Archivado en Comunicados, Divulgacion

NOTA DE PREMSA

Sistema de retribucions de COMFIA CCOO

La Federació de Serveis de CCOO aclareix que la informació que recull el diari El País, es refereix a retribucions establertes al seu moment per COMFIA CCOO en el seu sistema salarial i no a sobresou com titula el periòdic.


Este artículo se publicó originalmente en CATALUNYA (CCOO Serveis Catalunya) ,


pdf print pmail

El sistema general de retribucions al fet que fa referència el citat mitjà va ser aprovat per l'Executiva Federal de l'extinta federació l'any 2006 i respon a criteris objectius.

Davant les notícies aparegudes en el diari El País amb data 15 de febrer, la Federació de Serveis de CCOO, fruit de la fusió de COMFIA CCOO i FECOHT CCOO, vol efectuar les següents declaracions:

El passat dia 10 de febrer la Federació de Serveis de CCOO va mantenir una reunió amb un redactor del diari El País que ens sol·licitava informació sobre determinades qüestions relatives a la comptabilitat de COMFIA CCOO. En aquesta reunió s'explicava amb detall el capitulo relatiu a les retribucions a representants sindicals, triats per conformar les diferents estructures de la Federació.

Es va detallar davant el citat mitjà l'origen d'aquestes retribucions, el seu caràcter complementari i els diferents sistemes que s'han anat implementant al llarg del temps. Sistemes que sempre han estat aprovats pels òrgans competents i que es basen en criteris objectius: Horari de treball (dedicació diària), responsabilitat davant tercers, salari del sector d'origen i objectius (resultats organitzatius). Aquestes retribucions compensatòries es documenten mitjançant un contracte de relació associativa i no mitjançant contracte de relació laboral, tal com marca la legislació vigent així com el criteri interpretatiu de la Seguretat Social, definint clarament que la relació que uneix al representant sindical amb el sindicat és una relació associativa i no laboral. És a dir no existeix dret a indemnització, ni prestacions per desocupació.

Aquestes retribucions han estat absolutament transparents, sent COMFIA CCOO una de les primeres organitzacions sindicals que va començar a tributar per IRPF en aquest tipus de compensacions àdhuc existint diversos criteris interpretatius que podien eximir d'aquesta tributació. Per aprofundir més si cap en aquest aspecte, COMFIA CCOO amb l'últim canvi normatiu després de la publicació del Reial decret-Llei 16/2013 de 20 de Desembre, comença també a cotitzar a la Seguretat Social per aquest tipus de retribucions associatives.

Quant als ingressos d'empreses i entitats patronals es detallava: "que els Ingressos de les Seccions Sindicals d'empresa s'efectuen en aplicació dels acords subscrits en algunes Empreses de la Llei Orgànica de Llibertat Sindical, que obliga a les empreses a dotar de mitjans suficients als representants dels treballadors i treballadores per realitzar les seves tasques de representació". 

En aquest punt aclarim que no en totes les Empreses s'aconsegueixen acords que desenvolupin aquest dret dels treballadors i treballadores valorant econòmicament l'activitat sindical. En moltes empreses dits acords es tradueixen per exemple en acords d'acumulació d'hores, utilització del correu electrònic de l'empresa, etc. Aquests acords s'apliquen a totes i cadascuna de les organitzacions sindicals de l'empresa en funció del seu percentatge de representació.

Quant a ingressos per participació en els òrgans de govern i consells d'administració, cal corregir que les empreses no paguen gens al sindicat. Són els membres que actuen en representació de les plantilles i que al seu torn estan vinculats al sindicat, els qui tenen l'obligació d'aportar les dietes percebudes al sindicat, una vegada que s'ha descomptat l'impacte fiscal i la valoració de l'activitat realitzada.

Amb independència dels aclariments anteriors la Federació de Serveis de CCOO vol fer públiques les següents consideracions:

1.. Els comptes de COMFIA-CCOO sempre ha estat presentades i aprovades en els Consells Federals (màxim òrgan democràtic entre Congressos) i en l'última etapa també als propis Congressos. Ara també es poden consultar a la pàgina web de la Federació de Serveis de CCOO.

2.La gestió econòmica de COMFIA CCOO durant el període publicat ha estat bona i ha configurat una organització molt solvent econòmicament i independent en el finançament de la seva activitat, i per tant en la presa de les seves decisions. Els òrgans de control financer triats per l'afiliació i les auditories externes i internes garanteixen aquesta situació. 

3.L'antiga COMFIA CCOO sempre ha estat al corrent de pagament de les seves obligacions fiscals i econòmiques, amb la seguretat social i amb tercers. Amb especial cura en tot el relatiu als contractes laborals i als contractes de relació associativa (representants sindicals en l'estructura del sindicat).

4.La despesa corrent de l'activitat sindical i les despeses de personal sempre han estat ajustats a un percentatge dels ingressos corrents per quotes, de tal forma que quedi garantida la correcta gestió dels diners dels nostres afiliats i afiliades. 

La Federació de Serveis de CCOO, manifesta la seva sorpresa davant el plantejament informatiu efectuat pel citat mitjà, atès que hem posat a la disposició del redactor de la notícia, no solament tota la documentació que ens ha anat sol·licitant sinó totes les explicacions necessàries per documentar el sistema d'ingressos i l'aplicació de despeses i retribucions de l'antiga COMFIA CCOO, en un intent d'evitar els judicis de valor impropis d'un mitjà de comunicació rigorós.


Federació de Serveis de CCOO


Infórmate

CCOO Servicios es un sindicato, es Comisiones Obreras en los sectores de Comercio, Financiero, administrativo, de las TIC, Hostelería, Contact-center, Oficinas, Turismo... Leer más


Síguenos en Telegram

Dónde estamos


OFICINAS CENTRALES
C/ Albasanz, 3 1º Planta
28037 Madrid
Tel: 91 540 92 82
Asesoría Madrid 91 536 51 63-64
Otras Comunidades
Fax: 91 559 71 96
Email: contacta@servicios.ccoo.es