Archivado en Comunicats, Salari

Pagues volunt脿ries: comentaris d'una sent猫ncia favorable


El Tribunal del Social N煤mero II de Matar贸 ha fallat a favor dels dos companys que havien interposat demanda contra la Caixa pel dret a cobrar les dues pagues volunt脿ries.


pdf
print
pmail
Tamb茅 ha fixat una indemnitzaci贸 equivalent a l'import deixat de percebre al llarg dels anys.

Malgrat tractar-se d'un jutge diferent del que va veure la causa d'en Manel Luna, tots dos han coincidit en apreciar la just铆cia de les reivindicacions plantejades.

Valorem com a molt important el fet que, la sent猫ncia actual, a difer猫ncia de l'anterior que tenia en compte les circumst脿ncies particulars del demandant, estableix uns fonaments de dret que podrien ser d'aplicaci贸 a tothom que no cobra les dues pagues volunt脿ries.

Estableix de manera fefaent el que des de CC.OO. hem vingut proclamant des del primer moment, a saber:

    -Segons la jurisprud猫ncia actual, el Pacte del 86 vulnera l'Art. 14 de la Constituci贸 al establir una discriminaci贸 per data d'entrada o tipus de contracte.

    -"Resulta cierto que el origen (en 1977) de dichas gratificaciones especiales es unilateral y voluntario, car谩cter que se pierde, si no antes, s铆 definitivamente con la suscripci贸n del acuerdo ahora analizado por cuanto que basta su lectura para concluir que el mismo incorpora contenido obligacional general para la empresa que se obliga a realizar la referida retribuci贸n seg煤n acuerdo de naturaleza colectiva al que se llega con el Comit茅 de Empresa."
    -"Resulta as铆 una evidente diferencia de trato retributivo fundamentada 煤nicamente en dos par谩metros: la fecha de ingreso en la empresa y/o la naturaleza temporal del contrato inferior a seis meses a una determinada fecha, o bien si a煤n siendo de seis meses o m谩s dicho v铆nculo no se nova en indefinido, pese a que sea otro posterior el que termine atribuyendo al trabajador la condici贸n de fijo. Tales criterios no constituyen un motivo razonable, proporcionado, l贸gico, ni persigue una finalidad digna de protecci贸n jur铆dica que los justifique como elementos diversificadores del diferente trato retributivo, por lo que suponen, en atenci贸n a la doctrina expuesta, un comportamiento empresarial contrario el art铆culo 14 de la Constituci贸n Espa帽ola"

    -Es te dret a una indemnitzaci贸 per compensar el perjudici econ貌mic i moral produ茂t durant tot el temps que ha durat la discriminaci贸.

    -"No puede ser acogida la tesis alegada por la demandada, que fundamenta la prescripci贸n en el art铆culo 59 de la Ley del Estatuto de los trabajadores, por cuanto que la reclamaci贸n que se incorpora en la demanda no es de naturaleza salarial, pese a lo que se indic贸 en fase de contestaci贸n. En efecto, la pretensi贸n que se incorpora en la demanda es una pretensi贸n resarcitoria del da帽o producido por la conducta empresarial contraria a la Constituci贸n y mantenida por la empresa, no cabe olvidarse, durante pr谩cticamente veinte a帽os, y lo que resulta m谩s importante, mantenida hasta la actualidad"

Aquesta sent猫ncia 茅s un gra贸 m茅s del cam铆 per aconseguir que tota la plantilla cobri el mateix nombre de pagues i, a m茅s a m茅s, obtenir una compensaci贸 per tot el temps que aix貌 no ha estat possible.

I per acabar, no ens cansarem de continuar insistint en que creiem que la millor manera de tancar el tema seria poder arribar a un acord amb la Caixa que ens estalvi茅s a tots plegats el continuar concurrent als processos judicials.

Matar贸, 22 de setembre de 2006