CCOO diu no a l´ERO del Banc Sabadell


Banc Sabadell acaba de comunicar oficialment a la Representació Legal dels Treballadors i Treballadores del Banc (RLT) i a la plantilla la posada en marxa d'un procediment d'acomiadament col·lectiu, així com de mobilitat geogràfica i modificació substancial de les condicions de treball que afectarà la totalitat dels centres de treball de l'empresa. Tot això sense que s'hagin concretat el nombre de persones afectades.


A la comunicació interna "FlashIN" d'aquest matí, el Banc parla de la reestructuració com si fos un joc de nens, plantejant jubilacions i baixes incentivades, quan la realitat és que acaben de notificar un ERO en tota regla. CCOO no ho posarem fàcil, com ho hem fet a la resta d'entitats, i on CCOO hem liderat la negociació de les reestructuracions defensant davant tot el manteniment de l'ocupació.

CCOO creiem fermament que NO hi ha raons per plantejar un ERO a Banc Sabadell:

• Més de 200 noves contractacions durant l’any 2021: senyal que és necessària més plantilla, tal com CCOO portem denunciant des de fa molt de temps.

• Ajust de 1800 persones en el primer trimestre del 2021.

 • NO concorren causes econòmiques: "Banc Sabadell va tancar el primer semestre del 2021 amb un benefici net atribuït de 220 milions d'euros (un 51,5% d'increment interanual) i preveu pagar un dividend del 30% del benefici i l'acció puja."

• NO concorren raons tècniques: Ja que no s'han produït canvis ni en els mitjans ni en els instruments de producció dels nostres productes, que són financers i no pateixen obsolescència.

 • NO concorren causes productives: La demanda de productes i serveis financers no ha variat. És més, s’ha vist reactivada durant la pandèmia (refinançaments, avals ICOS, etc.) per part de particulars i empreses. I ara les entitats financeres han de ser les canalitzadores dels fons NextGen de la UE, fet que incrementaran encara més els volums del negoci i les càrregues de treball (Sabadell calcula en 125.000 milions el crèdit que generaran els fons europeus a la banca)

 • NO concorren causes organitzatives: Els possibles canvis de sistemes i/o canvis en els mètodes de treball no són aliens a l'Entitat sinó forçats per ella. L'única causa organitzativa que podrien al·legar és la del suposat increment de la digitalització, però aquest és un canvi provocat per l'Entitat i els clients ni estan tan digitalitzats com es pretén donar a entendre, ni volen estar-ho. Les càrregues de treball i l’afluència de clientela a les oficines, tot i aquesta suposada digitalització, no només no han baixat, sinó que s'han incrementat en molts casos de manera perillosament alarmant.

Per tot això CCOO diem alt i clar que no admetrem cap plantejament d'ERO traumàtic i que si cal donar sortida a persones de la plantilla, sempre hi ha la possibilitat d'arribar a acords de prejubilacions anticipades i jubilacions (actualment hi ha 2.000 persons de més de 55 anys) en la línia del que vam negociar i signar el passat mes de desembre del 2020 i que va permetre que 1.800 persones, de manera voluntària, s'acollissin a aquell acord.

En qualsevol cas, CCOO negociarem i lluitarem fins on calgui:

per la DEFENSA DE L'OCUPACIÓ de tota la plantilla de Banc Sabadell;

per l'absoluta VOLUNTARIETAT d'adscripció a l'ERO;

perquè les CONDICIONS DE SORTIDA siguin les més BENEFICIOSES;

i perquè les MESURES, per damunt de tot, NO siguin TRAUMÀTIQUES.

CCOO secció sindical Banc Sabadell