Negociació col.lectiva

CCOO SIGNA EL CONVENI COL·LECTIU DE COMERÇ DEL PEIX FRESC I CONGELAT DE BARCELONA I PROVÍNCIA 2018-2019-2020


Ahir 16 de juliol de 2018 hem signat el conveni col·lectiu de comerç del peix fresc i congelat de Barcelona per als anys 2018, 2019 i 2020.

Les principals novetats són les següents:

Vigència: 3 anys (2018-2020).

Classificació del personal: Es crea un nou nivell retributiu (Encarregat/a). S'equipara el salari del personal amb el nivell retributiu d'Ajudant/a Dependent/a i el d'Ajudant/a Administratiu/va al nivell de Mosso/a (que era superior). S'equipara el salari del personal amb el nivell de Dependent/a i el d'Administratiu/a al nivell de ChoferRepartidor/dora (que era superior).

Retribucions: Es reformula la taula salarial amb les modificacions abans esmentades i es pacta la incorporació del plus transport (que es percebia per 12 mesos) al salari base (que es percep per 15 mensualitats), per la qual cosa l'increment durant la vigència del Conveni supera el 6,30% (més del 2% per any). Un altre avantatge és que en situació d'incapacitat temporal es cobrarà més en percebre la part del que abans era el plus transport.

Jornada laboral: es redueixen 4 hores anuals (de 1782 hores a 1778 hores) amb efectes del 2018.

Llicències retribuïdes: s'incrementa de 2 a 3 dies laborals per naixement de fill, adopció i acolliment, que s'ampliarà amb 2 dies més en cas de part abdominal o cesària, així com per la mort, accident o malaltia greu o hospitalització de familiars fins al segon grau de consanguinitat o afinitat.
En cas de defunció de fills/es seran 5 dies laborals.
Es clarifica que les 4 hores de permís per a visites mèdiques a especialistes, ja contemplades en l'anterior conveni, són diàries i no anuals.
Es crea una bossa de 10 hores anuals per:
- Acudir a les visites mèdiques (en la sanitat pública o privada)
- Per acompanyar fills/es de fins a 16 anys d'edat i a familiars fins a primer grau
d'afinitat o consanguinitat que presentin alguna discapacitat psíquica, física o sensorial
a visites de caràcter mèdic i/o urgències hospitalàries tant si és en la sanitat pública
com a la privada

Treballadors/es amb discapacitat: Es recull regulació.

Bestretes: les empreses facilitaran mesures flexibles per a la devolució de les bestretes sol·licitades per les persones treballadores víctimes de violència de gènere.

Valoració: Tots els canvis introduïts en el text del conveni són d'avanç respecte al conveni anterior, tant en els aspectes socials com en els salarials.
S'ha corregit un problema de bretxe salarial que consistia que els llocs de treball ocupats majoritàriament per dones (majoria en el sector) tenien un salari inferior que els llocs de treball ocupats majoritàriament per homes.