RODA DE PREMSA

CCOO presenta una denúncia contra l'empresa Zurich Services per acomiadament per causa d'homofòbia


CCOO de Catalunya ha dut a terme la denúncia d'Alfonso Toledano Gómez, treballador de l'empresa Zurich Services, a partir del contacte d'aquest treballador amb L'Observatori contra l'homofòbia qui es va posar en contacte amb el sindicat per fer la denuncia legal. Per la intervenció de la secció sindical de COMFIA-CCOO en Zurich, la direcció ha obert el procediment establert pel Pla d'Igualtat en l'empresa tot i haver executat l'acomiadament.

La portaveu del sector d’assegurances de la Federació COMFIA-CCOO Catalunya, Helena Beltran, i la secretària de Comunicació i Xarxes Socials de CCOO de Catalunya, Dolors Llobet, han exposat en roda de premsa el cas del treballador Alfonso Toledano. Les portaveus del sindicat han remarcat que CCOO defensa els drets de totes i tots els treballadors, sigui quina sigui la seva orientació sexual, origen, convicció religiosa, etc. I evidentment al col·lectiu LGTB per la seva especial vulnerabilitat en els llocs de treball, o en el mercat laboral degut a l'homofòbia existent. Des del sindicat es destaca que la denuncia d'aquest cas no amaga que hi ha molts casos que malauradament no arriben a denunciar-se mai.

La secció sindical de COMFIA-CCOO a Zurich quan va tenir coneixent de l’acomiadament del company es va adreçar a la direcció de Recursos humans de l’empresa exigint la obertura del procediment corresponent que estableix el Pla d’igualtat que té signat la pròpia empresa. Segons manifesta la portaveu “des de COMFIA-CCOO seguirem el seu desenvolupament i el seu resultat que passa per depurar responsabilitats i per la previsible reincorporació del company al seu lloc de feina”.

Segons el gabinet jurídic de CCOO, l'acomiadament està basat en una discriminació clara per l'orientació sexual del treballador, per tant es demana la nul·litat de l'acomiadament sota l'empara dels arts. 55.5 del ET. i 108.2 de la LRJS, infracció de l'art. 14 de la CE i dels arts. 4.2,c) y 17.1 del Estatut dels Treballadors: prohibició de discriminació en l'ocupació per orientació sexual. La decisió extintiva de l'empresa té causa exclusiva en la condició homosexual del treballador.

Els indicis que es presenten per observar la vulneració al·legada és que després de dos anys de desenvolupar la seva feina de manera reconeguda per la empresa com a satisfactòria, hi ha un canvi en l’actitud del comandament jeràrquic directe del treballador arran de manifestar la seva condició sexual en un acte social de la pròpia empresa on el treballador va anar acompanyat de la seva parella. Aquest fet va portar a l’enduriment del to de comandament fins a un punt d’hostilitat i finalment amb el seu acomiadament, justificat per l’empresa per la finalització del projecte al que estava assignat, el qual segueix desenvolupant-se amb la resta de personal assignat en el moment de l’acomiadament inclòs amb noves contractacions.

El president de l'Observatori Contra l'Homofòbia, Eugeni Rodríguez, ha remarcat que aquest, tot i ser un cas prou bé documentat dista molt de ser l'únic que ha arribat a l'Observatori. També ha apuntat com la darrera reforma laboral al ampliar les causes d'acomiadament per una part i desregular les proteccions dels treballadors per un altre, dóna una major impunitat a la discriminació homòfoba a la feina. En la seva intervenció s'ha reafirmat en la necessitat de que la Llei contra l'homofòbia i la transfòbia, impulsada per tot el moviment LGTB, faci el seu camí parlamentari i s'aprovi com a eina necessària i imprescindible per poder actuar en casos com el del treballador acomiadat.

COMFIA-CCOO Catalunya
Barcelona, 14 de juny de 201