Archivado en Comunicados, Salud Laboral

Nova aplicació Nacar - Catalunya

Nacar: No ho veiem clar.


Des de fa alguns mesos, el Banc està instal·lant en les Oficines un nou sistema informàtic denominat "NACAR". Es tracta d'un "entorn" dissenyat per Windows, que ve a substituir a l'actual OS/2 d'IBM.


pdf
print
pmail

Una de les característiques de la nova aplicació és que, per la seva pròpia configuració, es redueix en varis cm la superfície útil de la pantalla, provocant una disminució important en el tamany dels caràcters.

El sistema està previst per ésser utilitzat en pantalles planes (TFT), a on sembla que el problema disminueix.

El BBVA, coincidint amb la implantació de les Oficines SFP, ha instal·lat ja algunes d'aquestes pantalles en escasses oficines i ni tant sols en tots els seus llocs de treball.

Ens hem dirigit al Banc per sol·licitar que corregís aquesta deficiència tècnica , canviant el sistema o be, no implantant-lo fins que tots els llocs de treball disposin d'un monitor TFT.

Donat que el BBVA ha decidit ignorar les nostres demandes (potser és que els 1690 alts directius ja en tenen d'aquest tipus de pantalles?), ens hem vist en la necessitat de sol·licitar la intervenció de l'autoritat laboral a Catalunya.

El tamany (pixels) dels caràcters no només comporta que l'usuari hagi de fer un esforç visual suplementari durant les set hores de jornada, sinó que, a més, provoca l'adopció de posicions forçades que acaben produint dolors de cervicals, lumbars, etc..

Hem comprovat, també, que les poques pantalles que de moment s'estan col·locant, es fa en funció més de qüestions estètiques que no pas operatives (s'instal·len preferentment en els llocs més propers a l'entrada de la Sucursal, on queda més "mono", tot i que en alguns casos siguin llocs menys operatius que d'altres de l'Oficina).

CC OO no estem disposats a consentir que el disseny i la falta de previsió (ja tradicional en aquesta empresa), s'anteposi a criteris ergonòmics i funcionals, en definitiva a la salut dels treballadors i treballadores.

Per tant, hem cursat dues denúncies, una a Tarragona i l'altra a Barcelona per tal d'aturar aquest procés. En el cas de Tarragona el tècnic del Centre de Condicions de Treball de la Generalitat ja ens va avançar que, efectivament, el sistema NACAR incompleix la normativa vigent.

La propera setmana tenim la primera citació de les dues denúncies presentades que esperem serveixi per fer reaccionar al BBVA. Del resultat d'aquestes accions, informarem puntualment.

Seguim treballant, seguirem informant.

14 de Maig de 2004

Veure Comunicat en pdf