Archivado en Comunicats, Salut Laboral

Jornada "Treball segur: treballar sense por"

COMFIA-CCOO exigeix millors mesures de protecció a les persones en el treball davant la violència creixent

COMFIA-CCOO Catalunya ha realitzat el 30 de novembre a Barcelona una Jornada Tècnica sobre "Treball segur: Treballar sense por" amb l'assistència d'uns 50 delegats i delegades de prevenció, en la qual s'han analitzat les situacions de violència externa a les quals estan exposades les plantilles en els diferents sectors que representa COMFIA.


pdf print pmail

Galeria de fotos:



La Jornada ha comptat amb diverses intervencions, a partir de la salutació inicial de Luís Jiménez, secretari de COMFIA Catalunya. S'ha exposat detalladament "la violència extrema" per part de Mónica Pérez (Psicòloga i tècnic superior en PRL), secretària de salut laboral de COMFIA Catalunya. La Jornada ha comptat amb la ponència central sobre "Formació preventiva per a persones exposades a violència en el treball" que ha impartit Pedro R. Mondelo (Doctor en Psicologia. Enginyeria Industrial i Pedagogia, Director del Congrés Europeu i Llatinoamericà de Prevenció de Riscos Laborals, Professor Titular. Dpt d'Organització d'empreses UPC). Ha continuat la Jornada amb la intervenció de Edyta Pabian, delegada de prevenció de Connecta Telemarketing, sobre la "Violència a través del telèfon". El secretari de salut laboral de COMFIA, José Manuel Murcia, ha aportat una "Reflexió jurídica i actuació sindical de COMFIA". La Jornada va comptar amb la intervenció de José Manuel Cuenca, secretari de Salut laboral de CCOO de Catalunya, qui va clausurar l'acte.

Es va posar de manifest com la violència extrema s'està incrementant qualitativa i quantitativament en aquells col·lectius representats i protegits per COMFIA-CCOO, que es dóna tant en entitats financeres, com en centres d'atenció telefònica, consultors en clients, ITV, sanitaris en mútues o serveis d'atenció al client, etc., ja que els treballadors i treballadores són "la cara visible" de les empreses enfront de tercers, la qual cosa provoca que siguin les víctimes directes de l'exposició a situacions de violència tant psíquica com a física, on el cas més greu i extrem és l'exposició a armes de foc degut els actes violents destinats a apoderar-se dels diners de les entitats financeres.

Sobre situacions d'atracament provocades per tercers, amb importants conseqüències de danys a la salut tant físics com a psíquics, a curt o llarg termini, des de COMFIA s'ha vist abocat a judicialitzar el fet que les entitats financeres no contemplessin aquest delicte com un risc laboral. El Tribunal Suprem ha donat la raó al Sindicat i en la sentència obliga al fet que, en reconèixer com a risc laboral l'atracament, aquest -igual que tots els tipus de violència restants que afectin als treballadors i treballadores- hagi de ser tractat i avaluat de manera que s'evitin els danys a la seva salut.

El Tribunal Suprem, donant la raó a COMFIA-CCOO, obliga a reconèixer l'atracament com un risc laboral més. COMFIA-CCOO demana que es millorin les mesures mínimes de protecció i seguretat de les persones abans que es produeixin més morts de treballadors i treballadores. Cal substituir les mesures de protecció dels diners, per les de protecció de les persones.

Recollim seguidament unes conclusions a partir de les intervencions:
  • Tractar amb clients irritats i molests, suposa un plus de càrrega psíquica per als treballadors i treballadores que segueix sense resoldre's. La sobrecàrrega emocional a més es porta fora del treball, a casa, no es desconnecta.
  • La falta de mesures preventives acaba freqüentment amb malalties de llarga durada cròniques que al no ser considerades malalties professionals, en l'actualitat el seu cost passa al sistema nacional de salut.
  • Les entitats financeres deuen impedir gradualment la lliure entrada d'armes als seus centres de treball amb diners. Cal tractar professionalment, des del punt de vista laboral, aquest risc de violència.
  • És important la formació adequada i continuada sobre la violència externa, que hauria de contemplar-se al costat dels protocols d'actuació de les empreses. Una formació que tingui com a objectiu que durant l'acte violent el treballador i treballadora sàpiga respondre emocionalment davant qualsevol situació. Una formació que permeti regular i sortir d'aquestes situacions en les millors condicions possibles, explicant que sempre afectarà com a mínim en el camp emocional, ja que tota violència deixa petjada, ens afecta. Una formació que contempli abastar tot el que és necessari davant els actes violents, de forma integral com a persones, una unitat de tot allò que afecta i intervé en els actes violents: des dels efectes físics, els condicionants psíquics i l'àmbit social de l'equip amb els altres afectats.
  • L'avaluació de riscos psico-socials ha de ser amb un seguiment continu de la seva eficàcia, ja que "les persones canvien" i no pot ser una foto fixa de persones determinades en un moment puntual.

Secretària de salut laboral
COMFIA-CCOO Catalunya

Infórmate

CCOO Servicios es un sindicato, es Comisiones Obreras en los sectores de Comercio, Financiero, administrativo, de las TIC, Hostelería, Contact-center, Oficinas, Turismo... Leer más


Síguenos en Telegram

Dónde estamos


OFICINAS CENTRALES
C/ Albasanz, 3 1º Planta
28037 Madrid
Tel: 91 540 92 82
Asesoría Madrid 91 536 51 63-64
Otras Comunidades
Fax: 91 559 71 96
Email: contacta@servicios.ccoo.es