Archivado en Comunicats, Salut Laboral

Serveis mèdics sota sospita.

comunicat

En relació al COMinformatiu aparegut el divendres, relatiu a la contractació, per part de Caixa Penedès, de l’empresa SADES, S.L. per a servei mèdic dels treballadors de CEP, volem reproduir una notícia que fa cinc anys publicava la premsa:


Este artículo se publicó originalmente en


pdf print pmail

Seguretat de la Informació i Protecció de Dades
Una empresa és sancionada per la APD per informatitzar dades mèdiques de funcionaris
La resolució considera que la fi no era ni la millora ni la prevenció de la salut, ni es comptava amb el consentiment dels afectats

L'Audiència Nacional ha ratificat la sanció interposada per l'Agència de Protecció de Dades (APD) a una empresa a Catalunya per violar la Llei de Protecció de Dades de Caràcter Personal, a l'informatitzar dades mèdiques de funcionaris del departament de Medi Ambient de la Generalitat.

La companyia Sades S.L. haurà de pagar 60.100 euros al desestimar la secció primera de la sala del contenciós-administratiu de l'Audiència Nacional el recurs presentat per aquesta empresa contra la sanció de la APD, que li obliga a pagar la multa per vulnerar el dret de la privadesa dels treballadors de Medi Ambient.

 El 1994, Sades S.L. va subscriure un contracte amb l'esmentat departament del Govern autonòmic per a controlar l'absentisme laboral. Segons l'Audiència Nacional, l'objectiu del contracte era "la realització d'un seguiment exhaustiu i curós de les baixes per incapacitat laboral transitòria, facilitant al personal el suport necessari, a fi d'evitar les absències en els llocs de treball".

El 1998, el sindicat CCOO va denunciar aquest fet a la APD, que va multar l'empresa en qüestió per no contar "amb el consentiment dels afectats per al tractament automatitzat de les dades personals inclosos en el fitxer", com marca la Llei. A partir d'aquests fitxers, la Sades S.L. realitzava informes per a Medi Ambient.

 La companyia es va defensar al•legant que actuava sota empara de l'article 7.6 de la Llei de Protecció de Dades perquè es tractava d'un servei d'exploració i diagnòstic mèdic, no sent obligatori garantir la confidencialitat de les dades personals en els casos de "prevenció, diagnòstics mèdics, la prestació d'assistència sanitària o tractament mèdic o la gestió de serveis sanitaris".

 Per a l'Audiència Nacional, no obstant això, en aquest cas, "el tractament de dades personalitzades relatius a la salut efectuat per l'entitat recurrent no es va realitzar amb aquesta finalitat", sinó amb l'objecte de "controlar l'absentisme del personal que prestava els seus serveis" en el departament de Medi Ambient. Així, la sentència considera que el treball de Sades S.L. consistia en "crear un fitxer en el qual registra les dades de diagnòstic mèdic de cada treballador que utilitza com mitjà per a elaborar un informe que remetrà a aquest departament perquè pugui controlar l'absentisme laboral".

Per aquesta raó, assenyala l'Audiència, la prestació de servei mèdic realitzat pels facultatius de Sades S.L. "no té per objecte ni la millora, ni la prevenció de la salut de les persones a qui examina i les dades de les quals incorpora al fitxer". Així, estima que "no pot parlar-se de prestació de serveis mèdics en els termes exigits per la llei", a més de considerar que la sanció imposada és "de grau mínim, quan la conducta infractora és constitutiva d'infracció molt greu".

Font: El Mundo (Edició Catalunya)
16.05.02
Dpto. Seguretat de la Informació
i Protecció de Dades de BELT IBÈRICA. S. A.
www.belt.és

Creiem que sobren els comentaris. Contractem el milloret que hi ha al mercat. Com l’Esca, recordeu? Qui deu assessorar a la nostra Direcció?
Tanmateix se’ns ha jurat i perjurat que no servirà per a controlar/pressionar als/les treballadors/res que estiguin de baixa.

4 de juliol de 2007 – com. 47/07

Infórmate

CCOO Servicios es un sindicato, es Comisiones Obreras en los sectores de Comercio, Financiero, administrativo, de las TIC, Hostelería, Contact-center, Oficinas, Turismo... Leer más


Síguenos en Telegram

Dónde estamos


OFICINAS CENTRALES
C/ Albasanz, 3 1º Planta
28037 Madrid
Tel: 91 540 92 82
Asesoría Madrid 91 536 51 63-64
Otras Comunidades
Fax: 91 559 71 96
Email: contacta@servicios.ccoo.es