Archivado en Comunicats, Salut Laboral

Pressi贸 Laboral - Catalunya

Informe de Compet猫ncies: No et deixis enredar en la teranyina


Des de fa uns dies, tots els empleats tenim ja la possibilitat de con猫ixer el resultat del nostre informe de compet猫ncies d聮enguany, i gaudir aix铆 d聮aquest desitjat moment que esperem amb impaci猫ncia des de que al 2002 el BBVA decid铆s incorporar-lo al conjunt de mecanismes per tenir classificada i, sobre tot, desmotivada a gran part de la seva plantilla i despr茅s de que al 2003 ens priv茅s d聮aquest goig, per raons desconegudes.


pdf
print
pmail

Com sabeu, es tracte d'una valoraci贸 que ens realitza en cada cas el nostre cap immediat i que t茅 la pretensi贸 de posar nota, no ja al nostre rendiment professional, sin贸 a alguns aspectes que formen part de la nostra pr貌pia personalitat. Com si es tract茅s d'un reconegut i acreditat gabinet psicol貌gic, el BBVA encarrega a una part de la seva plantilla que elabori diagn貌stics de determinades caracter铆stiques personals i individuals dels seus col路laboradors.

Aix铆 per exemple, se'ns valora si tenim la "capacidad de convencer o persuadir a los dem谩s" o la "capacidad de identificar y entender los problemas y sus causas, utilizando un proceso l贸gico que permite separar y comparar sus componentes, con el fin de obtener conclusiones sintetizadas a partir de dicha informaci贸n". A que sembla conya? Doncs malauradament no ho 茅s pas. M茅s endavant ja explicarem quines poden estar les conseq眉猫ncies d'aquest informe.

Resulta sorprenent que una empresa com aquesta, que dona permanents mostres de la seva incapacitat per elaborar pol铆tiques clares de mercat, d'incorporar projectes atractius o dissenyar estrat猫gies comercials a mig termini, i que basa la seva activitat exclusivament en els resultats a curt termini, fonamentalment a partir de la pressi贸 constant i irracional sobre la plantilla, es permet el luxe, ara, de valorar les nostres capacitats de "planificaci贸n", de "innovaci贸n" o de "trabajo en equipo", per posar alguns exemples.

路 PLANIFICACI脫. 脡s incomprensible que pugui parlar de "planificaci贸n" alg煤 com el BBVA, que en els darrers cinc anys ens ha fet patir tres models diferents d'oficina banc脿ria (Oficines de Nova Morfologia, Oficina 2000 o ara les Oficines SFP), substituint mobiliari, modificant estructures, canviant cada cop la ubicaci贸 de la caixa, etc... o que implanta un sistema inform脿tic com el "nacar", que pr脿cticament a l'endem脿 de la seva instal路laci贸, es veu obligat a modificar, davant les continues queixes de la plantilla i les corresponents den煤ncies de CCOO a la Inspecci贸 de Treball. No sembla, per貌, que ning煤 en el BBVA tingui que assumir la responsabilitat d'aquestes continues decisions err貌nies, ni del cost que representa rectificar-les.

路 INNOVACI脫. 脡s sorprenent que ens parli de "innovaci贸n" alg煤 com el BBVA que tot i comprovar que cada nova quinzena del libret贸n significa un nou frac脿s, 茅s incapa莽 de adonar-se'n de que 茅s una campanya gastada, obsoleta, cara i sense atractiu per la clientela, que ja n'esta farta de plats i olles a aquest preu.

路 TREBALL EN EQUIP. 脡s insultant que s'atreveixi a parlar-nos de "trabajo en equipo" i pretengui valorar la nostra "capacidad de trabajar coordinadamente, en oposici贸n a hacerlo individual o competitivamente", alg煤 com el BBVA que constantment implanta nous sistemes d'incentivaci贸, basats, precisament, en la compet猫ncia individual entre els membres d'una mateixa zona i fins i tot d'una mateixa oficina: R脿nking, DOR, "ironman"... O que dissenya un model d'Oficina (SFP) en la que s'estableixen dues categories d'empleats, i en la que es personalitzen les carteres de clients i s'individualitzen els objectius de cada treballador (AFP)

El BBVA, malgrat l'esfor莽 i la professionalitat demostrada constantment per la plantilla, 茅s un vaixell a la deriva, que segueix a prou feines l'estela que deixa el seu principal competidor. I aix貌 no ho podem pagar sempre, sistem脿ticament, la plantilla. Potser 茅s que 1690 alts directius son masses mans per un sol tim贸.

L'informe de compet猫ncies, que vulgarment anomenem "teranyina", en part perqu猫 la seva representaci贸 gr脿fica recorda aquesta xarxa, i en part pel parany que significa, 茅s un insult a tota la plantilla del BBVA.

El grau de subjectivitat d'aquest tipus d'avaluaci贸 i la falta de formaci贸 i instrucci贸 dels avaluadors, que injustament es veuen obligats a fer una tasca que no 茅s la seva, comporta aquests dies situacions d'especial tensi贸 a les Oficines.

Des d'aqu铆 volem recordar als qui fan l'informe, que aquesta eina 茅s la que despr茅s permet a "altres" catalogar com a desajustats a molts companys que, per aquest motiu, es veuran exclosos dels incentius corresponents (malgrat haver col路laborat en l'obtenci贸 dels resultats i de tenir bones puntuacions en l'avaluaci贸 anyal), que seran objecte en alguns casos d'una carta de sanci贸, i que, per exemple, en el BSCH, ha provocat recentment l'acomiadament de m茅s de dues-centes persones.

CC OO i la resta de Sindicats de Catalunya vam realitzar una campanya conjunta per aquesta ra贸 i ja vam informar de les conseq眉猫ncies que comporta aquest tipus de catalogaci贸. Es un sistema injust i arbitrari i aquest any no descartem continuar aquestes accions unit脿ries si es mant茅 el procediment.

Per tant, no hem de tornar a caure en aquest error, acceptant funcions que no ens pertoquen i menys encara adoptant innecess脿ries actituds de rigor贸s judici moral en vers dels que son els nostres companys i companyes.

D'altra banda, son moltes les persones que aquests dies s'estan dirigint per貌 en ocasions tamb茅 amb la forma en que s'ha realitzat (puntuacions molt baixes, abs猫ncia d'entrevistes on poder donar la nostra opini贸, etc...) i ens expressen la frustraci贸 que comporta no disposar d'un mecanisme que permeti discutir, o simplement no acceptar, l'informe rebut, quan aquest es considera injust.

Des de CC OO convidem a tots els que es trobin en aquesta situaci贸, a que signin la carta que es reprodueix en aquesta circular i ens la facin arribar, al fax o l'adre莽a que figura al peu, i les farem seguir a RRHH. per deixar const脿ncia aix铆 del nostre rebuig al sistema i al resultat de l'informe de compet猫ncies.

No et deixis "enredar" en aquesta teranyina,
ni com a v铆ctima ni com botx铆.

Novembre 2004

Ver Comunicado en pdf - Ver Carta en pdf