de cr铆tiques, un soroll medi脿tic i d聮opini贸 p煤blica que denunci茂 les entitats que financen el comer莽 i la fabricaci贸 de tot tipus d聮armes, i en aix貌 els treballadors i treballadores del sector financer podem i hem de jugar-hi un paper important per la vinculaci贸 que tenim amb aquestes entitats i l聮especial responsabilitat que aix貌 ens atorga.

COMFIA-CCOO continuarem aprofundint i informant sobre aquesta q眉esti贸.