CAMPANYA IMPRESCINDIBLES

Les persones que treballen en el sector financer són imprescindibles


Sota aquesta premissa, CCOO Serveis ha presentat avui l'informe sobre l'evolució de les plantilles en el procés de reestructuració del sector financer entre 2008 i 2020. Una defensa de l'ocupació i la professionalitat del principal actiu del sector financer espanyol. (>> per veure l’informe complet)


Fa any i mig, al juny de 2019, presentàvem des de CCOO una anàlisi de conjuntura sobre el sector financer espanyol, en què reivindicàvem el paper dels seus professionals en la definició i construcció del futur del sector.

Analitzàvem ja llavors, abans dels esdeveniments de 2020, com la Banca havia de conviure amb tres desafiaments: de passat, al mantenir encara un considerable volum d'actius -sobretot immobiliaris- que amenaçaven els seus balanços; de present, amb uns marges estrets per baixos tipus d'interès; i de futur, fer front i adaptar-se a la Transformació Digital.

Plantejàvem llavors, com venim fent històricament des de CCOO, la importància vital de desenvolupar i reforçar la funció social del conjunt de sistema financer, garantint l'accés sostenible als productes financers com a vector d'integració social i d'igualtat, a més d’abordar la funció i oportunitat d'instruments financers públics.

Al voltant d'aquesta anàlisi de conjuntura sectorial, centràvem una reivindicació explícita sobre el paper de les plantilles en el futur de el sector financer, posant un cop més de manifest que la seva capacitació i professionalitat les converteix en el principal actiu de les entitats financeres, al temps que exigint la renovació explícita d'un "Contracte social", amb fluxos no només de sortides sinó també d'entrades de plantilla en clau de pacte intergeneracional, incorporant garanties d'Ocupabilitat, Promoció i Desenvolupament, sobretot a través de la Requalificació Contínua, així com establint protocols acordats amb empreses i/o patronals, que permetin abordar una Transició Justa en els processos de transformació que es desenvolupaven en el sector.

Vuit mesos després de la presentació pública d'aquell informe propositiu, el nostre país ha estat sacsejat per una crisi sanitària mundial, de durada i impacte encara incerts, que ha desencadenat una crisi econòmica d’abast i recorregut que encara està per definir. Una situació d'excepció, davant la qual les i els professionals del sector financer han donat una resposta excepcional, des de la condició de servei essencial, reivindicant amb fets una vegada més el que ja havia de saber-se des de fa molts anys: que són imprescindibles.

Decàleg de línies d'actuació

1. Incidir en la necessària dimensió social del sector financer

2. Articular mecanismes que garanteixin la inclusió financera

3. Definir i desenvolupar instruments financers públics amb capacitat real

4. Actuar sobre el potencial d'atorgament de crèdit del sector financer

5. Exigir Acords laborals en els processos de concentració i transformació

6. Renovar un "Contracte social" orientat a una taxa de reposició de l'ocupació del sector

7. Situar el sector com a referent en polítiques d'Igualtat i empoderament

8. Apostar decididament per la formació com a factor clau d'ocupabilitat i promoció

9. Desenvolupar una regulació pactada del temps de treball i les noves realitats laborals

10. Reivindicar i defensar la professionalitat des de la definició d'un Codi deontològic

CCOO Servicios

 

CAMPAÑA

IMPRESCINDIBLES

En defensa del empleo y la profesionalidad del principal activo del sector financiero español

Se echa de menos la entidad bancaria y ese trato más familiar

https://youtu.be/It6Q6E4kLXM

Un algoritmo nunca hubiera creído en mi

https://youtu.be/52R_EFf1zSc

La clientela de los bancos no es un algoritmo, son personas.

https://youtu.be/z0cy_zBvMFc

Mi gestora se puso en contacto conmigo durante la pandemia y vi el cielo abierto

https://youtu.be/cXjQD-g324E

Una máquina nunca podrá ponerse en el lugar de una persona

https://youtu.be/B3QHMY-2IKk