CCOO Federaci贸n Servicios

Logo 1

CCOO signa un primer protocol d'atenci贸 de les persones treballadores v铆ctimes de viol猫ncia de g猫nere a ARCASA empresa de restauraci贸 col路lectiva


La Federaci贸 de Serveis de CCOO de Catalunya ens felicitem d'haver impulsat, acordat i signat aquest primer protocol en el sector de la restauraci贸 col路lectiva, d'atenci贸 a les persones v铆ctimes de viol猫ncia de g猫nere. CCOO impulsar脿 la seva aplicaci贸 a ARCASA esperant poder extendre aquestes mesures en altres empreses del sector per a la defensa i millora dels drets laborals de les v铆ctimes de viol猫ncia de g猫nere, contribuint aix铆 en l'eradicaci贸 de la viol猫ncia de g猫nere i garantint l'exercici dels drets laborals d'aquestes persones.


Aquest tipus de mesures s贸n especialment importants en empreses feminitzades, cas d'Arcasa, empresa estatal amb m茅s de mil persones treballadores, de les quals m茅s del 75% s贸n dones. Aquest protocol, que millora notablement els m铆nims legals, facilitar脿 espais de treball m茅s segurs i millors canals d'informaci贸 i suport a les v铆ctimes de viol猫ncia de g猫nere.

El protocol detalla un itinerari clar que poden seguir les persones treballadores, per estar acompanyades a tot moment, sent aplicable en un termini m脿xim de 48 hores despr茅s de l'acreditaci贸 de la condici贸 de v铆ctima de g猫nere, incloent:

- Adopci贸 de mesures cautelars, tamb茅 en cas de viol猫ncia dins de l'empresa i sempre amb el consentiment de la persona afectada, que evitin la situaci贸 conflictiva (mobilitat de persones o horaris, per exemple).

- Garantia i millora en l'exercici de drets laborals:

路         Permisos retribu茂ts. El seu 煤s no afectar脿 al cobrament de primes o plusos destinats a incentivar la pres猫ncia en el treball.

路         Potencial reordenaci贸 del temps de treball i reducci贸 de la jornada, sent exemples de les mateixes: Canvis a l'hora d'entrada i sortida, descansos a diferents hores, elecci贸 del torn de treball, en funci贸 de la disponibilitat en l'empresa.

路         Possibilitat de la reducci贸 de jornada fins al 50% de la jornada ordin脿ria, sense reducci贸 de sou.

路         Recol路locaci贸 a un altre centre de treball de l'empresa de 6 mesos (m铆nim legal) a 12 mesos. Si no hi hagu茅s vacant de la seva categoria, s'estudiar脿 qualsevol altre lloc en funci贸 de la disponibilitat.

路         En cas d'Incapacitat Temporal (malaltia) s'estudiar脿 el pagament dels complements necessaris per mantenir la retribuci贸 ordin脿ria.

路         Acc茅s a exced猫ncia i suspensi贸 contracto de treball, sense necessitat d'establir un per铆ode m铆nim d'exced猫ncia.

- Procediment de suport psicol貌gic. El Servei de Prevenci贸 Ali猫 prestar脿 seguiment de les lesions i atenci贸 psicol貌gica mentre sigui necessari. En el cas de persones que no comptin amb acreditaci贸 com a v铆ctima per貌 hi hagi indicis d'ella s'aplicar脿 el mateix criteri.

- Formaci贸, extensi贸 i publicitat de l'acord. Accions de sensibilitzaci贸, formaci贸 i difusi贸 a tota la plantilla, aix铆 com a les empreses contractades i subcontractades perqu猫 informin a les seves plantilles.

CCOO Serveis Catalunya