Archivado en Comunicats, Salut Laboral

Pressió Laboral - BBVA Catalunya

Qui fa les normes en aquest banc?


L’allau de fraus que s’estan produint al nostre Banc en l’operativa de disposicions d’efectiu en Oficines distintes a la del titular del compte, ha provocat que darrerament s’estiguin donant algunes situacions que creen confusió entre bona part de la plantilla, que ja no sabem com hem d’actuar en aquests casos, ni com hem d’interpretar la normativa que els regula.


pdf
print
pmail

Aquest tipus d’operacions sempre han estat complexes per la multitud de variants que es poden presentar. Per això, ara fa dos anys,  CCOO vam decidir editar una fitxa resum de la normativa, la qual sabem ha servit de guia de consulta a molts companys i companyes de les Oficines del BBVA a Catalunya.

 

Ara, per√≤, sembla que, de sobte, aquesta normativa¬† t√© diferents interpretacions en funci√≥ de qui les fa, i que fins i tot algun cap de zona, es permet corregir-les i ¬ďemetre¬Ē les seves pr√≤pies instruccions.

 

CCOO davant d’aquesta disbauxa volem exposar  quina és la situació i aclarir alguns conceptes al respecte.

 

1.- Pel que fa a la verificació de les signatures, la Norma 30.10.008 específica detalladament quins criteris s’han de seguir en el pagament de disposicions d’efectiu d’altres Oficines, en funció de les característiques de cada cas: xecs o reintegraments, nominatius o al portador, amb o sense llibreta, de particular o d’empreses, nivell d’imports, etc.

 

2.- Malgrat aix√≤, el departament de Seguretat DAR Catalunya, a consulta feta per CCOO, considera que pel que fa a la verificaci√≥ de signatures, tot el text de la norma queda redu√Įt,¬† pr√†cticament, al punt 3.4, que diu: ¬ďLa Oficina comparar√° la firma del documento y la del DNI o documento identificativo v√°lido para la identificaci√≥n correcta, con la que figura en su registro de firmas¬Ē. √Čs a dir, segons Seguretat, la comprovaci√≥ de les firmes s¬íha de realitzar sempre, independentment de l¬íimport de la disposici√≥. ¬†Aix√≠ doncs, fins i tot pel pagament d¬íun xec o reintegrament de 30 euros, quan aquest sigui d¬íuna altra Oficina, haurem de demanar fax de la cartulina de firmes, o b√© passar nosaltres fax del document a pagar.

 

3.- CCOO el passat 28 de Mar√ß vam demanar per escrit un aclariment sobre aquest tema al ¬ďCentro de Consultas Legales C.C.L.¬Ē del BBVA, i la seva resposta ha estat que, a banda del que determina la norma 30.10.008, ¬ďaconsejamos verificar igualmente en cuant√≠as inferiores a 600 euros¬Ē .

 

4.- El dia 10 d’Abril, el cap de Zona de Barcelona-Centre, envia un correu a tots els Directors, Directors Comercials, JGAC i JGO de les seves Oficines, en el qual dona instruccions de que no es pagui cap reintegrament ni xec d’altres Oficines de més de 300 euros, sense demanar conformitat de la signatura, passar DNI per l’espectroline i recollir signatura d’un apoderat.

 

Davant d’aquest desgavell, que hem de fer doncs? La resposta, al nostre entendre és molt clara:

 

1.- Els empleats, mentre siguin per escrit, no hem de tenir cap problema en¬† seguir les instruccions dels nostres caps, fins i tot quan aquests ¬ďs¬íinventin¬Ē, com en el cas de la Zona abans esmentada, noves normatives d¬íorganitzaci√≥ comercial i seguretat operativa. Aquesta ser√† la ¬ďseva¬Ē responsabilitat davant qui correspongui.

 

2.- Per a la resta de casos, queda clar que la m√†xima autoritat a l¬íhora d¬íinterpretar la normativa de Seguretat, √©s, justament, el Departament de Seguretat. Per tant, aconsellem es segueixi al peu de la lletra les seves instruccions. √Čs a dir, que no es pagui cap xec ni reintegrament d¬íaltres oficines sense pr√®viament haver comprovat la signatura.

 

3.- Molt probablement aix√≤ reduir√† els casos de frau, per√≤ provocar√† a la vegada nombroses queixes de clients, incrementar√† les cues i dificultar√† l¬íactivitat comercial. La nostra obligaci√≥ √©s respectar estrictament les normes del Departament de Seguretat per evitar futures conseq√ľ√®ncies disciplin√†ries, i si la normativa¬† no √©s prou clara, √©s al Banc a qui li correspon unificar i aclarir criteris.

 

CCOO demanarem al Banc l¬íedici√≥ d¬íuna nova versi√≥ de la normativa, que de forma clara, concreta (sense diferents interpretacions possibles), i f√†cil de consultar, ens proporcioni les indicacions a seguir a l¬íhora de fer els pagaments per caixa, a fi d¬íevitar en el futur situacions no desitjades per ning√ļ.

 

Si tens qualsevol dubte o incidència relacionada amb aquest tema els nostres delegats i delegades estan a la teva disposició. Pots dirigir-te també a nosaltres mitjançant el telèfon, fax o correu electrònic indicats al peu.

 

CCOO el teu Sindicat √ļtil i efica√ß.

 

 

Abril de 2007 

Veure Comunicat en pdf