Archivado en Comunicados, Mobbing

Pressi貌 Laboral - Catalunya

Els presionadors tamb茅 tenen premi


Dins de la campanya unit脿ria contra la pressi贸 laboral i les prolongacions de jornada, els sindicats vam enviar a tots els caps de Zona i Directors Territorials de Catalunya una felicitaci贸 nadalenca, que suposem recordareu (la que els instava a valorar m茅s la nostra salut i benestar que el lloc que ocupem als seus r脿nquings).


pdf
print
pmail
Vam considerar que el sr. Ramon M. Llobera, llavors cap de Zona de Lleida i ara de Tarragona, havia fet els m猫rits suficients per a rebre en m脿 la felicitaci贸. Per aix貌, el passat 23 de desembre, alguns delegats i delegades de diversos sindicats vam anar a Lleida per a fer-li arribar personalment, aprofitant per explicar les raons de la nostra visita als companys de les oficines de particulars i d'empreses, que comparteixen edifici amb la Zona.

Sempre hem dit (per exemple, a l'anterior campanya unit脿ria sobre els desajustats, que vam realitzar durant el passat mes de juny) que els diversos mecanismes de catalogaci贸, avaluaci贸 i classificaci贸 formen part d'un sistema global del banc, basat en l'arbitrarietat i en fer de la submissi贸 i la ren煤ncia als propis drets el principal indicador, en lloc de la capacitat professional. Els resultats ja s贸n coneguts: els incentius els cobra qui vol el banc, en la quantitat que vol el banc; ning煤 茅s capa莽 de saber, abans del 20 de febrer, quina quantitat cobrar脿; guiar-se pel Conveni 茅s incompatible amb una catalogaci贸 o puntuaci贸 elevada; les difer猫ncies entre els AVEs de la tropa i dels "alts directius" adquireixen proporcions feudals (xai rostit per als arist貌crates, desnutrici贸 per als camperols); i multiplicitat de "ex脿mens" (informe anual, informe de compet猫ncies, catalogaci贸 , r脿nquings,聟) que tenen una cosa en com煤: for莽osament ha d'haver uns quants castigats i castigades.

Ara b茅, aquest sistema necessita de persones que l'apliquin i, si 茅s possible, amb un entusiasme digne de millor causa. El sr. Llobera ha acreditat durant anys aquest entusiasme en les relacions amb els treballadors de la "seva" Zona: des d'intentar que joves contractats per 2/3 de la jornada fessin jornada completa (amb 2/3 del salari, 茅s clar), fins intervenir directament per rebaixar la puntuaci贸 de les persones desafectes al r猫gim, passant per castigar amb freq眉ents trasllats i rebaixa de catalogaci贸 un company que va preferir no adquirir m茅s responsabilitats al banc.. Les 煤ltimes aportacions a la bona conviv猫ncia laboral les ha pogut fer amb motiu de l'informe de compet猫ncies i la catalogaci贸: dos companys d'una mateixa oficina, delegats de diferents sindicats, obtenen la catalogaci贸 de "bo"; el sr. Llobera, avan莽ant-se a les rebaixes de gener, interv茅 amb celeritat i聟 dues catalogacions m茅s que baixen de "bo" a "normal".

Aquestes pr脿ctiques demostren dues coses. Una, que per molt que el banc pretengui presentar els seus sistemes d'avaluaci贸 com objectius, l'arbitrarietat pura i dura continua essent el que compta de veritat. Segona, que "alts directius" com el sr. Llobera s贸n una garantia de guerra permanent contra la seva plantilla. Ens agradaria equivocar-nos, per貌 sembla que els companys de Tarragona podran gaudir ara de les mateixes atencions que el sr. Llobera s'ha cregut en l'obligaci贸 de dispensar a la gent de Lleida. Hi ha dues possibilitats per evitar-ho: que el sr. Llobera adopti una actitud normal (tant de bo sigui aix铆), o que tots plegats, treballadors i sindicats, sapiguem actuar adequadament contra els abusos i les arbitrarietats (per la part que ens toca, nosaltres ens comprometem a fer-ho).

La toler脿ncia zero amb les cacicades 茅s una f贸rmula ja no democr脿tica, sin贸 de simple conviv猫ncia entre persones adultes. I estem decidides i decidits a aplicar-la.

Barcelona, febrer de 2005
Veure comunicat conjunt en pdf.