Archivado en Comunicats, socio economic

Rumors i Noticies - BBVA

Rumors productius i noticies escandaloses


Ja comen√ßa a resultar habitual que quan tornem de les vacances ens trobem que, coincidint amb els mesos d¬íestiu, ha sortit a la llum el rumor d¬íuna OPA, absorci√≥ o fusi√≥, que sovint t√© com a protagonista el nostre Banc. Podr√≠em dir que, com el Gamper o la ¬ďcanci√≥n del verano¬Ē, el fenomen s¬íha convertit ja en un cl√†ssic.


pdf
print
pmail

Enguany el rumor apuntava al BBVA com objecte d'una oferta p√ļblica d'accions (OPA) per part d'un Banc estranger. La mateixa noticia, recollida per diferents publicacions econ√≤miques i ag√®ncies de premsa, concretava el nom dels possibles compradors (Societ√© G√©n√©rale i HSBC) i fins i tot el preu que es retribuiria: 20 euros per acci√≥. Finalment, per√≤, la possibilitat de que fos la Societ√© el possible comprador s'ha descartat per una q√ľesti√≥ b√†sicament de volum: El banc franc√®s t√© una capitalitzaci√≥ bors√†ria de 55.400 milions d'euros, mentre que la del BBVA √©s de 60.000 milions. Aix√≠ doncs, l'HSBC s'ha quedat com l'√ļnic candidat del rumor, ja que en aquest cas, per grand√†ria s√≠ podria ser factible. Pensem que el Banc angl√®s t√© m√©s de 10.000 oficines a 100 pa√Įsos a tot el mon, m√©s de 215.000 empleats, 200.000 accionistes i uns actius de 1.467 bilions de d√≤lars.

Com a rumor d'estiu no caldria donar-li més importància, si no fos per les repercussions que aquest ha tingut a la borsa espanyola. El dia 17 d'Agost, data en que es va conèixer la "noticia", es van negociar un total de 2.263,2 milions d'euros, dels quals 489,5 (1 de cada 5) corresponien a accions BBVA. I el que és més important, la revalorització de les accions va arribar aquell matí al 2,49%.

No sabem si el rumor pot acabar esdevenint noticia o si pel contrari es tracta nom√©s del que els experts en denominen "calientavalores". No tenim tampoc resposta per la pregunta que es formula "Expansi√≥n" a la seva edici√≥ del passat 22 d'agost: "¬ŅQui√©n dispara la cotizaci√≥n del BBVA?. El que s√≠ sabem, per√≤, √©s a qui beneficia, a banda, √≤bviament, dels accionistes. Els 1780 alts directius del Banc de ben segur deuen estar agra√Įts a aquest "rumor", ja que, recordem-ho, en funci√≥ del grau de revaloritzaci√≥ que experimentin les accions del BBVA, respecta a les d'un grup de 14 bancs europeus, al finalitzar el trienni 2006-2008 es poden arribar a embutxacar fins a 22 milions d'accions. I la veritat √©s que la cosa no pinta gens malament. Durant aquest any 2006 les accions han registrat un increment del 20%, i si prenem com a refer√®ncia els darrers 12 mesos, aquest augment arriba al 30%. Podr√≠em dir que la paga "cambio de casa", com ells mateixos li diuen, ja te cuina i menjador al sac.

Sembla que aquella màxima que regia històricament el comportament de la borsa i que assegurava que "es ven amb el rumor i es compra amb la noticia" ha quedat obsoleta.

Els empleats del BBVA sabem per pròpia i amplia experiència que una de les característiques de les fusions és precisament que es produeixen sense avís previ, i que quan hi ha un rumor previ normalment no s'acaben produint. Malgrat tot, CCOO seguirem atents a les possibles novetats en aquest tema i us tindrem informats de qualsevol variació que es pugui produir.

I ja en l'√†mbit, no del rumor, sin√≥ del fet consumat, de la not√≠cia, l'estiu ens ha deixat un parell de q√ľestions tamb√© for√ßa importants:

RESULTATS
Hem conegut el benefici del Banc durant el primer semestre d'aquest any:

3.336 MILIONS D'EUROS!!!

Aquesta xifra significa un increment respecte el mateix període de l'any anterior del:

84% !!!

Naturalment ens felicitem d'aquests resultats, ja que la plantilla en som els responsables directes, però d'altra banda, fan encara més inexplicable l'actitud que manté el Banc respecte els temes que afecten als empleats: Els beneficis socials segueixen sense unificar-se i els existents no s'actualitzen des de fa set anys. I a la proposta de CC OO demanant una paga per tota la plantilla en reconeixement dels resultats obtinguts, ni se'ns ha respost.

Mentre els accionistes i, sobre tot, els directius del banc es freguen les mans, els empleats ens haurem de conformar a fregar-nos els ulls.

HORARIS
A la darrera publicació del mes d'Abril de la nostra revista "Contrastes", ja explicàvem el projecte del BBVA denominat "Zona Uno", que consisteix, entre d'altres novetats, en transformar les oficines en botigues a partir de les 15h.

Ara fa uns mesos, el President ens sorprenia amb unes declaracions en les que afirmava que no és viable un establiment de serveis que només obri pel mati. A nosaltres, sincerament, 3.336 milions d'euros ens semblen un bon exemple de viabilitat.

Doncs bé, aquesta dèria per ampliar l'horari comercial, sembla que majoritàriament ha estat ben acollida per la patronal bancària, que en unes recents jornades a la "Universidad Internacional Menéndez y Pelayo" va qualificar la proposta de "molt raonable", considerant també "lògic que els Bancs ofereixin altres productes i serveis diferents als tradicionals per aprofitar la xarxa i adaptar-se als clients".

En mig de tanta frivolitat hem d'agrair, això sí, una espurna de seny a càrrec, curiosament, de la Presidenta de Banesto, Ana Patricia Botin, que es va mostrar en contra de l'ampliació d'horaris per entendre que els Bancs ja ofereixen atenció personal multicanal, i que és el client qui decideix quin utilitza. I d'altra banda el President de l'AEB, també va encertar quan va advertir que "qualsevol canvi d'horaris hauria de fer-se de manera pactada amb els Sindicats, doncs és un punt que es defineix als Convenis Col·lectius".

Ben observat, Sr. Mart√≠n. No cal que pateixi, pot acabar de passar les seves vacances tranquil¬∑lament, que aquesta q√ľesti√≥, si arriba el cas, la t√© garantida.

Seguim treballant, seguirem informant
Setembre 2006

Veure el Comunicat en format pdf