La regulació dels horaris comercials constitueix un aspecte fonamental del marc normatiu i garanteix un model d'equilibri


COMPROMÍS DEL COMERÇ CATALÀ PER PRESERVAR LA COMPETÈNCIA EXCLUSIVA DEL GOVERN DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA I DEL PARLAMENT DE CATALUNYA, MANTENINT I CONSOLIDANT EL NOSTRE MODEL DE COMERÇ URBÀ QUE CONCILIÏ LA VIDA LABORAL I LA FAMILIAR

Les entitats: Agrupació de Botiguers de Catalunya, ANCECO, Confederació de Comerç de Catalunya, Consell de Gremis, Cat-Dis, CCOO, Cecot, CEDAC, Comertia,Fundació Barcelona Comerç, Fundació Comerç Ciutadà, Pimec Comerç i UGT,

MANIFESTEN:
1. Que Catalunya ha configurat al llarg de les darreres dècades un model comercial propi caracteritzat per la coexistència dels diferents formats de la distribució detallista.

2. Que el comerç vertebra els pobles, les ciutats i els barris de Catalunya i constitueix un factor fonamental del nostre model de ciutat mediterrània, viva, dinàmica i convivencial.

3. Al mateix temps, aquest model garanteix l'efectiva llibertat d'elecció dels ciutadans, els quals disposen d'una multiplicitat de possibilitats de proveïment, amb operadors de tots els formats.

4. Que la regulació dels horaris comercials constitueix un aspecte fonamental del marc normatiu que garanteix aquest model d'equilibri. 

5. Que la ingerència del Govern de l'Estat en les competències de la Generalitat ha generat una controvèrsia jurídica, amb actuacions successives per ambdues parts, que van produint situacions jurídiques diverses.

6. Que la desregulació que impulsa el Govern de l'Estat:
  • Aconseguirà un major grau de concentració de vendes cap a les grans empreses de distribució, sense representar un creixement global del consum. D?altra banda, els treballadors de les grans empreses de distribució, no obtindran una millora laboral, tal com s?especifica en els seus convenis col·lectius i es veuran perjudicats en la conciliació de la vida laboral i familiar.

  • Tindrà efectes no desitjats en relació amb les condicions laborals dels treballadors de les petites i mitjanes empreses així com dels autònoms que treballen en el comerç pel que fa a la conciliació laboral i familiar. I en definitiva, no generarà més llocs de treball.

En conseqüència, les entitats sotasignats,

ACORDEN:
  • Declarar públicament el seu suport a la normativa catalana amb independència de les contingències jurídiques que es produeixin.
  • Promoure l'observança del règim d'horaris comercials que resulta i, per tant:

a) Demanar als gremis i associacions adherides a les entitats empresarials signatàries que promoguin l'observança voluntària dels horaris comercials catalans.

b) Demanar a les empreses directament associades a les entitats empresarials signatàries que es comprometin a observar els horaris comercials catalans.

- Declarar el dret dels treballadors i treballadores a la conciliació de la vida laboral i familiar, garantida per la regulació catalana dels horaris comercials.

- Reclamar a la Secretaria d'Estat de Comerç la retirada del recurs d'inconstitucionalitat contra el Decret llei 4/2012 i la modificació de la legislació estatal en matèria d'horaris comercials i retornar a la redacció originària de la Llei 1/2004, d'horaris comercials, deixant sense efecte la modificació introduïda mitjançant l'article 27 del Reial decret llei 1/2012.