Archivado en Comunicados, Salud Laboral

Nova aplicaci贸 Nacar - Catalunya

Nacar: No ho veiem clar.


Des de fa alguns mesos, el Banc est脿 instal路lant en les Oficines un nou sistema inform脿tic denominat "NACAR". Es tracta d'un "entorn" dissenyat per Windows, que ve a substituir a l'actual OS/2 d'IBM.


pdf
print
pmail

Una de les caracter铆stiques de la nova aplicaci贸 茅s que, per la seva pr貌pia configuraci贸, es redueix en varis cm la superf铆cie 煤til de la pantalla, provocant una disminuci贸 important en el tamany dels car脿cters.

El sistema est脿 previst per 茅sser utilitzat en pantalles planes (TFT), a on sembla que el problema disminueix.

El BBVA, coincidint amb la implantaci贸 de les Oficines SFP, ha instal路lat ja algunes d'aquestes pantalles en escasses oficines i ni tant sols en tots els seus llocs de treball.

Ens hem dirigit al Banc per sol路licitar que correg铆s aquesta defici猫ncia t猫cnica , canviant el sistema o be, no implantant-lo fins que tots els llocs de treball disposin d'un monitor TFT.

Donat que el BBVA ha decidit ignorar les nostres demandes (potser 茅s que els 1690 alts directius ja en tenen d'aquest tipus de pantalles?), ens hem vist en la necessitat de sol路licitar la intervenci贸 de l'autoritat laboral a Catalunya.

El tamany (pixels) dels car脿cters no nom茅s comporta que l'usuari hagi de fer un esfor莽 visual suplementari durant les set hores de jornada, sin贸 que, a m茅s, provoca l'adopci贸 de posicions for莽ades que acaben produint dolors de cervicals, lumbars, etc..

Hem comprovat, tamb茅, que les poques pantalles que de moment s'estan col路locant, es fa en funci贸 m茅s de q眉estions est猫tiques que no pas operatives (s'instal路len preferentment en els llocs m茅s propers a l'entrada de la Sucursal, on queda m茅s "mono", tot i que en alguns casos siguin llocs menys operatius que d'altres de l'Oficina).

CC OO no estem disposats a consentir que el disseny i la falta de previsi贸 (ja tradicional en aquesta empresa), s'anteposi a criteris ergon貌mics i funcionals, en definitiva a la salut dels treballadors i treballadores.

Per tant, hem cursat dues den煤ncies, una a Tarragona i l'altra a Barcelona per tal d'aturar aquest proc茅s. En el cas de Tarragona el t猫cnic del Centre de Condicions de Treball de la Generalitat ja ens va avan莽ar que, efectivament, el sistema NACAR incompleix la normativa vigent.

La propera setmana tenim la primera citaci贸 de les dues den煤ncies presentades que esperem serveixi per fer reaccionar al BBVA. Del resultat d'aquestes accions, informarem puntualment.

Seguim treballant, seguirem informant.

14 de Maig de 2004

Veure Comunicat en pdf