Archivado en Comunicats, Previsio Social

Jubilacions Parcials. Situaci贸 davant la negativa de la Caixa a negociar


La Direcci贸 busca excuses de mal pagador per no arribar a un pacte


pdf
print
pmail
El passat mes de juliol, CC.OO. va adre莽ar un escrit a la Direcci贸 de la Caixa sol路licitant arribar a un pacte sobre la q眉esti贸 de les Jubilacions Parcials.

Els principals avantatges que suposava un acord, eren garantir el dret a la Jubilaci贸 Parcial per a tothom durant aquest per铆ode, amb unes condicions homog猫nies, sense arbitrarietats.

Ja que ambdues Seccions Sindicals coincid铆em a valorar com a millor opci贸 aconseguir un acord amb la Caixa, una delegaci贸 del Comit猫 es va entrevistar amb el Cap de Recursos.

La seva resposta va ser del tot taxativa, no hi haur脿 acord, per貌 en la mesura de les possibilitats que els permeti el sistema, continuaran fent Jubilacions Parcials. 脡s evident que ho continuaran fent perqu猫 els surten els n煤meros, com des del principi ja els ho v脿rem demostrar.

CC.OO. valora  negativament aquesta resposta, sobretot per la nul路la voluntat de la Direcci贸 de la Caixa d'arribar a pactes en igualtat de condicions, amb un m铆nim respecte per a l'interlocutor.

Tots sabem que la Caixa nom茅s acostuma a pactar all貌 que li interessa, no perqu猫 cregui en els nostres drets. Tan sols pacta quan t茅 quelcom a guanyar o per a limitar expectatives. I aquest no era el cas.

En converses directes del Cap de Recursos amb membres de CC.OO, ens va manifestar que si retir脿vem altres reivindicacions (les pagues volunt脿ries), podr铆em parlar. El m铆nim que es pot dir sobre aquest plantejament 茅s que 茅s del tot inacceptable.

Ja fa anys que CC.OO. reclama un acord sobre Jubilacions Parcials, abans que es comenc茅s a parlar d'altres q眉estions, i mai la Direcci贸 de la Caixa ha volgut pactar. 脡s evident que la seva intransig猫ncia actual, nom茅s 茅s una excusa m茅s de mal pagador.

Si es compleixen les previsions, el proper 1 de Gener entrar脿 en vigor una nova legislaci贸 que afectar脿 les Jubilacions Parcials.

Us intentarem explicar les caracter铆stiques principals de les normatives, actual i la futura.

Normativa Actual
 
    -Edat m铆nima de Jubilaci贸 Parcial :  60 anys.
    -Percentatge m脿xim de reducci贸 de jornada:  85%
    -La S.S. paga el mateix percentatge de pensi贸 com si s'hagu茅s jubilat als 65 anys
    -L'empresa paga el 15% del sou pel temps te貌ricament treballat.
    -Obligaci贸 de contractar un empleat en substituci贸 del Jubilat Parcial, com a m铆nim amb contracte pel mateix temps que el de reducci贸 del Jubilat Parcial.

A Caixa Laietana, el Jubilat Parcial t茅 un complement addicional fins al 85% del seu salari real. Aquest complement pot arribar fins a un m脿xim del 110% del salari real durant tot el per铆ode de jubilaci贸 parcial.

Tamb茅 cal remarcar que la Caixa contracta el personal de substituci贸 a temps complet.

Normativa a partir del proper 1 de gener.

Malgrat contemplar alguna limitaci贸 addicional a la normativa anterior, ens centrarem a explicar l'excepci贸, ja que considerem que 茅s l'煤nica que t茅 possibilitats d'aplicar-se a la Caixa, perqu猫, en principi, creiem que tots els possibles Jubilats Parcials compleixen les condicions establertes.

    -Edat 60 anys (fins al 31-12- 2012) i 61 anys (a partir del 01.01.2013)
    -30 anys cotitzats i 6 anys d聮antiguitat a l'empresa.
    -La Caixa t茅 l'obligaci贸 de contractar un empleat de substituci贸 a temps complet i contracte indefinit.

En aquest cas, la reducci贸 m脿xima de jornada es mantindria en el 85%.

Per tant, les condicions econ貌miques serien les mateixes. L'煤nica difer猫ncia, 茅s l'obligatorietat de les condicions del contracte de substituci贸, cosa que, a hores d'ara, la Caixa ja compleix de manera unilateral.

Quedar脿 per veure en qu猫 queda la pretensi贸 de la S.S. d'exigir unes bases de cotitzaci贸 majors en els contractes de substituci贸, tend猫ncia ja iniciada en aquests moments, amb la normativa actual.

Als 65 anys, qui s'hagi acollit a aquesta opci贸 es jubila definitivament i, per al c脿lcul de la seva pensi贸, el temps de jubilaci贸 parcial compta com a treballat al 100 %.

En definitiva, i malgrat no tenir acord, a la Caixa li continuaran surtin els comptes, perqu猫 l'aportaci贸 de la Seguretat Social ser脿 la mateixa.

Esperem que la Direcci贸 de la Caixa continu茂 aplicant aquest dret que, en un principi, CC.OO. va pactar en solitari per al conjunt dels treballadors i treballadores. La UGT, que no va voler signar el primer pacte, ara han pujat al carro.

De la nova normativa nom茅s hem explicat una situaci贸, l聮煤nica que t茅 possibilitats d'aplicar-se a la nostra Caixa, per貌, 貌bviament, restem a la vostra disposici贸 per a qualsevol aclariment particular.

Des de CC.OO., continuarem treballant, tamb茅 en aquest tema perqu猫  les coses surtin el millor possible.

Matar贸, 23 d'octubre del 2006