Compromessos amb el Conveni... al contrari que la Patronal


Aprofitem aquests darrers dies de l'any per fer-vos una valoració de com està la negociació del conveni. Malauradament, hem vist un 2012 en el que s'ha hagut de renunciar a una part de la revisió salarial del 2011, la qual cosa va fer que la negociació del conveni comencés molt més tard. Aquestes darreres setmanes estem veient, a més, que la negociació no avança com hauria.

Sabem que la situació del sector és d'una crisi profunda com no ho havia estat mai, també sabem que la negociació del 2008 havia suposat una sèrie d'avenços molt importants pels treballadors, però aquests dos arguments no són excusa per anar a un conveni “de transició”, com diu la patronal. No oblidem que les taules salarials del conveni, per exemple, estan sempre per sota del que les empreses paguen en realitat.

En aquests moments, tot i que hi ha matèries d'acord, hi ha tres qüestions que ens separen de forma crítica: l'augment salarial, que la patronal no vol establir més enllà del 0'2%; la jornada anual, que la patronal vol augmentar; les clàusules de protecció del conveni sectoral, que la patronal no vol establir. És curiós com Foment del Treball i Pimec poden firmar acords amb nosaltres tan importants com el AENC, que suposen un compromís en la defensa dels convenis, però un cop asseguts a la taula de negociació prefereixen una actitud passiva i deixant que qualsevol empresa pugui establir convenis d'àmbit inferior que rebaixin les condicions de treball.

La reflexió que ens fem és la següent: està la patronal disposada a permetre que les relacions laborals en el sector passin a ser la llei de la selva? Li agradaria a la patronal que la resposta dels comités d'empresa i delegats sigui de conflictivitat màxima en tot moment? És això el que volen provocar? Veurem com continuem amb la negociació passat festes, sabem que ens anem a un conveni de moderació salarial però no estem disposats a moderar o minimitzar altres drets que ha costat tants anys de tenir-los.

D'altra banda, volem sortir al pas del que alguns comités ens han preguntat aquests darreres dies: si arribem a 31 de desembre i no s'ha signat conveni nou, com és el cas, ha de continuar vigent l'anterior. Per molt que la refoma laboral estableixi un any per negociar els convenis, aquest el vàrem denunciar en temps i forma abans de l'entrada en vigor de la reforma i només podria plantejar-se la pèrdua de vigència UN ANY DESPRÉS DE L'ENTRADA EN VIGOR DE LA REFORMA, és a dir, a partir de juliol del 2013. Abans d'aquesta data, mentre no hi hagi conveni nou, qualsevol empresa que plantegi condicions diferents a les estipulades en el conveni estaria fent una descarada modificació de condicions de treball, que té una altra via legal. Mantenim-nos, per tant, atents a aquesta qüestió.

Finalment, i com acostumem a fer cada any, advertir-vos que segons la distribució de jornada que correspón al 2013, en el cas d'una jornada estándard (8 hores diàries, 40 hores a la setmana, sense jornada intensiva) surt un excès de jornada igual que el del 2012, és a dir, de 28 hores de més, 3'5 dies, que les empreses han de reflexar en el calendari laboral de l'any vinent.

Els nostres millors dessitjos pel proper any.

Seguirem informant.
COMFIA-CCOO Catalunya