Archivado en Comunicats

ESTALVI

Situaci贸 de l'aplicaci贸 del Conveni


Un Conveni estrat猫gic i hist貌ric.
Moltes caixes estan retardant l聮aplicaci贸 de la transposici贸.
El Conveni ha suposat l聮obertura de processos de negociaci贸 sobre la seva aplicaci贸 i sobre la pr貌pia regulaci贸 d聮empresa.
Aix铆 mateix, proliferen els acords de jubilaci贸 parcial i prejubilaci贸.
Les caixes han de posar-se les piles despr茅s de l聮estiu....pdf
print
pmail
Despr茅s de m茅s de 4 mesos des de la seva publicaci贸, 茅s bon moment per a fer balan莽 de l'estat de l'aplicaci贸 d'un Conveni que hem definit com estrat猫gic i hist貌ric. Estrat猫gic perqu猫 ha abordat amb realisme la situaci贸 del sector, recuperant el seu paper d'eix regulador de les condicions m铆nimes de treball, impulsant i garantint al mateix temps la negociaci贸 col.lectiva en l'empresa. Hist貌ric perqu猫 suposa un gir de 180潞 sobre la situaci贸 discriminat貌ria i de falta d'expectatives professionals que va implicar, per als ingressats despr茅s de 1982, el XIII Conveni, no subscrit per CC.OO.

En general, l'aplicaci贸 del conveni s'est脿 caracteritzant per:
 Aplicaci贸 correcta en les mat猫ries de vig猫ncia immediata: actualitzaci贸 salarial, pr茅stecs, jornada, ... llevat excepcions com Caixa San Fernando o Bancaixa en mat猫ria de pr茅stecs.
 En la majoria de caixes s'han obert negociacions per a procedir a l'aplicaci贸 de la transposici贸 de categories i altres aspectes.
 S'est脿 produint un retard intencionat de l'aplicaci贸 d'aquesta transposici贸, que moltes Caixes estan intentant ajornar a l'煤ltim trimestre.
 No obstant, ja s'han produ茂t aplicacions acordades o consensuades en algunes caixes: CECA, Ibercaja, Terrassa, Manresa, Laietana, Guadalajara o Cajasur.
 En general, estem aconseguint que tant els acords assolits com algunes negociacions en curs afrontin l'aplicaci贸 del conveni incardinant i millorant els acords d'empresa i els propis continguts del conveni.
 En alguns casos (Caixa Duero, Caixa Extremadura o Caixa Gal铆cia) el proc茅s de negociaci贸 encara no ha abordat la transposici贸 de la classificaci贸 professional per貌 s'ha anat m茅s enll脿 en altres mat猫ries molt diverses. Destacant els processos d'homologaci贸 salarial total o parcial dels treballadors ingressats despr茅s de la fusi贸 en Caixa Duero i Caixa Extremadura amb la resta de plantilla m茅s antiga.
 Aix铆 mateix, i seguint el deixant marcat en el Conveni sobre acords de Solidaritat Intergeneracional, als acords de prejubilaciones i/o jubilacions parcials de La Caixa, C. Girona, C. Terrassa, C. Tarragona i els anteriors al conveni del Monte o CCM, se'ls ha unit l'acord de Bancaixa.
En resum, l'aplicaci贸 del Conveni s'est脿 caracteritzant per impulsar una revitalitzaci贸 de la negociaci贸 en l'empresa en la qual s'est脿 encarant no nom茅s la posada en marxa del conveni, sin贸 fins i tot aspectes claus de la regulaci贸 interna. Una dada positiva que es veu aombrada pel retard injustificat en l'aplicaci贸 de la transposici贸 per part de massa Caixes, que han de 聯posar-se les piles聰 quan passi l'estiu per a culminar la plena adaptaci贸 al conveni.


26 de juliol de 2004