Archivado en Comunicats, Salari

Alerta amb les absorcions de salari a la n貌mina de febrer


23 02 05 No 茅s l貌gic que augmentin els volums de la teva feina i, al mateix temps, que et congelin el salari, quan l麓empresa t茅 un 38,8% d麓increment de beneficis. (PDF:Cat. / Cast.)


pdf
print
pmail

Alerta amb les absorcions de salari a la n貌mina de febrer


Aquest mes hem de percebre el 0,7% d聮increment de conveni dels mesos de gener i febrer, procedent de la cl脿usula de revisi贸 pactada que implica l聮aplicaci贸 autom脿tica de la desviaci贸 de l聮IPC previst el 2004. Tots pensem que aquest increment ser脿 autom脿tic, i aix貌 茅s normal, perqu猫 el m铆nim que tot treballador espera 茅s que el seu salari s聮incrementi amb l聮augment del cost de la vida. Tanmateix, no 茅s normal i tampoc 茅s l貌gic mantenir i augmentar els volums de treball i, al mateix temps, que et congelin el salari, sobretot, quan l聮empresa t茅 un 38,8% d聮increment de beneficis. Malauradament, aix貌 茅s el que succeir脿 en aquest banc, aquest mes de febrer. Ens temem que, si els responsables directes de la gesti贸 de les unitats no s贸n capa莽os de defensar els seus col路laboradors, un nombre important de persones poden veure el seu salari congelat.El sistema retributiu de Banc Sabadell, cada vegada m茅s obscur i desconegut per a la majoria de la plantilla, s聮aplica a trav茅s d聮un programa que 茅s a la intranet, que t茅 unes instruccions d聮煤s i uns criteris que es troben en una NORMA QUE NO 脡S P脷BLICA i que nom茅s les poden veure els directors de la unitat, 茅s a dir els que s贸n, suposadament, els responsables de gestionar la retribuci贸 dels seus empleats. No obstant aix貌, la pol铆tica retributiva i els pressupostos econ貌mics que els assignen per gestionar el salari dels seus col路laboradors s贸n decidits per la direcci贸 de recursos humans.

Per accedir al programa es necessita una paraula de pas que ha de ser correctament custodiada, seguint instruccions de la Direcci贸 de Compensaci贸, per tal que cap empleat pugui accedir a la informaci贸 que sobre el seu salari hi ha en el programa. Aquest programa preveu que l聮aplicaci贸 dels increments de conveni, depengui de la voluntat del responsable corresponent. Aquest programa no 茅s una eina as猫ptica perqu猫 incorpora un missatge 聯pervers聰: APLICA L聮ABSORCI脫 PER DEFECTE i s聮ha de gestionar expressament l聮aplicaci贸 de l聮increment del conveni. Aquest fet ha creat una gran confusi贸 entre els responsables que han de fer aquesta gesti贸 perqu猫 tothom pensava que els increments de conveni es pactaven per aplicar-se autom脿ticament i no tot el contrari.

Segons Recursos Humans tots tenim un salari te貌ric anual i una valoraci贸 del lloc de treball analitzats de manera perfecta que recompensa 聯equitativament聰 a cada treballador segons la funci贸 que fa. La teoria 茅s coneguda, ll脿stima que nom茅s uns quants accedeixin a con猫ixer aquest salari 聯equitativament assignat聰. Qui t茅 acc茅s a saber el salari que t茅 assignat, sap com aconseguir-ho, per貌, no sap quan ho podr脿 aconseguir, o no sap com es calcula, o no sap, si 茅s el cas, perqu猫 est脿 sobrepassat. Entre d聮altres generositats de Recursos Humans, aquest considera que un treballador t猫cnic que fa funcions administratives per decisi贸 de l聮empresa, hauria de tenir el salari congelat. Un altre exemple 茅s el t猫cnic que en el desenvolupament de la seva carrera professional ha incrementat el seu salari i que ara, per q眉estions organitzatives de compet猫ncia exclusiva de l聮empresa, passa a fer una funci贸, que segons Recursos Humans li correspon una retribuci贸 m茅s baixa, tamb茅 pot veure com es congela el seu salari. Finalment, ens resta el col路lectiu d聮empleats que el banc considera de baixa efici猫ncia i que tenen un grading inferior a 3, per aquest col路lectiu el banc no t茅 previst cap pol铆tica especial per a la seva recuperaci贸 i millora de l聮efici猫ncia, senzillament els 聯expulsa del sistema聰 congelant el salari. 脡s molt m茅s barat.

Tot i aix铆, hi ha una cosa que hem de tenir clara: un aplicatiu inform脿tic no 茅s m茅s que una eina per prendre decisions. Per aix貌, mai podem admetre que es justifiqui una absorci贸 per 聯dificultats t猫cniques聰. Qualsevol director d聮unitat pot exigir a Recursos Humans que no s聮apliqui l聮absorci贸 a cap empleat.

No 茅s admissible que un col路lectiu d聮empleats vegi el seu salari congelat, ni que perdi poder adquisitiu, mentre el Banc i molts dels seus alts directius segueixen incrementant els seus beneficis.

Continuarem informant sobre aquest tema.

Tot seguit us transcrivim la carta que hem enviat al director de Recursos Humans.Enric Badia

Director de Recursos HumanosSe帽or,A fin de poder llevar a cabo nuestro deber de vigilancia en materia laboral y poder dar cumplimiento a nuestra obligaci贸n de informaci贸n a nuestros representados respecto a las cuestiones que les afecten en dicha materia, todo ello previsto en el art. 64 del Estatuto de los Trabajadores, les solicitamos nos informen con car谩cter urgente sobre el sistema retributivo y la norma que lo regula, previsto en la intranet/people.Como usted sabe, no existe informaci贸n p煤blica sobre el sistema retributivo (han eliminado la informaci贸n del Manual de RR.HH.) Con lo que la mayor铆a de empleados y, entre ellos, nosotros mismos, no tenemos acceso a esta informaci贸n. Sin embargo, sabemos que existe un programa de gesti贸n de salario en intranet, al que solo tienen acceso algunas personas, al igual que a las instrucciones y criterios de gesti贸n del mismo. Al parecer, han incorporado a dicho programa una novedad que afecta directamente a la aplicaci贸n del Convenio Colectivo de Banca, con lo que es imperativa nuestra obligaci贸n de informar a nuestros representados (art. 64 del E.T.) y, en consecuencia, es su obligaci贸n informarnos a nosotros, los representantes de los trabajadores, sobre esta materia.As铆 mismo, en el mes de Enero hemos tenido conocimiento de que desde la Direcci贸n de Relaciones Laborales est谩n remitiendo carta a empleados con nivel de t茅cnico a los que les comunican su decisi贸n unilateral de eliminarles el concepto salarial denominado B-06 correspondiente al acuerdo bilateral de dedicaci贸n exclusiva. En paralelo, en reuni贸n mantenida con usted el pasado 11 de febrero, preguntado sobre esta cuesti贸n, nos informa que est谩n modificando el salario a un colectivo determinado de t茅cnicos que est谩n realizando funciones administrativas, obviamente por decisi贸n de la empresa. Por consiguiente, en aplicaci贸n del art铆culo 39.2 y 39.3 del Estatuto de los Trabajadores, que establece literalmente que la "movilidad funcional para la realizaci贸n de funciones no correspondientes al grupo profesional o a categor铆as equivalentes s贸lo ser谩 posible si existiesen razones t茅cnicas u organizativas que la justificasen y que "el empresario deber谩 comunicar esta situaci贸n a los representantes de los trabajadores", les solicitamos nos comuniquen la relaci贸n de empleados con categor铆a de t茅cnico que est谩n realizando funciones administrativas, as铆 como las razones t茅cnicas u organizativas que han provocado esta situaci贸n.En paralelo, teniendo en cuenta su decisi贸n unilateral de reducir el salario de estas personas, le recuerdo que el citado art铆culo 39.3 establece que "la movilidad funcional se efectuar谩 sin menoscabo de la dignidad del trabajador y sin perjuicio de su formaci贸n y promoci贸n profesional, teniendo derecho a la retribuci贸n correspondiente a las funciones que efectivamente realice, salvo en los casos de encomienda de funciones inferiores, en los que mantendr谩 la retribuci贸n de origen".Atentamente.Fdo. Mar铆a Garc铆a Garc铆a

Secretaria General de Comfia-CCOO del Grupo Banco Sabadell


Sabadell, 23 de febrero de 2005