Archivado en

Comunicat / 8 de Mar莽 de 2007 - DIA INTERNACIONAL DE LA DONA TREBALLADORA

Alguna cosa de qu猫 parlar:
Els plans d'igualtat en les empreses


Aquest any, la celebraci贸 del 8 de mar莽 茅s especialment significativa per a les treballadores dels diversos sectors de COMFIA, perqu猫 coincideix amb l'aprovaci贸 de la Llei d'igualtat, que obliga a negociar plans d'igualtat per eradicar pr脿ctiques discriminat貌ries, la qual cosa comporta una nova concepci贸 de l'organitzaci贸 del treball.


pdf
print
pmail

Aquest fet t茅 una import脿ncia transcendent, ja que s贸n nombroses les empreses de Banca, Estalvi, Assegurances, Telem脿rqueting, Tecnologies de la Informaci贸, ETT i altres de serveis financers i administratius, en les quals haurem d聮anar a parlar i negociar sobre plans d'igualtat, que hauran de contenir, necess脿riament, mesures relacionades amb:

  • La selecci贸 de personal
  • Afavorir la promoci贸 de les dones en llocs de responsabilitat on es troben subrepresentades.
  • Establir les millores que permetin una efectiva conciliaci贸 de la vida personal i laboral.
  • Regular protocols de prevenci贸 i tractament de l聮assetjament sexual a les empreses.

Evidentment, les noves mesures que preveu la llei en relaci贸 als temps de treball, flexibilitat hor脿ria, carrera professional, no poden quedar a l'arbitri de la negociaci贸 individual, 茅s amb la negociaci贸 col聲lectiva que s聮ha de garantir l'aplicaci贸 efectiva de la nova Llei. Gr脿cies a la negociaci贸 col聲lectiva COMFIA-CCOO ha signat importants acords en mat猫ria de conciliaci贸 de la vida familiar i laboral, que han possibilitat que milers de treballadores i treballadors tinguin m茅s f脿cil conciliar la vida familiar i laboral, aplanant d'aquesta manera el cam铆 cap a la igualtat real.

La carrera professional: Una carrera desigual

"Imaginem una carrera en la qual a alguns corredors se'ls ha assignat una pesada c脿rrega, perqu猫 pertanyen a un determinat grup. A causa d'aquest handicap, la majoria dels corredors amb c脿rrega quedaran enrere en relaci贸 amb la majoria dels corredors sense c脿rrega, encara que alguns corredors amb c脿rrega avancessin a alguns corredors sense c脿rrega.

Ara suposem que alg煤 mou una vareta m脿gica i que les c脿rregues desapareixen de les esquenes de tots els corredors. Si els dos grups de corredors s贸n iguals en capacitat, la principal difer猫ncia, entre els grups amb c脿rrega i sense c脿rrega, deixa d'augmentar, per貌 aquells que sofrien per la discriminaci贸 pr猫via, mai s'equipararan. 脡s m茅s, si es pogu茅s passar el relleu als seus fills no hi hauria igualaci贸 de la carrera ni tan sols a trav茅s de generacions.

La carrera nom茅s podr脿 tornar-se neta, si cadascun fos obligat a parar i a comen莽ar de nou en la mateixa l铆nia de sortida, si tots els que no duien c脿rrega fossin obligats a carregar pes, fins que les difer猫ncies en el terme mitj脿 d'execuci贸 de grups desapareguessin, o si qui havien sofert desavantatges en el passat rebessin privilegis especials fins que s'equiparessin.聰 (Lester Thurow)

Aquesta rondalla escenifica perfectament la realitat en el m贸n laboral i com nom茅s amb mesures d'acci贸 positiva pot ser corregit el desavantatge que sofreixen les dones per poder aconseguir les mateixes metes que els homes.

Eliminar la persist猫ncia d'estereotips que perjudiquen les treballadores, les xarxes informals d'influ猫ncies en les empreses, el nomenament discrecional dels c脿rrecs... s贸n elements importants que expliquen l'abs猫ncia de dones en els llocs de decisi贸 i de responsabilitat en les empreses.

L'exig猫ncia de la disponibilitat per sobre de l'efic脿cia o la professionalitat, perjudica a totes les persones treballadores per貌 especialment a aquelles que carreguen amb les responsabilitats familiars, 茅s a dir a les dones.

脡s imprescindible avan莽ar en l'eradicaci贸 de la discriminaci贸 que les dones tenim en les nostres carreres professionals i hem de parlar, parlar i negociar plans d'igualtat que prevegin accions positives per pal聲liar les situacions de discriminaci贸 en els llocs de treball, possibilitant l'acc茅s als llocs de poder que se'ns ha negat durant segles.

Una societat democr脿tica no pot permetre's que m茅s de la meitat de la poblaci贸 vegi la seva perspectiva professional en condicions m茅s dif铆cils que l'altra meitat. No 茅s nom茅s un problema de just铆cia, 茅s una necessitat si les nostres empreses desitgen mantenir una posici贸 competitiva.

COMFIA-CCOO reitera el seu comprom铆s en les pol铆tiques d'igualtat, que segueixen essent imprescindibles contra les discriminacions per ra贸 de g猫nere.


Ver Alguna cosa de qu猫 parlar (PDF)
Afilia't a CC.OO.!