Archivado en Comunicats, Salut Laboral

La lipoatr貌fia, una manca de seguretat i salut en l聮oficina

28 d'abril - Diada Internacional per la Salut en el treball
pdf
print
pmail
El 28 d聮abril, i des de fa 12 anys, es celebra la Diada Internacional per la Salut en el Treball. Aquest any, un cop m茅s, des de CCOO volem en aquesta jornada recordar als treballadors i treballadores que han perdut la salut i la vida en el treball, i tamb茅 volem exigir a les empreses ocupaci贸 de qualitat i prevenci贸 a totes elles. I, a l聮administraci贸, que actu茂 amb contund猫ncia en les seves funcions de vigil脿ncia, control i sanci贸.
Aquest any tamb茅 volem fer especial esment a les malalties professionals En aquest sentit ha estat una bona not铆cia la Sent猫ncia de l聮Audi猫ncia Nacional, de data 12 de mar莽, n煤mero 175/2006 que estima la demanda defensada per COMFIA-CCOO i obliga a considerar l聮atracament com un risc laboral. S聮han de revisar, doncs, les avaluacions de riscos laborals tenint en compte la possibilitat que els treballadors pateixin actes violents i s聮ha d聮incloure en el Pla de Prevenci贸 les possibles mesures preventives o correctores que s聮hagin d聮aplicar per una protecci贸 efica莽 de la seva salut i la seva integritat. La realitat ens demostra que en els nostres sectors hi ha nous problemes espec铆fics respecte a la salut laboral i que nom茅s amb la nostra continua atenci贸 i intervenci贸 s贸n abordats favorablement.
La lipoatr貌fia, una manca de seguretat i salut en l聮oficina Cada cop s贸n m茅s not铆cia els casos de lipoatr貌fia semicircular que estan afectant a treballadors i treballadores a diverses oficines. Darrerament s'han detectat diversos focus de lipoatr貌fia semicircular a Catalunya (lesions que es produeixen per perduda de teixit adip贸s i que normalment es produeixen en la part alta de la cuixa) afectant als sectors d'oficines principalment, per貌 tamb茅 a altres sectors.
Des de CCOO s'han iniciat i mantingut seguiments positius, reclamant i col聲laborant en la presa de mesures per a pal聲liar, reduir i eliminar els riscos vinculats a aquest tipus de lesions.
Els efectes de l聮edifici malalt i poc intel.ligent Aquesta malaltia ja va ser detectada per primera vegada en 1974 i est脿 vinculada a la s铆ndrome de l'edifici malalt (s铆mptomes comuns a altres malalties que es desenvolupen en centres de treball entre un 10 i un 30% dels empleats) per un incorrecte control de la humitat, dels camps electromagn猫tics i de l'electricitat est脿tica. Aspectes tots ells que la majoria de les empreses, incloses les econ貌micament fortes, amb la col聲laboraci贸 d'uns serveis de prevenci贸 poc diligents, no valoren degudament o ni tan sols consideren.
Les organitzacions empresarials en moltes ocasions enarboren discursos prevencionistes, per a traslladar-los 煤nicament al vent, ja que en la realitat, com en aquests casos, la prevenci贸 brilla per la seva abs猫ncia i s'actua, en alguns casos, a empentes, per a cauteritzar la ferida, no per a evitar-la. Ara 茅s possible que vegem moviments, per貌 seran amb la intenci贸 que no els esquitxin, quan es calia haver actuat abans.
Si b茅 el dia 28 d'abril hem de recordar-lo i tenir-lo present com el dia Mundial de la Salut en el Treball el seu significat ha de traslladar-se a una activitat de tots els dies de l'any en cadascuna de les nostres empreses.
Secretaria de Salut Laboral COMFIA-CCOO Catalunya