Archivado en Comunicats, Salut Laboral

Caixa Sabadell - Comunicat

SALUT LABORAL


Des de fa anys CCOO hem estat treballant en dues l铆nies priorit脿ries en mat猫ria de prevenci贸 de riscos laborals en el sector d'estalvi: La prevenci贸 dels riscos psicosocials i La prevenci贸 dels riscos com a usuaris de pantalles El setembre de 2005 arrel de la insist猫ncia de CCOO en el tema de Salut Laboral v脿rem aconseguir que el Ministeri de Treball i Assumptes Socials inici茅s accions inspectores a les 34 caixes adherides al Servei de prevenci贸 mancomunat de les caixes d'estalvi (SPMCA), entre elles Caixa Sabadell, a trav茅s de la Inspecci贸 de treball.


pdf
print
pmail

Les actuacions inspectores s'han centrat b脿sicament en els seg眉ents aspectes:

 

         Comprovar la insufici猫ncia dels mitjans i funcionament del SPMCA.

 

El SPMCA te 8 t猫cnics per donar servei a 34 Caixes que representen 16.400 oficines i 84.000 treballadors repartits per tot Espanya. Dotaci贸 del tot insuficient per realitzar la seva tasca.

 

         La consideraci贸 de usuaris de Pantalles de visualitzaci贸 de dades (PVDs).

 

El SPMCA i la Direcci贸 de Caixa Sabadell han decidit que no som usuaris de pantalles visualitzaci贸 de dades basant-se en un informe fet a 36 treballadors de Caixa de Pensions.

 

Ha passat un any des de la primera reuni贸 amb la Inspecci贸 de treball en la que es va instar a la Direcci贸 i al SPMCA a arribar acords amb la representaci贸 dels treballadors. Una de les directrius que va donar la Inspecci贸 per determinar els treballadors que s贸n usuaris de PVDs 茅s la de fer una classificaci贸 general dels llocs de treball, cosa que avui dia a Caixa Sabadell, encara no han estat capa莽os de fer-la.

 

Despr茅s de diverses negociacions i davant la negativa del SPMCA i de les Direccions a modificar la seva postura, la Inspecci贸 de treball ens va citar el 20 de setembre de 2006. Lluny de voler arribar a cap acord la Direcci贸 de Caixa Sabadell ha interposat un contenci贸s administratiu argumentant que la Inspecci贸 de treball de Catalunya no 茅s competent en la mat猫ria.

 

Tampoc consideren l'atracament com a risc laboral, ni que hi hagi riscos psicosocials (assetjaments, estr猫s ...) susceptibles de prevenir en la nostra professi贸. Emparant-se en que tots aquests temes estan a la Inspecci贸 de treball, no fan res.

 

No entenem la pol铆tica dilatant i despreocupada de Caixa Sabadell en els temes relacionats amb la seguretat i salut dels treballadors. No podem considerar-nos una empresa socialment responsable si no comencem pels propis treballadors, el millor actiu de la Caixa segons paraules de la Direcci贸. Actualment els preocupa m茅s la reducci贸 de despeses que la inversi贸 en seguretat i salut.

 

A l'espera que aquest proc茅s finalitzi, et proposem millorar les teves condicions de salut seguint les recomanacions d'ergonomia per l'煤s dels equips amb pantalles de visualitzaci贸 de dades que trobar脿s al portallapis adjunt.

 

Tot seguit us relacionem diverses millores que des de CCOO i en el Comit猫 de Seguretat i Salut anem aconseguint:

 

Reposa-peus: Totes les oficines amb el mostrador nou han de tenir els reposa-peus en forma de L i ser de una sola pe莽a, els que encara no el tingueu heu de demanar que us el canvi茂n. Els que esteu en una taula individual si ho necessiteu tamb茅 podeu sol路licitar un reposa-peus.

 

Reposa-canells: Si creieu que el necessiteu tamb茅 el podeu demanar, no cal esperar a que ens facin mal els canells, ja que el que hem de fer 茅s prevenir.

 

Porta-p貌sters: Tots els porta-p貌sters que estan penjats per cables s'han de canviar per uns de peus. Per tant, si teniu problemes per canviar els p貌sters podeu demanar que us canvi茂n els porta-p貌sters. A les oficines noves ja s'estan col路locant els porta-p貌sters de peus.

 

Revisions M猫diques: A partir del gener de 2007 la revisi贸 m猫dica es far脿 en un sol dia i amb la seg眉ent freq眉猫ncia:

 

Una revisi贸 als empleats de nou ingr茅s un cop transcorreguts 9 mesos d'antiguitat a CS.

Una revisi贸 cada tres anys als menors de 30 anys.

Una revisi贸 cada dos anys entre els 30 i 45 anys.

Una revisi贸 cada any als majors de 45 anys.

 

Al ser la revisi贸 en un sol dia el metge no tindr脿 els resultats de les an脿lisis, per tant hem demanat que s'informi als empleats que en cas de tenir alguna incid猫ncia en la revisi贸 poden demanar al Servei M猫dic visita a l'especialista mitjan莽ant la P貌lissa de complement de diagn貌stic.

 

Manual de Seguretat: Les preguntes i aclariments que ens vau enviar s'han condensat en 19 preguntes que v脿rem traslladar a la Direcci贸 el passat 23/03/06. Han passat 6 mesos i encara estem a l'espera de la resposta. Per貌 recordeu que a finestreta nom茅s es poden tenir 3.000 euros i que si passa algun incident i tenim m茅s diners el responsable 茅s el caixer per no seguir la normativa.

 

Podeu trobar m茅s informaci贸 a les actes del Comit猫 脷nic de Seguretat i Salut (CUSS) que estan penjades a la Intranet 聳 Portal de l'empleat 聳 Prevenci贸 de riscos laborals 聳 Actes CUSS.

 

Aquest processos s贸n llargs, per貌 esperem que finalment serveixin per a millorar les condicions que ens afecten en l'脿mbit de la salut. Des de CCOO seguim fent esfor莽os perqu猫 aix貌 sigui aix铆.

 

 

Octubre de 2006