25 de NOVEMBRE, diada internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones


Segons un estudi publicat per l'Institut de la Dona, una de cada quatre treballadores (24,3 %) va percebre la presència de conductes associades a l’assetjament sexual en la seva feina; el 14,9 % de les treballadores a Espanya va patir alguna situació d'assetjament i una de cada 10 (9,9 %) va declarar haver patit assetjament sexual.


En xifres, l'estudi calculava que en el 2005, 1.310.000 treballadores van patir a Espanya alguna situació d'assetjament sexual en el seu treball en l'últim any (assetjament tècnic), i que 835.000 dones van ser conscients d'això (assetjament declarat).

Així mateix, en 2010, la Inspecció de Treball (ITSS) va fer 577 actuacions per assetjament sexual i 320 actuacions per assetjament per raó de sexe.

La llei d'Igualtat exigeix a les empreses la prevenció de l'assetjament sexual i per raó de sexe per assolir la igualtat efectiva de dones i homes i eradicar conductes discriminatòries.

Les empreses amb una plantilla de més de 250 persones tenen l'obligació legal d'elaborar un pla d'igualtat. Els plans d'igualtat de les empreses són un conjunt ordenat de mesures, adoptades després de realitzar un diagnòstic de situació, tendents a arribar a en l'empresa la igualtat de tracte i d'oportunitats entre dones i homes i a eliminar la discriminació per raó de sexe.

Les obligacions empresarials no acaben en l'elaboració d'aquest pla d'igualtat, a més, haurien de promoure condicions de treball que evitin l'assetjament sexual i per raó de sexe, així com arbitrar procediments específics per a la seva prevenció i per donar un marc a les denúncies o reclamacions que puguin formular-se.

Amb l'anterior finalitat, les empreses han de negociar amb la representació legal dels treballadors i les treballadores (RLT) mesures ara:
o Elaborar i difondre codis de bones pràctiques.
o Realitzar campanyes informatives.
o Realitzar accions de formació.


Aquestes mesures haurien de ser implementades i comunicades a la plantilla amb la finalitat d'articular un procediment o via de denúncia/reclamació a l'abast de qualsevol que pateixi una situació d'assetjament sexual o per raó de sexe.

La Llei sanciona l'empresa que no hagi previst mètodes de prevenció o que no hagués adoptat mesures per a impedir qualsevol situació d'assetjament sexual o per raó de sexe. La Llei d'infraccions i sancions de l'ordre social ho considera com un incompliment molt greu. Les infraccions molt greus poden ser sancionades amb multa de 6.251 a 187.515 euros.

A causa tot això, tota empresa haurà d'incloure, dintre de les seves polítiques i procediments interns de recursos humans, un protocol d'actuació en cas d'assetjament sexual i per raó de sexe negociat amb la RLT.

Sense perjudici d’allò que s’estableix en el Codi Penal, a l'efecte de la Llei d'Igualtat, constitueix,

1. Assetjament sexual, qualsevol comportament, verbal o físic, de naturalesa sexual que tingui el propòsit o produeixi l'efecte d'atemptar contra la dignitat d'una persona, en particular quan es crea un entorn intimidatori, degradant o ofensiu.
2. Assetjament per raó de sexe, qualsevol comportament realitzat en funció del sexe d'una persona, amb el propòsit o l'efecte d'atemptar contra la seva dignitat i de crear un entorn intimidatori, degradant o ofensiu.

Entre les actuacions que poden ser considerades com assetjament sexual o per raó de sexe estan:

- Bromes sexuals ofensives.
- Difusió de rumors sobre la vida sexual d'una persona.
- Comentaris grollers sobre el cos o l'aparença física.
- Gestos obscens.
- Ús de gràfics, dibuixos, fotografies o imatges d'Internet de contingut sexualment explícit.
- Les cartes, notes o missatges de correu electrònic de contingut sexual de caràcter ofensiu.
- El contacte físic deliberat i no sol•licitat (pessigar, tocar, frecs, massatges indesitjats…)
- Les conductes discriminatòries per motiu de l'embaràs o de la maternitat.
- Les formes ofensives de dirigir-se a una persona, en funció del seu sexe.
- Ús de l'humor sexista.
- Menysprear les capacitats, habilitats i el potencial intel•lectual de les dones.
- L'intercanvi o xantatge sexual.
- Ridiculitzar les persones amb tasques que tradicionalment ha assumit l'altre sexe.

Si ets víctima d'aquestes conductes discriminatòries… Què pots fer?

- No deixis la feina, informa a la RLT i cerca proves que puguin donar-te suport.
- Sol·licita ajuda jurídica i informació sobre la formes de posar fi a la situació i de les repercussions legals (civils, penals i laborals) per a l’assetjador i l'empresa.
- Sol·licita ajuda psicològica perquè puguin ajudar-te a suportar la situació i les seves conseqüències en el teu desenvolupament professional i personal.
- Truca al 016, és un telèfon d'atenció a les víctimes de violència de gènere, atès per professionals especialitzades en el qual l'atenció és immediata i anònima i on rebràs orientació i recursos.

Les conductes que impliquen assetjament sexual i/o per raó de sexe en el treball tenen conseqüències no només en la teva vida laboral, sinó també en la teva vida quotidiana. Fes-ho visible, no callis.

No és No. No a l'assetjament sexual. Contra la violència masclista, també en la feina.

secretaria de la dona

COMFIA-CCOO