Archivado en Comunicats, Salari

Paga de beneficis: perquè tinguis les coses clares, perquè no tinguis dubtes

Aclariments al voltant de les sentències de la paga de beneficis.


Este artículo se publicó originalmente en


pdf print pmail

CCOO. va presentar el conflicte col·lectiu contra Caixa Laietana, perquè iniciava la generació de la paga de beneficis a partir del quart any i posposava el pagament a l’any posterior, i enteníem que tothom havia de cobrar totes les pagues del conveni a partir del quart any de treball.

 

El resultat d’aquesta demanda es que tant l’Audiència Nacional com posteriorment el Tribunal Suprem ens donen la raó. La Caixa no ho feia de manera correcta (per molt que la Direcció negui la evidència ).

 

Les sentencies son prou clares en dues qüestions fonamentals:

 

- La paga de beneficis es merita un any i es cobra el següent.

- Al quart any s’han de cobrar de manera efectiva totes les pagues, perquè el tercer any ja s’ha meritat la paga de beneficis.

 

Per  CCOO, això significa que la Caixa deu a tothom una paga sencera i que això no és pas cap avançament, atès que el modus operandi de la Caixa que era posposar el pagament de la paga de beneficis un any. Altres elucubracions portant a solucions dispars i injustes. Tant injustes com que en funció de la data d’entrada, la Caixa hauria d’abonar des d’una part de paga de beneficis a més d’una paga.

 

En els nostres comunicats dèiem que tothom que no hagi cobrat la paga de beneficis del 2003 sencera, tenien dret a reclamar el seu pagament complet, i això dona, per exemple, que els entrats a partir de Febrer de 1.999, tenen dret a percebre la paga sencera al Maig del 2003, que és ja el seu cinquè any de treball, i és lògic que si al quart any tenen dret a cobrar totes les pagues, amb més raó al seu cinquè any les han de cobrar; per tant, com dèiem al principi, cal que tingueu les coses clares.

 

De les sentències del Tribunal Suprem i de l’Audiencia Nacional, se’n dedueix una qüestió molt clara i concisa: tot empleat/empleada merita la paga de beneficis des del primer any de treball, i quan aquest empleat o empleada deixa d’estar en una fase de reducció de pagues ha de cobrar de manera efectiva el mateix nombre de pagues que tothom; per tant, considerem que aquestes sentències s’han d’aplicar a tothom que hagi estat en un període més o menys llarg de gradació de pagues.

 

El plantejament de la Caixa negant aquesta evidència, tot ignorant la nostra realitat, tant sols es justifica per un ànim de posposar el pagament al màxim possible.

 

Aquesta voluntat de reduir al màxim el nombre de beneficiats per la sentencia es fruit del seu convenciment que les sentències impliquen el cobrament d’una paga sencera més, no de cap avançament.

 

De totes maneres, és un dret que es podrà acabar exercint, malgrat impliqui la presentació d’un nou conflicte col·lectiu per a la gent que va acabar amb la reducció de pagues per l’aplicació de l’últim conveni.

 

La credibilitat de la política de personal de la nostra Direcció en els darrers temps s’ha vist greument minvada. Sembla que només consisteix a pagar el menys possible, encara que això signifiqui no complir escrupolosament la normativa, ni les sentencies com aquesta o fer interpretacions del tot restrictives per als interessos del treballadors/es ( el seu gran actiu, diuen ) a més de buscar la confrontació amb tot el personal. És cert que les sentències no els agraden, però estan per complir-les, no per ignorar-les, ni intentar descafeïnar-les.

 

CCOO. està fent un esforç per tal de convèncer la Direcció  que apliqui en la seva amplitud les sentències del Tribunal Suprem i de la Audiència Nacional. Esperem que la Direcció reconsideri la seva postura. La credibilitat envers el seu personal, està en joc.

 

 

Mataró, 9 de novembre de 2005

 

 

Infórmate

CCOO Servicios es un sindicato, es Comisiones Obreras en los sectores de Comercio, Financiero, administrativo, de las TIC, Hostelería, Contact-center, Oficinas, Turismo... Leer más


Síguenos en Telegram

Dónde estamos


OFICINAS CENTRALES
C/ Albasanz, 3 1º Planta
28037 Madrid
Tel: 91 540 92 82
Asesoría Madrid 91 536 51 63-64
Otras Comunidades
Fax: 91 559 71 96
Email: contacta@servicios.ccoo.es