Archivado en Comunicats, Dones i Igualtat

25 de Novembre de 2003 - Comunicat

BBVA: Un atropellament més a la igualtat


√Čs una hist√≤ria real, una seq√ľ√®ncia que lamentablement passa algunes vegades al BBVA. A CCOO ens preguntem. Quina formaci√≥ reben els nostres gestors de personal?


pdf
print
pmail
"La meva filla aviat far√† quatre mesos i haur√© de reincorporar-me al meu lloc de treball. Em fa una mica de pena separar-me d'ella, √©s tan petitona. Per√≤ no vull abandonar el meu treball, per aix√≤ vaig fer els meus estudis i poc a poc he anat tra√ßant la meva carrera professional. Per√≤ hi ha una soluci√≥, acollir-me al dret de reduir la jornada, aix√≠ podr√© continuar amb la meva carrera professional i al mateix temps estar m√©s temps amb la meva nena. Tamb√© em reduiran el salari, per√≤ estar amb ella no t√© preu, a m√©s nom√©s ser√† petita una vegada a la vida. Al cap de dos dies de reincorporar-me al meu antic lloc de treball, em comuniquen que em traslladen a una altra oficina situada a 10 km de l'actual, que ja si troba a 10 km del meu domicili, en una zona muntanyosa. El temps que redu√Įa per tenir cura de la meva filla haur√© d'invertir-lo en anar i venir del treball. El m√≥n s'ensorra als meus peus."

√Čs una hist√≤ria real, una seq√ľ√®ncia que lamentablement passa algunes vegades al BBVA. A CCOO ens preguntem. Quina formaci√≥ reben els nostres gestors de personal? Primer, no els ensenyen que tracten amb recursos humans, s√≠ humans, i que no es pot jugar amb la vida de les persones? Segon, tampoc els ensenyen legislaci√≥ laboral?

En el seu article 9.2 la Constituci√≥ Espanyola diu que correspon als poders p√ļblics promoure les condicions necess√†ries per a fer efectiva la igualtat entre els individus. Per a afavorir la igualtat d'oportunitats entre homes i dones en el m√≥n laboral, en 1999 es va promulgar la Llei de Conciliaci√≥, amb un inequ√≠voc objectiu: fer possible compaginar vida laboral amb vida familiar. Quan una persona exerceix un dels drets que emanen de la dita llei i se la perjudica per aquest motiu, s'est√† atemptant contra el principi d'igualtat i no discriminaci√≥, que consagra la nostra Constituci√≥ en el seu article 14, i a m√©s s'introdueix indubtablement un element dissuasori per a les persones que pretenen acollir-se a qualsevol dret. En conseq√ľ√®ncia, CC.OO. impulsar√† demandes per tutela de drets fonamentals en contra del BBVA cada vegada que aix√≤ succeiexi.

√Čs f√†cil crear un departament de Responsabilitat Social Corporativa, est√† de moda i √©s un valor afegit a la qualitat del producte, o afegir-se a un programa d¬íEmpresa Familiarment Responsable. Senyors directius del BBVA, i diem senyors no senyores, perqu√® de directives al BBVA quasi no hi ha, un altre xacra a la seva imatge, la responsabilitat social ha de comen√ßar a casa, a la seva pr√≤pia empresa. Una empresa responsable amb la societat i les fam√≠lies no pot atropellar als seus empleats que intenten conciliar vida familiar i vida laboral.

La responsabilitat social es demostra respectant les normes i convenis que una societat es dota per a conviure, saltar-se les lleis demostra una gran immaduresa democr√†tica. Una empresa familiarment responsable √©s aquella que dicta normativa interna deixant clar que no es penalitzar√† a ning√ļ que exerceixi un dret inscrit en la Llei de Conciliaci√≥. Fins quan haurem d'esperar perqu√® la direcci√≥ de RRHH del BBVA comuniqui a tota l'organitzaci√≥ que, com a empresa compromesa amb la RSC, tenen entre els seus objectius la igualtat d'oportunitats i la possibilitat de conciliar la vida familiar i laboral per a totes les persones empleades en el banc?

Seguim treballant, seguirem informant.

Novembre 2003

Veure en format pdf (90 Kb)