Archivado en Comunicados, Salud Laboral, Empleo

Treball estable i sense risc - A la feina, ni morts ni malalties

28 d’abril. Diada Internacional per la salut en el treball

COMUNICAT CONJUNT CCOO i UGT Catalunya.- El 28 d’abril se celebra, a iniciativa de la Confederació Internacional d’Organitzacions Sindicals Lliures (CIOSL), la novena Diada Internacional per la Salut en el Treball, aquest any sota el lema «Treball sa i segur per a tothom, responsabilitat empresarial».*


Este artículo se publicó originalmente en CATALUNYA (CCOO Serveis Catalunya) ,


pdf print pmail

Aquest 28 d’abril volem recordar les víctimes del terrible atemptat de Madrid de l’11 de març, la major part d’elles treballadors i treballadores que anaven als seus centres de treball. Reiterem el nostre rebuig al terrorisme i a la guerra i la nostra decidida aposta per la pau.
A Catalunya, en el decurs del 2003, es van produir 184.061 accidents de treball amb baixa, en els quals van morir 239 treballadors i treballadores (149 durant la jornada de treball i 90 in itinere —anada a la feina o tornada). Tanmateix cal afegir-hi les malalties professionals, actualment molt subestimades. Aquestes dades posen en evidència que la seguretat i la salut en el treball són un problema social, laboral i de salut pública prioritari.
La manca d’aplicació de la normativa per part dels empresaris, la manca de compromís polític de les administracions, la degradació del mercat laboral, el manteniment de la taxa de temporalitat, que triplica la mitjana de la Unió Europea, l’ús abusiu de la subcontractació, fan que, tant a Catalunya com a la resta d’Espanya, continuem mantenint les taxes d’accidentalitat més altes de la Unió Europea. Davant aquesta situació, hem de tenir una actitud bel•ligerant. Malgrat que el 2003 hem aconseguit reduir els accidents mortals estem, encara, molt lluny dels índex europeus, objectiu immediat de reducció que hauríem d’aconseguir, a tot estirar, durant aquesta legislatura.
L’acció de CCOO i UGT de Catalunya ha aconseguit col•locar en un nivell de preocupació important una situació insuportable per a la societat i insofrible, per més temps, pels treballadors i treballadores. Dirigim les nostres mobilitzacions a exigir als empresaris el compliment de la normativa preventiva i a modificar l’actitud de les organitzacions empresarials. Així mateix, exigim a l’Autoritat Laboral una actuació eficaç en les seves funcions de garantir l’aplicació de la normativa, ja que és la vida i la salut dels treballadors i treballadores el que està en joc.
Els darrers resultats de les eleccions, tant a Catalunya com a l’Estat espanyol, canvien positivament l’escenari polític. CCOO i UGT de Catalunya hem donat la benvinguda als nous governs. És precisament al nou Govern de l’Estat a qui correspon emprendre les reformes pendents, i molt especialment l’adient reconeixement de totes les malalties professionals derivades del treball i la reforma de les Mútues d’Accidents de Treball i Malalties Professionals, a fi de possibilitar la plena participació sindical en els òrgans de govern, així com en la decisió de l’afiliació a una mútua o una altra en cadascuna de les empreses. I al Govern de Catalunya li correspon portar a terme les mesures acordades en el Parlament de Catalunya l’any 2002, encara pendents de desenvolupar, i establir i tirar endavant un Pla de Prevenció de Riscos Laborals, per exercir amb contundència les seves funcions de promoció, vigilància, control i sanció.
Davant d’aquesta situació, UGT de Catalunya i CCOO de Catalunya exigim:
• El compliment empresarial de la normativa preventiva, i que la prevenció de qualitat sigui una realitat en cadascuna de les empreses de Catalunya.
• Que l’actual Govern de Catalunya desenvolupi les actuacions aprovades en el Parlament de Catalunya, així com l’aprovació i el desenvolupament d’un Pla de Prevenció de Riscos Laborals durant la present legislatura.

A la feina, ni morts ni malalties

Per tot això us convoquem a una concentració-assemblea
Dia 28 d’abril, a les 11 del matí, a la plaça del Rei de Barcelona

Intervindran:
Neus Moreno, responsable de Salut Laboral de CCOO de Catalunya de Catalunya
Carme Simarro, responsable de Salut Laboral d’UGT
Joan Coscubiela, secretari general de CCOO de Catalunya
Josep M. Álvarez, secretari general d’UGT de Catalunya

Infórmate

CCOO Servicios es un sindicato, es Comisiones Obreras en los sectores de Comercio, Financiero, administrativo, de las TIC, Hostelería, Contact-center, Oficinas, Turismo... Leer más


Síguenos en Telegram

Dónde estamos


OFICINAS CENTRALES
C/ Albasanz, 3 1º Planta
28037 Madrid
Tel: 91 540 92 82
Asesoría Madrid 91 536 51 63-64
Otras Comunidades
Fax: 91 559 71 96
Email: contacta@servicios.ccoo.es