Archivado en Comunicats

Oficina M煤ltiple - BBVA Catalunya

Oficina M煤ltiple i obertura per les tardes


A partir del 23 d'abril, i en el marc d'una prova pilot que el banc anomena Oficina M煤ltiple (a partir d'ara, OM), 4 oficines del BBVA a Barcelona tindran un horari d'atenci贸 al p煤blic de 9 a 14h i de 16,30 a 18,30h.


pdf
print
pmail

Aquesta prova pilot es du a terme a tres ciutats: Madrid, Barcelona i Elx. El que 茅s com煤 a les tres proves d'OM 茅s l'agrupament de diverses oficines en una de sola: 煤nic n煤mero d'oficina, 煤nic director i consideraci贸 dels locals actuals com a depend猫ncies de la mateixa oficina. Altres aspectes s贸n diferents: la difer猫ncia m茅s important 茅s que a Madrid no s'obrir脿 al p煤blic per les tardes.

En el cas de Barcelona, la nova OM agrupa 4 oficines de la zona Centre. El n潞 d'oficina 茅s el 0827 (el de Rep. Argentina) i el local 聯central聰 radica a l'anterior 0222 (P. Lesseps). Nom茅s un dels locals tindr脿 un lloc espec铆fic de caixa, amb un gestor operatiu que mantindr脿 l'horari de conveni. El personal propi de cada local s贸n dues persones, un director comercial i un gestor comercial, que disposen de dispensadors-recicladors, i hi ha 4 persones que, tot i tenir la seva base al local 聯central聰, no estan adscrites a cap local espec铆fic: director, JGO, Gestor de Negocis i Assessor Financer Personal. Els dos 煤ltims tindran la jornada i el complement salarial propis de les oficines SFP (fruit d'un acord empresa-sindicats). La resta, segons una carta individual que el banc no ha volgut lliurarnos, tindran un horari de mat铆 i tarda (de 9 a 14h i de 16,30 a 19h) i un complement salarial anual de 1.221 聙. Els mesos de juliol i agost la jornada ser脿 de 8 a 15h.

Nom茅s RRHH de Catalunya va complir amb l'obligaci贸 legal d'informar de la posada en marxa d'aquesta prova pilot. Ni a Madrid, ni al Pa铆s Valenci脿 ni a nivell estatal s'havia donat cap informaci贸 pr猫via. Quan ens van informar, ja vam comunicar que haches projecte era altament conflictiu per tres raons, entre d'altres: 茅s un nou exemple de modificaci贸 unilateral de condicions de treball, que hagu茅s requerit la negociaci贸 i l'acord previs; altera un tema particularment sensible, l'atenci贸 al p煤blic per la tarda, que afecta tot el sector financer, no nom茅s el BBVA; es posa en marxa enmig de la negociaci贸 del Conveni, de forma que adquireix un car脿cter directament provocador, de menyspreu absolut de la negociaci贸 col路lectiva.

Transmesa la informaci贸 a les nostres respectives seccions sindicals estatals, aquestes van enviar una carta al banc reclamant la negociaci贸 de tot el projecte. La tardana resposta del banc ha estat, resumidament, que nom茅s es tracta d'una prova i que 聯no afecta al desarrollo del Convenio聰 (sic).

Aquesta insatisfact貌ria resposta pret茅n continuar amb la pol铆tica de fets consumats que 茅s pr脿ctica habitual del BBVA i obliga a que els sindicats i el conjunt de treballadores i treballadors adoptem mesures adequades a la gravetat de la provocaci贸.

Primer, cal recordar que nom茅s l'oposici贸, sindical i jur铆dica, al projecte d'oficines SFP va permetre arribar a un acord que millorava les condicions tant de jornada com salarials establertes inicialment pel banc. La negociaci贸 individual treballador-BBVA no existeix: o 茅s una imposici贸, o la simple acceptaci贸 del que vol el banc.

Segon, la jornada de les OM no nom茅s s'equipara amb un horari de botiga, entre 9 del mat铆 i 7 del vespre, sin貌 que sembla pensada per a 聯facilitar聰, encara m茅s, les prolongacions de jornada. Quan es faran les habituals reunions convocades per les zones? A partir de les 19,30h? Dues hores i mitja, entre 14 i 16,30h, s贸n massa temps per dinar I massa poc per a combinar-les amb la vida familiar i personal; esdevenen aix铆 un temps idoni per a m茅s prolongacions.

Tercer, la decisi贸 del BBVA d'obrir per les tardes pot iniciar una nova guerra banc脿ria, la dels horaris, com ja va haver al seu moment la de les comissions o la de les hipoteques. La resta de bancs no restaran impassibles davant d'aquesta decisi贸, i la iniciativa del BBVA pot conduir a un caos de jornades i horaris a tot el sector.

Quart, si els bancs tenen propostes per a modificar la jornada, aix铆 com l'horari d'atenci贸 al p煤blic, compten amb el marc adequat per a plantejar-ho: la negociaci贸 del Conveni. Fer-ho al marge, i sense negociaci贸 al si de l'empresa, 茅s un acte d'imposici贸 ali茅 a unes relacions laborals democr脿tiques.

Cinqu猫, el suposat car脿cter de prova pilot no eximeix del requeriment de negociaci贸 pr猫via. Perqu猫 no deixa d'haver una modificaci贸 substancial de condicions de treball i perqu猫 no 茅s cre茂ble que no tingui pretensions de continuitat (quan hi han un projecte

general, 茅s normal provar-ho primer).

Sis猫, els sindicats estem oberts a negociar, sempre que es tinguin en compte tamb茅 els interessos dels treballadors. Si, per exemple, s'ampli茅s la plantilla, seria posible contemplar un increment de l'horari d'atenci贸 al p煤blic, fins i tot m茅s enll脿 de les 18,30.Aix貌 hauria de significar millora de les condicions laborals i generaci贸 de nous llocs de treball.

Totes aquestes raons fan que els sindicats haguem decidit fer front a la iniciativa unilateral del banc. A m茅s d'altres mesures sindicals i jur铆diques que puguem desenvolupar en el futur, una primera resposta ser脿 una concentraci贸 davant de les oficines afectades el proper dimecres, 25 d'abril. Comen莽arem a les 17h.davant de l'oficina de Rep. Argentina (avgda. Rep. Argentina, 59) per a continuar per les altres tres (P.Lesseps, Travessera de Dalt i Cam猫lies) fins les 18,30h.

Aquesta concentraci贸 vol expressar la situaci贸 de conflicte que ha generat la decisi贸 del banc, reclamar la paralitzaci贸 del projecte fins que no s'hagi produ茂t el necessari proc茅s de negociaci贸 i acord, i facilitar la participaci贸 dels treballadors en una acci贸 necesaria per a defensar els seus interessos. Perqu猫, sense resposta, en un termini curt pot estar en perill la simple exist猫ncia d'una jornada regulada al BBVA i al sector bancari.

Despr茅s de la concentraci贸, els sindicats ens comprometem a informar del seu resultat, aix铆 com de l'evoluci贸 d'aquest tema tan important.

20 d聮Abril de 2007

Veure Comunicat en pdf