Archivado en Comunicats, Dones i Igualtat

25 - Novembre: Dia Internacional contra la violència de Gènere

Ens hi va la Vida


La violència contra les dones és la manifestació més brutal de les relacions de poder desiguals que existeixen entre homes i dones.


pdf
print
pmail

La viol√®ncia de g√®nere continua sent una amena√ßa quotidiana per a les vides i el benestar de moltes dones. La viol√®ncia de g√®nere es presenta de molt diferents maneres: viol√®ncia domestica en l'intimidat de la llar (cops, ab√ļs sexual de les nenes, privaci√≥ d'aliments, violaci√≥ per part del c√≤njuge, mutilaci√≥ genital, etc√®tera), viol√®ncia al lloc de treball (assetjament sexual), i arriba fins la viol√®ncia com a arma de guerra en situacions b√®l¬∑liques, on es cometen violacions i altres formes d'explotaci√≥ sexual contra les dones. La viol√®ncia de g√®nere no coneix l√≠mits.

Hi ha m√ļltiples factors que "justifiquen" la desigualtat i la viol√®ncia contra la dona:

  • Factors culturals, religiosos o ideol√≤gics que es fonamenten en la superioritat de l'home.
  • Factors familiars, on el poder mascul√≠ s'expressa de forma violenta i on hi ha un determinat tipus de socialitzaci√≥ que li lleva poder a les dones
  • Factors econ√≤mics i socials, que exploten la m√† d'obra femenina i el cos de la dona.

La viol√®ncia en l'√†mbit de la llar deriva en serioses conseq√ľ√®ncies per a la salut f√≠sica i mental de les dones. Des del m√©s visible com fractures, p√®rdues de visi√≥ o d'audici√≥, i fins i tot assassinats (a Espanya, aquest any, 60 dones han estat assassinades per les seves parelles), fins a l'invisible, com la baixa autoestima, alta incid√®ncia d'estr√®s, atacs de p√†nic, alcoholisme, depressi√≥ i su√Įcidi. Tot aix√≤ s√≥n les conseq√ľ√®ncies fatals derivades de la viol√®ncia que pateixen les dones i que repercuteixen tamb√© en la seva vida laboral. A m√©s a m√©s, la viol√®ncia de g√®nere fa que les dones que la pateixen siguin menys productives, i que moltes vegades no s'atreveixin, o directament no puguin acudir al treball, per les seves lesions f√≠siques.

L'assetjament sexual en el treball és una forma més de violència contra les dones, que històricament s'ha silenciat. Pot comprendre una àmplia gamma de conductes, que van des de les bromes o comentaris fins a l'atac sexual. Les dones en situació més vulnerable (sotmeses a major precarització en l'ocupació, mares solteres, dones divorciades, viudes, etcètera) són més proclius a ser assetjades sexualment, però L'assetjament sexual en el treball es produeix també en sectors laborals no precaris com banca, assegurances, estalvi, sanitat, ensenyament, etcètera, i afecta també a dones amb una alta preparació acadèmica i, fins i tot, a dones que ocupen llocs de responsabilitat. En l'àmbit laboral, la taxa d'absentisme entre les víctimes d'assetjament sexual és molt elevada, sent imprescindible que les empreses es comprometin a garantir un ambient de treball lliure de violència.

Si estàs patint una situació de violència de gènere en la teva llar, has de saber que t'emparen una sèrie de drets laborals que emanen de la Llei Orgànica de Mesures de Protecció Integral Contra la Violència de Gènere i que hem incorporat també en l'acord per a l'Igualtat d'Oportunitats entre Dones i Homes al BBVA, firmat el passat 8 de Novembre:

  • Adopci√≥ de jornada redu√Įda o horari flexible.
  • Prefer√®ncia en la sol¬∑licitud de trasllat per ocupar un lloc de categoria equivalent en qualsevol pla√ßa vacant d'altres centres de treball.
  • Possibilitat de suspendre el contracte de treball per 6 mesos, extensibles a 18 mesos.
  • Les abs√®ncies o faltes de puntualitat motivades per la situaci√≥ f√≠sica o psicol√≤gica derivada de la viol√®ncia de g√®nere, es consideraran justificades, quan aix√≠ ho determinin els serveis socials d'atenci√≥, o serveis de salut.
  • En cas de patir viol√®ncia de g√®nere, es podran flexibilitzar els criteris de concessi√≥ de pr√©stecs o bestretes al personal, per atendre situacions de necessitat.

Des de COMFIA-CCOO exigim a les empreses dels nostres sectors la necessitat consensuar un protocol d'assetjament sexual des de l'√≤ptica de la prevenci√≥ d'aquestes conductes, ja que entenem que l'assetjament sexual √©s una forma de viol√®ncia contra les dones, que produeix greus conseq√ľ√®ncies per a la salut i que, per tant, ha de prevenir-se com qualsevol altre risc.

A COMFIA-CCOO treballem, dia a dia, per no haver de commemorar un altre 25 de Novembre. Avan√ßar en l'igualtat entre homes i dones √©s l'√ļnic cam√≠ per aconseguir eradicar la viol√®ncia de g√®nere, √©s un repte dif√≠cil per√≤ no per aix√≤ impossible.

A totes, i a tots, ens va la vida en això.

Veure Comunicat en pdf