Archivado en Comunicats, Salut Laboral

La inspecci贸 de treball va donar la ra贸 a CCOO en la den煤ncia que reclam脿vem a Banc Sabadell

C脿rregues de Treball? M茅s no, gr脿cies (5)


28 05 08 Es hora de decir 隆M谩s no, gracias! A las prolongaciones indiscriminadas de jornada, a las cargas de trabajo inhumanas, a la obligaci贸n de realizar tareas sin la formaci贸n adecuada...pdf
print
pmail

A mitjans de l'any 2006 la Inspecci贸 de treball es va pronunciar sobre la den煤ncia que va interposar CCOO per la no aplicaci贸 de la Llei de Prevenci贸 de Riscos Laborals, que obliga les empreses a fer l'avaluaci贸 de Riscos Psicosocials als seus empleats. Ho ven铆em reclamant des de feia m茅s de deu anys. Aquesta resoluci贸 de la Inspecci贸 va obligar a Banc Sabadell a avaluar aquests riscos que, malgrat no respectar els terminis marcats i escollint el m猫tode que m茅s beneficiava a l'empresa, va donar uns resultats previsibles de risc de c脿rrega mental dels empleats, cosa que aconsella una actuaci贸 per a corregir-los de manera immediata. Aquest risc ve per l'exc茅s de c脿rrega de treball, 茅s a dir, l'exc茅s de volum de feina per al temps de la jornada laboral, les diferents tasques que comporten la utilitzaci贸 de molta informaci贸 i la necessitat de respostes immediates, de vegades sense les eines adequades.

Ha transcorregut un any des que es van donar a con猫ixer els resultats de l'enquesta. CCOO ha reclamat multitud de vegades l'aplicaci贸 de les mesures correctores (solucions als riscos detectats), i ha presentat en el CESS (Comit猫 Estatal de Seguretat i Salut) una proposta de divuit punts que s贸n imprescindibles, segons el nostre parer, per a la soluci贸 de la situaci贸 l铆mit que vivim els empleats d'aquest banc. Aquesta proposta va ser rebutjada per la negativa de l'empresa a aplicar-los o perqu猫, segons el banc, ja s'estaven fent coses (segurament en la seva imaginaci贸).

Ara som davant una etapa nova on s'anuncien canvis organitzatius, CAR (Centres Administratius Regionals), el Pla 脪ptima... Diuen que tot aix貌 servir脿 per alliberar tasques administratives a les oficines, i en alguns llocs ja s'anuncia que sobra gent abans d'haver creat el CAR, a d'altres es redueixen o s'eliminen els equips de supl猫ncies i, per tant, augmenten els problemes per fer les vacances que ens corresponen legalment.

Des de CCOO vam comen莽ar fa setmanes una s猫rie de comunicats sota el t铆tol: C脿rregues de Treball? M茅s no, gr脿cies. Ten铆em la intenci贸 de conscienciar la plantilla de l'eina que fa servir l'empresa per a valorar el nostre treball: la famosa i , al mateix temps, la desconeguda ADM1. Aquesta eina tant es fa servir per dividir el nostre cos en quarts, com als pollastres (sobre o manca un quart d'empleat), com per dir que tenim 3,24 minuts al dia per empleat per atendre el tel猫fon, aix貌 煤ltim vol dir que all貌 que excedeix d'aquest temps no es considera temps treballat. Hipocresia insultant, oi?

Creiem que ha arribat el moment de dir: M茅s no, gr脿cies!:
路 A la manca de respecte pel nostre treball
路 A les prolongacions indiscriminades de jornada
路 A les c脿rregues de treball inhumanes
路 A l'obligaci贸 de fer feines sense la formaci贸 adequada
路 A les campanyes solapades amb objectius irrealitzables
路 A fer-nos creure que la feina que ens assignen 茅s nostra i som responsables de la seva realitzaci贸
路 A robar temps a les nostres fam铆lies i oci amb la convocat貌ria per les Zones de reunions arbitr脿ries fora del nostre horari laboral
路 A valer-se d'una eina per mesurar el treball que es va adaptant a la plantilla que s'assigna a l'oficina, reduint els temps que s'assignen a les tasques, en lloc de determinar el nombre d'empleats necessari
路 A moltes coses m茅s i, sobre tot,
路 A que en el mateix paquet fiquin el nostre salari i la nostra salut, perqu猫 els treballadors venem el nostre treball a les empreses, mai la nostra salut.

Maig 2008