Archivado en Comunicats

Situació de l'aplicació del Conveni

ESTALVI

Un Conveni estratègic i històric.
Moltes caixes estan retardant l’aplicació de la transposició.
El Conveni ha suposat l’obertura de processos de negociació sobre la seva aplicació i sobre la pròpia regulació d’empresa.
Així mateix, proliferen els acords de jubilació parcial i prejubilació.
Les caixes han de posar-se les piles després de l’estiu....


Este artículo se publicó originalmente en CATALUNYA (CCOO Serveis Catalunya) ,


pdf print pmail

Després de més de 4 mesos des de la seva publicació, és bon moment per a fer balanç de l'estat de l'aplicació d'un Conveni que hem definit com estratègic i històric. Estratègic perquè ha abordat amb realisme la situació del sector, recuperant el seu paper d'eix regulador de les condicions mínimes de treball, impulsant i garantint al mateix temps la negociació col.lectiva en l'empresa. Històric perquè suposa un gir de 180º sobre la situació discriminatòria i de falta d'expectatives professionals que va implicar, per als ingressats després de 1982, el XIII Conveni, no subscrit per CC.OO.

En general, l'aplicació del conveni s'està caracteritzant per:
 Aplicació correcta en les matèries de vigència immediata: actualització salarial, préstecs, jornada, ... llevat excepcions com Caixa San Fernando o Bancaixa en matèria de préstecs.
 En la majoria de caixes s'han obert negociacions per a procedir a l'aplicació de la transposició de categories i altres aspectes.
 S'està produint un retard intencionat de l'aplicació d'aquesta transposició, que moltes Caixes estan intentant ajornar a l'últim trimestre.
 No obstant, ja s'han produït aplicacions acordades o consensuades en algunes caixes: CECA, Ibercaja, Terrassa, Manresa, Laietana, Guadalajara o Cajasur.
 En general, estem aconseguint que tant els acords assolits com algunes negociacions en curs afrontin l'aplicació del conveni incardinant i millorant els acords d'empresa i els propis continguts del conveni.
 En alguns casos (Caixa Duero, Caixa Extremadura o Caixa Galícia) el procés de negociació encara no ha abordat la transposició de la classificació professional però s'ha anat més enllà en altres matèries molt diverses. Destacant els processos d'homologació salarial total o parcial dels treballadors ingressats després de la fusió en Caixa Duero i Caixa Extremadura amb la resta de plantilla més antiga.
 Així mateix, i seguint el deixant marcat en el Conveni sobre acords de Solidaritat Intergeneracional, als acords de prejubilaciones i/o jubilacions parcials de La Caixa, C. Girona, C. Terrassa, C. Tarragona i els anteriors al conveni del Monte o CCM, se'ls ha unit l'acord de Bancaixa.
En resum, l'aplicació del Conveni s'està caracteritzant per impulsar una revitalització de la negociació en l'empresa en la qual s'està encarant no només la posada en marxa del conveni, sinó fins i tot aspectes claus de la regulació interna. Una dada positiva que es veu aombrada pel retard injustificat en l'aplicació de la transposició per part de massa Caixes, que han de “posar-se les piles” quan passi l'estiu per a culminar la plena adaptació al conveni.


26 de juliol de 2004

Infórmate

CCOO Servicios es un sindicato, es Comisiones Obreras en los sectores de Comercio, Financiero, administrativo, de las TIC, Hostelería, Contact-center, Oficinas, Turismo... Leer más


Síguenos en Telegram

Dónde estamos


OFICINAS CENTRALES
C/ Albasanz, 3 1º Planta
28037 Madrid
Tel: 91 540 92 82
Asesoría Madrid 91 536 51 63-64
Otras Comunidades
Fax: 91 559 71 96
Email: contacta@servicios.ccoo.es