Breu guia sobre les implicacions més destacades RD 625/2014

RD 625/2014: NOVA NORMATIVA SOBRE LES BAIXES MÈDIQUES


El Govern va aprovar al mes de juliol el RD 625/2014, que va entrar en vigor l'1 de setembre, i que introdueix canvis en la gestió i control dels processos d'incapacitat temporal durant els primers 365 dies.   

Mentrestant, per la seva part, la reforma de la llei de mútues es troba en tràmit parlamentari.


Per l'impacte que pot tenir aquest nou RD en els tràmits de les baixes dels treballadors i treballadores, i amb la finalitat de facilitar la resposta a les seves consultes, a continuació us enunciem els aspectes més destacats, ampliats en document adjunt.

  • El sistema públic de salut continua tenint l'última paraula en l'alta en malalties per contingències comunes. Les mútues encara podran fer propostes d'alta.
  • Els treballadors ja no hauran de desplaçar-se cada 7 dies per recollir el part mèdic.
  • Les mútues podran realitzar el seguiment i control en els processos de contingència comuna des del primer dia de la baixa laboral.
  • Per derivar a un treballador o treballadora al sistema públic de salut, les mútues hauran de realitzar un informe mèdic.
  • S'estableix un procediment per instar al canvi de contingència.
  • S'obliga a les mútues a comunicar directament a la Seguretat Social totes les reclamacions formulades.
  • S'amplien els terminis per a presentar les reclamacions dels treballadors en desacord amb l'alta emesa per la mútua.

Els avenços

Podem dir que la pressió sindical i institucional exercida per CCOO, ja ha tingut els seus primers fruits: en aquest RD s'han incorporat algunes de les nostres propostes i s'ha eliminat el concepte d'alta presumpta que suposava una alta automàtica quan el sistema públic no responia a la proposta d'alta de la mútua.

En aquests sentit, també ha contribuït l'esforç realitzat per tots els delegats i delegades de COMFIA que han participat en la campanya de recollida de signatures contra la llei de mútues organitzada per CCOO  de Catalunya.  

La lluita continua

Com dèiem, el projecte de la llei de mútues va ser aprovat pel Consell de Ministres i es troba en tràmit parlamentari, on CCOO intenta influir mitjançant els diferents grups polítics per eliminar els aspectes que limiten els drets dels treballadors que encara hi queden.  

Si voleu ampliar la informació, no dubteu en contactar amb la Secretaria de Salut Laboral. 

secretaria de salut laboral

COMFIA Catalunya