Archivado en Comunicats, Salut Laboral

La lipoatròfia, una manca de seguretat i salut en l’oficina

28 d'abril - Diada Internacional per la Salut en el treball

El comunicat de COMFIA Catalunya en català PDF El comunicat de COMFIA Catalunya en castellà PDF


Este artículo se publicó originalmente en CATALUNYA (CCOO Serveis Catalunya) ,


pdf print pmail

El 28 d’abril, i des de fa 12 anys, es celebra la Diada Internacional per la Salut en el Treball. Aquest any, un cop més, des de CCOO volem en aquesta jornada recordar als treballadors i treballadores que han perdut la salut i la vida en el treball, i també volem exigir a les empreses ocupació de qualitat i prevenció a totes elles. I, a l’administració, que actuï amb contundència en les seves funcions de vigilància, control i sanció.
Aquest any també volem fer especial esment a les malalties professionals En aquest sentit ha estat una bona notícia la Sentència de l’Audiència Nacional, de data 12 de març, número 175/2006 que estima la demanda defensada per COMFIA-CCOO i obliga a considerar l’atracament com un risc laboral. S’han de revisar, doncs, les avaluacions de riscos laborals tenint en compte la possibilitat que els treballadors pateixin actes violents i s’ha d’incloure en el Pla de Prevenció les possibles mesures preventives o correctores que s’hagin d’aplicar per una protecció eficaç de la seva salut i la seva integritat. La realitat ens demostra que en els nostres sectors hi ha nous problemes específics respecte a la salut laboral i que només amb la nostra continua atenció i intervenció són abordats favorablement.
La lipoatròfia, una manca de seguretat i salut en l’oficina Cada cop són més notícia els casos de lipoatròfia semicircular que estan afectant a treballadors i treballadores a diverses oficines. Darrerament s'han detectat diversos focus de lipoatròfia semicircular a Catalunya (lesions que es produeixen per perduda de teixit adipós i que normalment es produeixen en la part alta de la cuixa) afectant als sectors d'oficines principalment, però també a altres sectors.
Des de CCOO s'han iniciat i mantingut seguiments positius, reclamant i col•laborant en la presa de mesures per a pal•liar, reduir i eliminar els riscos vinculats a aquest tipus de lesions.
Els efectes de l’edifici malalt i poc intel.ligent Aquesta malaltia ja va ser detectada per primera vegada en 1974 i està vinculada a la síndrome de l'edifici malalt (símptomes comuns a altres malalties que es desenvolupen en centres de treball entre un 10 i un 30% dels empleats) per un incorrecte control de la humitat, dels camps electromagnètics i de l'electricitat estàtica. Aspectes tots ells que la majoria de les empreses, incloses les econòmicament fortes, amb la col•laboració d'uns serveis de prevenció poc diligents, no valoren degudament o ni tan sols consideren.
Les organitzacions empresarials en moltes ocasions enarboren discursos prevencionistes, per a traslladar-los únicament al vent, ja que en la realitat, com en aquests casos, la prevenció brilla per la seva absència i s'actua, en alguns casos, a empentes, per a cauteritzar la ferida, no per a evitar-la. Ara és possible que vegem moviments, però seran amb la intenció que no els esquitxin, quan es calia haver actuat abans.
Si bé el dia 28 d'abril hem de recordar-lo i tenir-lo present com el dia Mundial de la Salut en el Treball el seu significat ha de traslladar-se a una activitat de tots els dies de l'any en cadascuna de les nostres empreses.
Secretaria de Salut Laboral COMFIA-CCOO Catalunya

Infórmate

CCOO Servicios es un sindicato, es Comisiones Obreras en los sectores de Comercio, Financiero, administrativo, de las TIC, Hostelería, Contact-center, Oficinas, Turismo... Leer más


Síguenos en Telegram

Dónde estamos


OFICINAS CENTRALES
C/ Albasanz, 3 1º Planta
28037 Madrid
Tel: 91 540 92 82
Asesoría Madrid 91 536 51 63-64
Otras Comunidades
Fax: 91 559 71 96
Email: contacta@servicios.ccoo.es