INTEGRACIÓ D'UNNIM A BBVA - BBVA CATALUNYA

La integració d'UNNIM, un repte per a la plantilla del BBVA


Amb l'adquisició formal d'Unnim (que al FROB li va costar 948 milions i al BBVA només 1 €) el passat 27 de juliol, aquesta ja forma part del Grup BBVA i abans de 2 anys, perquè així ho indica la Comissió Europea, estarà completament integrada al banc.


És una bona notícia per al banc i ha d'esdevenir també una bona  notícia per a les persones que treballem a BBVA + UNNIM. I per a que sigui  així, Comfia-CCOO ja vam elaborar les propostes que ho faran possible (vegeu el  díptic “Aportem  solucions” distribuït a finals de juny).

De les 6.200 persones que conformen la nova plantilla  del BBVA a Catalunya, prop de 1.300 són més grans de 55 anys, molt  majoritàriament procedents del BBVA. L'edat mitjana del col·lectiu  procedent d'UNNIM és 15 anys més jove que el del BBVA. És una  oportunitat, doncs, per a procedir a un intensiu procés de rejoveniment, molt  necessari per al futur de l'empresa, utilitzant com a  mecanisme principal el que ja s'ha fet servir a BBVA: les  prejubilacions. Mecanisme que pot anar acompanyat de les altres mesures  voluntàries que explicàvem a l'esmentat díptic.

Aquestes mesures són, de fet, les que el sr. Queralt,  Dir.Territorial del BBVA-Catalunya, va propugnar quan, al març, es va produir l'adjudicació d'UNNIM.

Són mesures que tenen un cost superior a d'altres alternatives  traumàtiques i conflictives, però el BBVA té recursos més que suficients per adoptar-les:

         
  • És una gran empresa multinacional, amb més de 3.000 milions  de beneficis a l'any 2011, en plena crisi econòmica, i més de 1.500 al  1er. Semestre de 2012, tot i les provisions extraordinàries.
      
  • Malgrat haver reforçat notablement el seu capital, continua  repartint dividends als accionistes.
     
  •  
  • S'ha assegurat la cobertura de  fins el 80% de les possibles pèrdues derivades de la desvalorització d'actius, disposant d'un EPA (Esquema de Protecció  d'Actius) que la Comissió  Europea quantifica en 2.869 milions (els ajuts públics totalitzen, doncs, 3.817  milions).
     
  •  
  • Ha previst que, en un termini de 2 a 3 anys, l'adquisició d'UNNIM ja significarà un  increment de beneficis.
     
  •  
  • Manté multimilionaris plans d'incentius per a l'alta direcció.
     

Per altra banda, és obvi que el cost d'una satisfactòria  reestructuració de la plantilla pot distribuir-se en tres anys, minimitzant  així el seu impacte al compte de resultats,   doncs la integració definitiva ha d'haver-se completat al 2014.

Una condició imprescindible per assolir aquestes  solucions satisfactòries, possibles i raonables, és que s'apliquin a la plantilla  conjunta de BBVA + UNNIM, però el BBVA vol negociar la reestructuració de  plantilla en el marc segregat d'UNNIM. La premsa parla de  tancar 332 oficines i prescindir de 1.218 treballadors/es. Un mal auguri, que  no quadra amb les declaracions tranquil·litzadores del sr. Queralt. Per  començar, cada baixa a UNNIM seria una prejubilació menys al BBVA.

El 4 de setembre començarà la negociació entre l'empresa i els sindicats, i  Comfia-CCOO tenim àmplia majoria a les dues entitats d'origen. Les nostres  propostes són públiques i conegudes pel banc, i estem a l'espera de que aquest formuli  les seves.

Si el banc optés per intentar solucions més barates,  traumàtiques i, a mig i llarg termini, poc rendibles per a la pròpia empresa,  Comfia-CCOO (tant del BBVA-UNNIM com tota la nostra Federació) afrontaríem el  conflicte amb fermesa i voluntat decidida de modificar aquesta decisió. Perquè  sabem que la resolució de la integració d'UNNIM afectarà directament  les condicions laborals al BBVA. No és acceptable un escenari en que un banc  multinacional amb beneficis i que rep ajuts públics milionaris per a millorar  el seu negoci, acabi augmentant les cues de l'atur. 

És el moment d'estar atents, però també  actius i actives. Una bona integració és possible,i l'actitud dels treballadors i  treballadores, que som actors i no simples espectadors de tot aquest procés, en  serà un factor decisiu.

El futur és a les mans del banc i a les nostres. L’afiliació  i la participació són imprescindibles.

8 d’agost de 2012

 

llegir Comunicat en pdf


Algunos Iconos extraídos de Freepik (www.flaticon.com) licencia de CC 3.0 BY