Archivado en Noticias, Salud Laboral, Condiciones de trabajo

El 92 % de les malalties professionals mai es reconeixen

La seu de CCOO PV ha acollit una roda de premsa conjunta amb motiu de dues dates clau per al moviment obrer i les persones treballadores: el 28 d'abril, Dia Mundial de la Seguretat i la Salut en el Treball, i el Primer de Maig, Dia Internacional del Treball. S’hi han detallat les propostes i reivindicacions plantejades en defensa de l'ocupació i la salut, així com les assemblees i mobilitzacions convocades al País Valencià.


Este artículo se publicó originalmente en PAIS VALENCIANO (Servicios CCOO País Valencià) ,


pdf print pmail

Jaume Mayor, secretari d'Acció Sindical i Salut Laboral de CCOO PV, ha denunciat l'estancament de la reducció de la sinistralitat laboral des de l’any 2012 i com a greu el manteniment de l’infraregistre de les malalties professionals (MP).

El responsable sindical ha plantejat la necessitat de diferenciar entre accidents de treball i malalties professionals per a abordar la situació i els reptes pendents en matèria de salut laboral, ja que “les dades i la vigilància de les contingències són diferents”.

Respecte a la sinistralitat, i segons dades de l’INVASSAT, el País Valencià manté un elevat nivell d'accidents que a més es va incrementar entre febrer de 2021 i gener de 2022, la qual cosa es va traduir en més de 50.000 comunicats de baixa, amb 354 accidents greus i 66 mortals.

La Llei de prevenció de riscos laborals és de 1996, i després de la seua posada en marxa es va produir una reducció de la sinistralitat que es va mantindre estable entre l’any 1999 i 2012, data de la reforma laboral del Partit Popular, que va disparar la precarietat de les condicions de treball. “L’any 2012 va canviar la tendència d'estabilització i comença un increment de la sinistralitat que s'ha mantingut”, ha puntualitzat Mayor.

Per a CCOO PV és indiscutible que les condicions laborals afecten directament l'accidentalitat i al desenvolupament de malalties professionals. “Tenim un problema real. Fa dècades que denunciem l’infraregistre de les MP i que les publicacions sobre aquest tema no reflecteixen la realitat. És irreal que en el mateix període d'anàlisi, entre febrer de 2021 i gener de 2022 només es registren 2,147 malalties professionals”, ha qüestionat Mayor.

Segons un estudi de la Universitat Carles III, el 92 % de les MP no es reconeixen mai. La major part de malalties laborals reconegudes són les vinculades a factors físics, com els moviments repetitius. Quan la malaltia té el seu origen en el maneig o exposició a productes tòxics o cancerígens no té reconeixement com a MP d'origen laboral. Per tot això, aquest 28 d'abril té com a objectiu prioritari ‘posar la prevenció en el centre de la recuperació i fer de la salut laboral un dret fonamental’.

La secretària general de CCOO PV, Ana García, ha concretat els imperiosos motius que impulsaran les reivindicacions d'aquest Primer de Maig, i ha recordat les cinc manifestacions convocades a les 11 h del matí que tornaran a omplir els carrers d’Alacant Alcoi, Castelló, Elx, Elda i València.

Amb el lema ‘Pujar salaris, contindre els preus i acabar amb la desigualtat’ els sindicats reclamaran un repartiment de l'esforç d'eixida de la crisi derivada de la pandèmia i agreujada per la repercussió en els costos energètics de la invasió d'Ucraïna per part de Rússia. 

#LaSolució plantejada passa per complementar les mesures estatals i autonòmiques, vàlides però insuficients per a sostindre els col·lectius més vulnerables, ja que cada vegada més persones són incapaces d'assumir preus desorbitats. Ana García ha urgit a materialitzar l'acord aconseguit per a continuar contenint preus i ha reivindicat la necessitat d'abordar una profunda modificació de la configuració energètica. 

La secretària general ha sigut contundent respecte a l'augment salarial “no signarem cap acord que no incloga una clàusula de revisió salarial, no sols està en joc l'augment de la conflictivitat social, sinó la previsible caiguda del consum intern”. La secretària general ha criticat que la CEOE plantege problemes per a arribar al 5é AENC, “mentre les empreses repercuteixen els seus costos energètics en els preus dels productes i les persones treballadores els assumeixen amb els seus sous”.

Ana García ha recordat la ineficàcia de la devaluació salarial com a estratègia d'eixida de la crisi l’any 2008, i ha reivindicat la capacitat de la clàusula de revisió per a l'estabilitat laboral i la reducció de les bretxes, contra la fragmentació social i l'excessiva polarització actual. 

També ha valorat l'esforç de la classe treballadora obstinat en la cura de la ciutadania i de l'escut social reivindicat des del diàleg social, estatal i autonòmic, que han permés pilars de contenció i mesures d'igualació social com la pujada de l’SMI, la reforma laboral i la del sistema de pensions. 

Al seu parer, el següent pas hauria de ser una profunda reforma fiscal. “Les propostes populistes d'una baixada generalitzada i indefinida d'impostos són perilloses perquè no generen igualtat, no serveixen per a superar la crisi ni per a mantindre l'estat de benestar i augmenten el risc de dúmping fiscal, tant a Espanya com en relació a la resta d'Europa”, ha afirmat.

Finalment, García ha sigut molt crítica amb la possible postergació de la revisió del finançament autonòmic en la pròxima legislatura. “El País Valencià no pot esperar més, continuarem reclamant justícia per a atendre la ciutadania”.

Infórmate

CCOO Servicios es un sindicato, es Comisiones Obreras en los sectores de Comercio, Financiero, administrativo, de las TIC, Hostelería, Contact-center, Oficinas, Turismo... Leer más


Síguenos en Telegram

Dónde estamos


OFICINAS CENTRALES
C/ Albasanz, 3 1º Planta
28037 Madrid
Tel: 91 540 92 82
Asesoría Madrid 91 536 51 63-64
Otras Comunidades
Fax: 91 559 71 96
Email: contacta@servicios.ccoo.es