Archivado en Comunicados, Salud Laboral, Empleo

28 d聮abril. Diada Internacional per la salut en el treball

Treball estable i sense risc - A la feina, ni morts ni malalties


COMUNICAT CONJUNT CCOO i UGT Catalunya.- El 28 d聮abril se celebra, a iniciativa de la Confederaci贸 Internacional d聮Organitzacions Sindicals Lliures (CIOSL), la novena Diada Internacional per la Salut en el Treball, aquest any sota el lema 芦Treball sa i segur per a tothom, responsabilitat empresarial禄.*


pdf
print
pmail
Aquest 28 d聮abril volem recordar les v铆ctimes del terrible atemptat de Madrid de l聮11 de mar莽, la major part d聮elles treballadors i treballadores que anaven als seus centres de treball. Reiterem el nostre rebuig al terrorisme i a la guerra i la nostra decidida aposta per la pau.
A Catalunya, en el decurs del 2003, es van produir 184.061 accidents de treball amb baixa, en els quals van morir 239 treballadors i treballadores (149 durant la jornada de treball i 90 in itinere 聴anada a la feina o tornada). Tanmateix cal afegir-hi les malalties professionals, actualment molt subestimades. Aquestes dades posen en evid猫ncia que la seguretat i la salut en el treball s贸n un problema social, laboral i de salut p煤blica prioritari.
La manca d聮aplicaci贸 de la normativa per part dels empresaris, la manca de comprom铆s pol铆tic de les administracions, la degradaci贸 del mercat laboral, el manteniment de la taxa de temporalitat, que triplica la mitjana de la Uni贸 Europea, l聮煤s abusiu de la subcontractaci贸, fan que, tant a Catalunya com a la resta d聮Espanya, continuem mantenint les taxes d聮accidentalitat m茅s altes de la Uni贸 Europea. Davant aquesta situaci贸, hem de tenir una actitud bel聲ligerant. Malgrat que el 2003 hem aconseguit reduir els accidents mortals estem, encara, molt lluny dels 铆ndex europeus, objectiu immediat de reducci贸 que haur铆em d聮aconseguir, a tot estirar, durant aquesta legislatura.
L聮acci贸 de CCOO i UGT de Catalunya ha aconseguit col聲locar en un nivell de preocupaci贸 important una situaci贸 insuportable per a la societat i insofrible, per m茅s temps, pels treballadors i treballadores. Dirigim les nostres mobilitzacions a exigir als empresaris el compliment de la normativa preventiva i a modificar l聮actitud de les organitzacions empresarials. Aix铆 mateix, exigim a l聮Autoritat Laboral una actuaci贸 efica莽 en les seves funcions de garantir l聮aplicaci贸 de la normativa, ja que 茅s la vida i la salut dels treballadors i treballadores el que est脿 en joc.
Els darrers resultats de les eleccions, tant a Catalunya com a l聮Estat espanyol, canvien positivament l聮escenari pol铆tic. CCOO i UGT de Catalunya hem donat la benvinguda als nous governs. 脡s precisament al nou Govern de l聮Estat a qui correspon emprendre les reformes pendents, i molt especialment l聮adient reconeixement de totes les malalties professionals derivades del treball i la reforma de les M煤tues d聮Accidents de Treball i Malalties Professionals, a fi de possibilitar la plena participaci贸 sindical en els 貌rgans de govern, aix铆 com en la decisi贸 de l聮afiliaci贸 a una m煤tua o una altra en cadascuna de les empreses. I al Govern de Catalunya li correspon portar a terme les mesures acordades en el Parlament de Catalunya l聮any 2002, encara pendents de desenvolupar, i establir i tirar endavant un Pla de Prevenci贸 de Riscos Laborals, per exercir amb contund猫ncia les seves funcions de promoci贸, vigil脿ncia, control i sanci贸.
Davant d聮aquesta situaci贸, UGT de Catalunya i CCOO de Catalunya exigim:
聲 El compliment empresarial de la normativa preventiva, i que la prevenci贸 de qualitat sigui una realitat en cadascuna de les empreses de Catalunya.
聲 Que l聮actual Govern de Catalunya desenvolupi les actuacions aprovades en el Parlament de Catalunya, aix铆 com l聮aprovaci贸 i el desenvolupament d聮un Pla de Prevenci贸 de Riscos Laborals durant la present legislatura.

A la feina, ni morts ni malalties

Per tot aix貌 us convoquem a una concentraci贸-assemblea
Dia 28 d聮abril, a les 11 del mat铆, a la pla莽a del Rei de Barcelona

Intervindran:
Neus Moreno, responsable de Salut Laboral de CCOO de Catalunya de Catalunya
Carme Simarro, responsable de Salut Laboral d聮UGT
Joan Coscubiela, secretari general de CCOO de Catalunya
Josep M. 脕lvarez, secretari general d聮UGT de Catalunya