Archivado en Comunicats, socio economic

Jos茅 Mar铆a Fidalgo ser脿 escollit membre del Comit猫 Executiu de la CIOSL


CC OO, el secretari general del qual Jos茅 Mar铆a Fidalgo ser脿 titular del Comit猫 Executiu de la CIOSL, se suma al suport, que va ser pr脿cticament general, a la proposta de crear una nova central mundial mitjan莽ant la fusi贸 de la CIOSL amb la Confederaci贸 Mundial del Treball (CMT) i la incorporaci贸 de les centrals sindicals nacionals democr脿tiques i representatives, que avui no tenen afiliaci贸 internacional.


pdf
print
pmail

El plenari del Congr茅s va aprovar ahir dimecres dia 8 a la tarda, l'Informe General presentat pel secretari General, Guy Ryder, sota el t铆tol 聯Globalitzar la solidaritat. Establiment d'un moviment sindical mundial per al futur聰. L'informe -la primera part del qual 茅s molt autocr铆tica sobre les insufici猫ncies del sindicalisme mundial per a plantar cara als desafiaments de la globalitzaci贸 i a la defensa dels drets dels treballadors en el marc d'una economia globalitzada- proposa tot un seguit de l铆nies de treball per a assolir que els sindicats reforcin la seva capacitat d'interlocuci贸 i de negociaci贸 davant les institucions econ貌miques internacionals 聳OMC, FMI i BM- i les empreses transnacionals i participin en la imprescindible reforma de les institucions del sistema de Nacions Unides per a refor莽ar el multi-lateralisme i assolir construir un sistema democr脿tic de govern mundial. Per a assolir una 聯governaci贸 democr脿tica global聰, el Congr茅s va aprovar impulsar una alian莽a amb organitzacions pol铆tiques, socials i ONG.

Dotar a l'Organitzaci贸 Internacional del Treball (OIT) dels instruments necessaris per a fer complir els seus convenis principals i assolir que les decisions i pol铆tiques altres ag猫ncies de Nacions Unides, especialment les de car脿cter econ貌mic, siguin coherents amb els drets fonamentals del treball i els principis del 聯treball decent聰 s贸n altres dels principals objectius de l'acci贸 sindical internacional per als pr貌xims anys. Articular l'acci贸 sindical nacional amb la internacional, assolir que les centrals sindicals nacionals i els seus sindicats i federacions estiguin informats, facin seus i participin activament, des de cada pa铆s, en els debats i les accions de la central mundial i de les federacions sindicals internacionals es considera imprescindible per a superar les grans insufici猫ncies del sindicalisme actual.

Jos茅 Mar铆a Fidalgo, secretari general de CC OO, en la seva intervenci贸 davant el plenari del Congr茅s va manifestar el seu suport a l'informe general, subratllant la import脿ncia que t茅 per a la renovaci贸 del sindicalisme internacional assolir que les internacionals sindicals siguin reconegudes com interlocutores per l'OMC, el FMI i el BM i altres institucions internacionals, i aconseguir establir lleres de negociaci贸 global amb les empreses transnacionals, conjuminant la representaci贸 internacional dels treballadors. Entre altres instruments per a enfortir les capacitats del sindicalisme internacional va esmentar una pol铆tica de comunicaci贸 que reforci la visibilitat de les seves accions i una de cooperaci贸 sindical que ajudi als sindicats dels pa茂sos en vies de desenvolupament a enfortir-se i lluitar pels drets i les millors condicions de treball, indicant que la CIOSL hauria de jugar un paper important en la coordinaci贸 dels distints programes de cooperaci贸 de les centrals nacionals. Finalment va proposar que l'alian莽a global 聳amb organitzacions pol铆tiques i socials- a la qual es referia l'informe es constru铆s entorn d'objectius com la universalitzaci贸 dels drets fonamentals del treball i l'extensi贸 de l'ocupaci贸 decent.

Javier Doz, Secretari d'Acci贸 Sindical Internacional de CC OO, va intervenir en l'apartat corresponent a la proposta d'unitat sindical mundial. Va informar al Congr茅s que la proposta de la CIOSL havia estat incorporada al programa d'acci贸 de CC OO aprovat en el seu 煤ltim Congr茅s confederal i va manifestar la voluntat de la seva central de treballar decididament en la seva consecuci贸. Va considerar imprescindible la incorporaci贸 de les federacions sindicals internacionals en el proc茅s amb l'objectiu posat en la seva integraci贸 en la nova central mundial amb un estatut especial que salvaguard茅s la seva autonomia. 聯No es pot prescindir de la seva experi猫ncia i de les seves capacitats; la central internacional no pot abandonar el camp de les empreses per a dedicar-se nom茅s a les institucions; 茅s necessari posar en com煤 recursos humans i materials聰, va afirmar Javier Doz a la seva intervenci贸, afegint que la nova central mundial ha d'integrar tamb茅 a les organitzacions sindicals de car脿cter regional independents, en primer lloc a la CES, per descomptat amb un estatus propi que salvaguardi la seva autonomia.


Avui i dem脿, el Congr茅s revisar脿 els informes financers i d'activitats de la central i les seves regionals i aprovar脿 les resolucions presentades per la Comissi贸 corresponent, que a m茅s de sobre el tema general versaran sobre altres catorze q眉estions. Entre elles: l'ocupaci贸 decent i el desenvolupament sostenible en la globalitzaci贸, l'eradicaci贸 del treball infantil, pau i paper de les Nacions Unides, el paper de l'OIT, la Responsabilitat Social de les Empreses, sindicalitzaci贸 de dones i joves, drets sindicals, etc.

En la jornada final s'escollir脿 el Secretari General, amb un sol candidat, Guy Ryder, i al Comit猫 Executiu de 53 membres titulars, la composici贸 dels quals 茅s tradicionalment fruit d'un consens, a partir d'una distribuci贸 per regions del m贸n i per cotitzaci贸 a la central. Per primera vegada, des de la seva afiliaci贸 a la CIOSL en 1996, CC OO ser脿 titular del Comit猫 Executiu, en la persona de Jos茅 Mar铆a Fidalgo.

M茅s informaci贸 a www.ccoo.es