Prejubilacions - Manca Plantilla - BBVA Catalunya

Felicitats als i les prejubilades ! (Que no ens passi res als que ens quedem)


Sense conèixer encara el nombre exacte de prejubilacions de l'any 2014 al BBVA-Catalunya, sí tenim dades per creure que passaran de les 500. És una bona notícia per als companys i companyes que es prejubilen. En molts casos, persones que porten més de 40 anys treballant i que tenen en la prejubilació una forma raonable d'acabar la seva vida laboral. Fins aquí, bé, però...


Les prejubilacions es presenten com amortització de llocs de treball i la realitat moltes vegades no és així. La realitat és que la feina que feia la persona prejubilada no desapareix i, simplement, es reparteix entre la resta de companys i companyes de l'oficina o departament. L'efecte és evident: més pressió, més ansietat, més exigència de prolongar il·legalment la jornada i menys salut i conciliació amb la vida personal.

Per posar un exemple, segons el MoU (Memorandum of Understanding) aprovat per la UE per l?adquisició d?Unnim, la plantilla total del BBVA a Catalunya havia de ser de 5.000 persones en acabar el procés, el 30-6-14. Amb aquestes prejubilacions quedarem per sota de 4.400. Hem reduït la plantilla prop del 12% sense que es correspongui amb una disminució equivalent, ni de bon tros, del volum de feina.

Durant aquest any s'integraran a BBVA (al Grup o al banc) els 4.500 companys i companyes de Catalunya Caixa, i CCOO demanarem  que hi hagi una integració d?aquesta plantilla a BBVA que cobreixi la manca de personal, palesa actualment a la nostra entitat. La combinació de pèrdues de llocs de treball a CX + prolongacions de jornada a BBVA no seria només inacceptable: seria immoral.

El BBVA continua amb la seva campanya "Yo soy empleo", donant ajuts per crear ocupació, mentre manca personal a casa. Els beneficis després d'impostos, en els pitjors anys de la crisi, han estat 4.406 milions ? al 2012 (amb l'adquisició d'Unnim), 2.228 milions al 2013 i 1.929 milions als 9 primers mesos de 2014. Són aquests resultats un motiu per reduir plantilla?

Aquí falta gent. Moltes oficines estan a prop del col·lapse i la contractació amb comptagotes i a temps parcial d'ETTs no és la solució per a cobrir llocs de treball que són estructurals.La integració de CX ha de ser part de la solució, no del problema. Tot i les prejubilacions, al 2015 quedarem al BBVA-Catalunya més de 700 persones de 55 o més anys. A CX hi ha prop de 600 companys/es en les mateixes condicions. Marge més que suficient per a solucionar dos problemes: el de la integració de CX sense mesures traumàtiques i el de la manca de plantilla actual a BBVA.

Aquest és el model que CCOO vam proposar, i que ha funcionat, amb la integració d'Unnim. Ara és encara més necessari, i és possible.

Seguim treballant, seguirem informant

Gener 2015

llegir Comunicat en pdf 


Algunos Iconos extraídos de Freepik (www.flaticon.com) licencia de CC 3.0 BY