Els teus drets davant els canvis - BBVA Catalunya

Canvis: d'ubicacio, de jornada, de funcions, ...


Aquest mes de novembre és un període de molts canvis en el banc a Catalunya, motivat per la confluència de diversos factors. És convenient diferenciar entre el que l'empresa ens pot exigir (els nostres deures) i les que ens pot demanar però no és obligatori acceptar (els nostres drets). Fem un resum.

Aquest mes de novembre és un període de molts canvis en el banc a Catalunya, motivat per la confluència de diversos factors: tancament de 55 oficines el dia 22 vinent, prejubilació d'un gran nombre de companys i companyes, assignació definitiva de funcions al personal procedent de Unnim (en molts casos, també suposa canvi d'ubicació i proposta de modificació de jornada), repartiment dels EAO entre els CBC, i dispersió de la UGR (BBVA Contigo), fins ara centralitzada a Barcelona, amb ampliació del nombre global de les persones que hi treballen.

S'hi afegeix el procés de catalogació que, per a la meitat de la plantilla és una novetat, i el manteniment encara de més de 100 companys i companyes a l'ERO d’Unnim, a l'espera de les places que es publiquin en el Apúntate.

Davant aquesta acumulació de canvis, és convenient diferenciar entre el que l'empresa ens pot exigir (els nostres deures) i les que ens pot demanar però no és obligatori acceptar (els nostres drets). Fem un resum.

Canvis d'ubicació

Qualsevol canvi a un centre de treball, que comporti el canvi de municipi, i estigui a més de 25 km d'on treballem, és voluntari. Això significa que, si s'accepta, és perquè, a judici de la persona interessada, suposa una millora en la seva situació actual: una promoció, una millora salarial, a més d'una motivació professional. Al ser voluntari, les condicions del trasllat són les que acordin les dues parts (compensació econòmica pel desplaçament, manteniment o no de l'antic municipi com a centre de referència per posteriors canvis, etc.).

El trasllat a un municipi a menys de 25 km sí que és exigible per part del banc, això sí, respectant evidentment els aspectes sobre funcions i jornada que comentarem més endavant. En aquests casos, igualment s'han de compensar els costos per desplaçament. Quan interessi mantenir el municipi anterior com a centre de referència per a futurs trasllats a menys de 25 quilòmetres, hem de fer constar que el trasllat no és voluntari. CCOO posem a disposició de la nostra afiliació un model de carta en aquest sentit, que també ens encarreguem de tramitar a RH. 

Canvis de funcions i formació.

Primer.

a)  L'acceptació de poders és voluntària.

b)  Per tenir poders en banca s'ha de tenir com a mínim el Nivell VIII.

c)  El personal del Grup Administratiu (Nivells XI a IX) no ha de realitzar funcions del Grup Tècnic (Nivells VIII a I), sense que siguin acceptades voluntàriament; en aquest cas, als 6 mesos ha de passar al Grup Tècnic, amb el corresponent nivell retributiu (art. 8 del Conveni).

d) La direcció d'una oficina i la direcció comercial d'oficines capçaleres implica tenir com a mínim el Nivell VI.

Segon. Les funcions comercials són pròpies de tots dos Grups, Tècnic i Administratiu. Les funcions de GAC (caixa) són pròpies del Grupo Administratiu. Un/a tècnic a qui li haguessin retirat els poders, pot acceptar voluntàriament funcions administratives (cosa que no afecta el salari ni al Nivel, però sí al bonus de referència); si no és voluntari, el límit per fer aquestes funcions és de 3 anys. Per a això s'ha de fer-ho constar per escrit (CCOO tenim model de carta per a la nostra afiliació).

Tercer.L'accés a algunes funcions (com - AFP Assessor/a Financer Personal, p.ex.) està regulat per un acord sindical. Implica també un Nivell mínim, el VIII, i un complement salarial de 1.807 euros. En cas de dubte, és convenient que consultis amb CCOO les condicions establertes per al compliment de les funcions assignades.

Quart.La formació. Més d'un miler de companys han rebut la notificació d'estar inscrits a cursets de formació per gestió comercial. Cursets a realitzar a través del e-campus i que sumen un total de 90 hores de dedicació. La formació és obligatòria fer-la sempre que es realitzi dins de la jornada laboral. Òbviament, no es pot fer cap formació si tota la jornada es dedica a les funcions habituals encomanades. Ja sabem que el banc espera que la gent dediqui tota la seva jornada a la feina, i que les 90 hores de formació les tregui de la seva vida personal. Doncs bé, és necessari que el banc s'adapti a la realitat (i de passada, a la legalitat). 

Canvis de jornada

Punt de partida: la jornada general del banc és de 8 a 15, de dilluns a divendres, i les tardes dels dijous (2,45h), des de l'1 d'octubre al 31 de març. Una jornada excel·lent, aconseguida amb anys de lluita i negociació sindical. 

Qualsevol altra jornada requereix l'acceptació voluntària. Hi ha dues modalitats de jornada partida: la de SSCC, no negociada amb la RLT, que s'ofereix al personal que treballi en grans edificis, i la d'oficina SFP (Servicios Financieros Personales), aplicable al personal d'aquestes oficines,negociada per acord laboral i significativament millor: Pertinença al Grup de Tècnics, complement salarial per aquesta adscripció, 1 hora menys / setmana (del 15-9 al 15-6), i la garantia, a opció del treballador/a, de poder fer jornada continuada en els 3 mesos d'estiu. Compara l’Acord SFP, que inclou la regulació de la jornada, complement i Nivell, amb un model de jornada SSCC.

Una vegada aclarit tot això anterior, hem detectat un fet preocupant, cosa que segons RH és un "error sense mala fe": el banc està oferint la jornada de SSCC a plantilla de la Xarxa (en molts casos a persones del col·lectiu de Unnim per canvi funcional), i no la jornada d'oficines SFP, que és la que tocaria.

Conclusió: el nostre dret és tenir jornada continuada. Qualsevol canvi a jornada partida sempre és un acte voluntari i, en cas d'acceptar-ho, s'ha de firmar la jornada SFP, garantida per acord laboral, i no la de SSCC.

CCOO garantim l'exercici dels drets per a tots els treballadors i treballadores que així ho desitgin.

Continuem treballant, seguirem informant.

leer Comunicado en pdf

llegir Comunicat en pdf



Algunos Iconos extraídos de Freepik (www.flaticon.com) licencia de CC 3.0 BY