L´hostaleria espanyola s´ha vist afectada per la pandèmia en més de 550.000 llocs de treball


La Indústria Turística Espanyola s'ha vist molt més afectada per la pandèmia de la COVID-19 que els altres sectors de la producció. Després del període 2011-2019, que va suposar vuit anys de rècord continuats de totes les principals variables turístiques; pernoctacions, visitants, ocupacions, rendibilitat i ocupació; l'any 2020 va començar amb una tendència alcista dels dos primers mesos, parant-se en sec quan en el mes de març va arribar el coronavirus, aturant de cop l'activitat turística i l'ocupació a nivell mundial i en major mesura a Espanya per la importància i pes que té la indústria turística a casa nostra.


L'afiliació a la seguretat social en el sector de l'hostaleria a Espanya finalitza l'any 2020 amb una mitjana de 1.155.570 persones afiliades; és a dir, un 14,12 % menys que fa un any, o el que és el mateix, 190.033 persones treballadores han perdut la feina durant aquest any. A aquesta xifra hem de sumar-li altres 363.657 persones que, tot i que estan donades d'alta a la seguretat social, es troben immerses en un ERTO, de manera que la pèrdua "real" d'ocupació supera l'esgarrifosa xifra de 550.000 persones en aquest sector.

Andalusia, amb un descens de 37.017 cotitzants (-16,34%) encapçala la pèrdua d'ocupació en aquest sector durant 2020; el segueix Catalunya, amb una baixada de 34.905 afiliats (-15,69%) i el tercer lloc l'ocupa Balears, amb un descens de 27.420 persones i rècord negatiu en termes percentuals amb un descens de l'29,52%.

 

Podem afirmar, en resum, que més de el 40% de l'ocupació existent en el sector de l'hostaleria a la fi del 2019 s'ha perdut per culpa de la crisi sanitària. No obstant això, l'instrument dels ERTOs generat a través del Diàleg Social ha aconseguit que la pèrdua estructural d'ocupació es limiti, de moment, en el 15% d'aquesta xifra: d'aquí la importància d'haver prorrogat la vigència dels ERTOs, i de les prestacions (per atur, extraordinàries per a fixos discontinus) fins al 31 de maig. En aquest dramàtic escenari, gràcies les fórmules suspensives i de reducció de jornada (ERTOs) s'ha evitat un impacte molt més gran sobre l'ocupació, i ha disminuït la incertesa abans descrita, ja que és vital i estratègic el garantir que el sector turístic i les persones que treballen en el mateix tinguin suport econòmic suficient per "aguantar l'estirada." És per això que CCOO va demanant pròrroga dels ERTOs per Força Major fins que durin els efectes de la pandèmia, ja que la suspensió de l'activitat productiva persistirà mentre que continuïn les restriccions a la mobilitat i al transport, no només a Espanya sinó en l'àmbit internacional, el que provocarà que l'activitat trigui més temps a recuperar-se.

 

CCOO emplaça a les CCAA a que acordin en Diàleg Social mesures de xoc per l'ocupació, el sindicat planteja la implementació de mesures en totes les comunitats autònomes per sostenir l'ocupació i el teixit productiu. Reclama, també, a el Govern d'Espanya millores en la coordinació. A la vegada hem de seguir treballant en el seguiment i el compliment de les Guies i Protocols de seguretat davant el COVID-19.

 

Pel que fa a la conjuntura turística, com no podia ser d'una altra manera, les dades són desoladores, durant l'any 2020. En aquest sentit, hi ha hagut un descens del 68,41% en visitants i del 73,28% en pernoctacions respecte al mateix període de l'any anterior. Tenim 74 milions menys de visitants i 251 milions menys de pernoctacions; el nombre de places hotelera s'ha reduït en un 51,54% i l'ocupació ha retrocedit un 60%. Les perspectives turístiques per als propers mesos són de moltes incerteses tot i la vacuna, ja que tot dependrà de l'evolució del coronavirus i el ritme de vacunació a Espanya i als principals països emissors que aporten més turisme internacional com el Regne Unit, Alemanya, França o Itàlia.