Archivado en Comunicats, Dones i Igualtat

CCOO signa un primer protocol d'atenció de les persones treballadores víctimes de violència de gènere a ARCASA empresa de restauració col·lectiva

La Federació de Serveis de CCOO de Catalunya ens felicitem d'haver impulsat, acordat i signat aquest primer protocol en el sector de la restauració col·lectiva, d'atenció a les persones víctimes de violència de gènere. CCOO impulsarà la seva aplicació a ARCASA esperant poder extendre aquestes mesures en altres empreses del sector per a la defensa i millora dels drets laborals de les víctimes de violència de gènere, contribuint així en l'eradicació de la violència de gènere i garantint l'exercici dels drets laborals d'aquestes persones.


Este artículo se publicó originalmente en CATALUNYA (CCOO Serveis Catalunya) , GIRONA (Sindicat Intercomarcal de CCOO Serveis Comarques Gironines) , TARRAGONA (Serveis CCOO Tarragona) , LLEIDA (Serveis CCOO Terres de Lleida) , VOCC-CATC (Serveis CCOO Vallès Occidental - Catalunya Central) , VORMAROS (Serveis CCOO Vallès Oriental - Maresme - Osona) , BLLAPAG (Serveis CCOO Baix Llobregat - Alt Penedès - Anoia - Garraf) , s.hostaleria (Sectorial d'Hostaleria CCOO Serveis Catalunya) ,


pdf print pmail

Aquest tipus de mesures són especialment importants en empreses feminitzades, cas d'Arcasa, empresa estatal amb més de mil persones treballadores, de les quals més del 75% són dones. Aquest protocol, que millora notablement els mínims legals, facilitarà espais de treball més segurs i millors canals d'informació i suport a les víctimes de violència de gènere.

El protocol detalla un itinerari clar que poden seguir les persones treballadores, per estar acompanyades a tot moment, sent aplicable en un termini màxim de 48 hores després de l'acreditació de la condició de víctima de gènere, incloent:

- Adopció de mesures cautelars, també en cas de violència dins de l'empresa i sempre amb el consentiment de la persona afectada, que evitin la situació conflictiva (mobilitat de persones o horaris, per exemple).

- Garantia i millora en l'exercici de drets laborals:

·         Permisos retribuïts. El seu ús no afectarà al cobrament de primes o plusos destinats a incentivar la presència en el treball.

·         Potencial reordenació del temps de treball i reducció de la jornada, sent exemples de les mateixes: Canvis a l'hora d'entrada i sortida, descansos a diferents hores, elecció del torn de treball, en funció de la disponibilitat en l'empresa.

·         Possibilitat de la reducció de jornada fins al 50% de la jornada ordinària, sense reducció de sou.

·         Recol·locació a un altre centre de treball de l'empresa de 6 mesos (mínim legal) a 12 mesos. Si no hi hagués vacant de la seva categoria, s'estudiarà qualsevol altre lloc en funció de la disponibilitat.

·         En cas d'Incapacitat Temporal (malaltia) s'estudiarà el pagament dels complements necessaris per mantenir la retribució ordinària.

·         Accés a excedència i suspensió contracto de treball, sense necessitat d'establir un període mínim d'excedència.

- Procediment de suport psicològic. El Servei de Prevenció Aliè prestarà seguiment de les lesions i atenció psicològica mentre sigui necessari. En el cas de persones que no comptin amb acreditació com a víctima però hi hagi indicis d'ella s'aplicarà el mateix criteri.

- Formació, extensió i publicitat de l'acord. Accions de sensibilització, formació i difusió a tota la plantilla, així com a les empreses contractades i subcontractades perquè informin a les seves plantilles.

CCOO Serveis Catalunya

Infórmate

CCOO Servicios es un sindicato, es Comisiones Obreras en los sectores de Comercio, Financiero, administrativo, de las TIC, Hostelería, Contact-center, Oficinas, Turismo... Leer más


Síguenos en Telegram

Dónde estamos


OFICINAS CENTRALES
C/ Albasanz, 3 1º Planta
28037 Madrid
Tel: 91 540 92 82
Asesoría Madrid 91 536 51 63-64
Otras Comunidades
Fax: 91 559 71 96
Email: contacta@servicios.ccoo.es