Archivado en Comunicats

Cavall de Troia


Nova ofensiva per a justificar l'emissi贸 de quotes participatives


pdf
print
pmail
Durant la campanya electoral vam advertir que s'apropava una nova ofensiva contra la naturalesa jur铆dica de les caixes i la premsa d'aquests dies ens d贸na la ra贸. Lamentablement es confirma que aquest nou atac es promou des de dintre, des de les inst脿ncies d'algunes direccions executives de les caixes.
Les quotes no s贸n l'煤nica f贸rmula de finan莽ar el creixement de les caixes. Aqu铆 est脿 l'operaci贸 anunciada per 聯la Caixa聰. A m茅s, no totes les caixes s贸n iguals, ni totes les caixes han de comprar entitats fora d'Espanya i, en tot cas, qualsevol pla d'expansi贸 ha de respondre primer a 聯un per a qu猫聰 i a continuaci贸 a 聯un com聰.
L'煤ltima ofensiva, no obstant aix貌, persegueix la complicitat dels treballadors i s'est脿 articulant ideol貌gicament des de les pr貌pies entitats. 聯Hem d'emetre quotes per a cr茅ixer聰, diuen, 聯per貌 oferim als treballadors, i particularment als alts directius, unes stocks options sobre les mateixes聰. Aix铆, 聯matem dos ocells d'un tret, ens guanyem l'opini贸 de les plantilles聰 i 聯resolem el problema de compet猫ncia salarial que tenim amb la banca per a fidelitzar als millors聰. Tres coses hem de dir:

聲 En el pr貌xim Conveni, en primera inst脿ncia, les caixes tindran oportunitat de demostrar la seva 聯generositat聰, en correspond猫ncia amb l'evoluci贸 dels Resultats, per atendre les demandes salarials que CCOO plantejarem, tamb茅 en mat猫ria de retribucions variables. I, de manera articulada, posteriorment en la negociaci贸 col路lectiva a l'empresa.
聲 El creixement de les caixes en quotes de mercat, nombre d'oficines i de plantilla s'ha produ茂t, en gran mesura amb la incorporaci贸 de professionals provinents de Banca i a costa de les quotes de mercat d'aquest sector 驴 a quin desavantatge competitiu amb la Banca al路ludeixen?.
聲 S铆, 茅s cert que per a un grup 聳 molt redu茂t - de persones les difer猫ncies de salaris s贸n enormes pel que fa a la Banca: cap Director General ni President Executiu d聮una caixa pot arribar a una remuneraci贸 comparable a la del Conseller Delegat de cap Banc, per mitj脿 que aquest sigui, i, per extensi贸, tampoc els comit猫s de direcci贸. Aix貌 s铆 que 茅s incompatible amb la naturalesa jur铆dica de les caixes.

Aix铆, emboscats en la suposada necessitat de modificar els sistemes d'incentius, hi ha en marxa des d'algunes inst脿ncies una operaci贸 deslleial contra el model de caixes per a promoure la seva privatitzaci贸. El primer pas que es d贸na en una empresa privatitzada 茅s elevar la remuneraci贸 de l'alta Direcci贸, alhora que es realitza un proc茅s d'ajustament de costos generals. El segon sol ser que aquesta alta Direcci贸 refor莽a la seva posici贸 en el Consell comprant importants paquets de capital.

Les caixes s铆 tenen amo: la Societat. La mal nomenada privatitzaci贸, comportar脿 la desaparici贸 de la seva Funci贸 Social, tant de l聮OBS com del negoci financer que desenvolupen en les zones d'implantaci贸. Per貌 tamb茅 ser脿 una amena莽a per a les plantilles, comen莽ant pels mateixos llocs de treball.

Una vegada CCOO vam posar per t铆tol a una tribuna de premsa, al fil del no-debat parlamentari sobre la Llei Financera, que planava sobre les caixes 聯una amena莽a fantasma聰. Esperem que la seg眉ent no hagi de titular-se 聯la guerra dels clons聰 i h脿gim de descobrir que un 聯canceller Palpatine s'ha tornat en l'emperador del costat fosc de la for莽a聰.

Novembre-2006