CCOO celebra que l´Ajuntament de Barcelona aprovi una moció per reclamar condicions laborals dignes en les plataformes digitals


CCOO celebra que l’Ajuntament de Barcelona aprovi una moció per reclamar la laboralitat i la millora de les condicions laborals dels repartidors i repartidores de les plataformes digitals

La Comissió d’Economia i Hisenda de l’Ajuntament de Barcelona va aprovar ahir la moció presentada per BComú a petició de CCOO de Catalunya, amb els vots de Barcelona en Comú, PSC i ERC i les abstencions de Cs, Junts, PP i BCN Pel Canvi, per reclamar la laboralitat i la millora de les condicions laborals dels repartidors i repartidores de les plataformes digitals.


El sindicat valora molt positivament que la majoria progressista de la cambra barcelonina vulgui posar fi a la precarietat laboral que pateix el col·lectiu ja que, tot i l’alegria inicial quan es va aprovar el Reial Decret Llei 9/2021, d'11 de maig (l’anomenada llei rider), encara avui en dia moltes i molts repartidors no han estat laboralitzats sinó al contrari, una quantitat important de treballadors han estat desconnectats de les APP d'aquestes plataformes i molts han vist com els seus ingressos s'han reduït, que ja de per si eren escassos. Actualment, aquestes empreses de plataforma segueixen contractant en frau de llei a la majoria dels seus treballadors i treballadores.

Trobada amb l’alcaldessa, Ada Colau

 Així li han expressat avui a l’alcaldessa Ada Colau i al regidor Marc Serra, responsable de Drets de Ciutadania, Participació i Justícia Global de l’Ajuntament de Barcelona, que ha rebut a una delegació del sindicat encapçalada per Franz Morales, ex rider i actual responsable d’atenció als treballadors de plataforma de CCOO, i altres responsables de les federacions de Serveis, d’Acció Sindical i de Serveis a la Ciutadania.

D'altra banda s'han detectat diverses irregularitats que les empreses estan cometent. Des del començament del darrer toc de queda diverses persones treballadores han estat multades per la policia local de la localitat durant la seva jornada laboral, ja que la majoria d'empreses de repartiment continuaven funcionant després de l'horari d'inici del toc de queda, i com que no hi havia relació laboral no es fan responsables de les sancions interposades als seus treballadors i treballadores. Per altra banda, no oblidem tampoc l’elevada sinistralitat del sector, que fins i tot s’ha traduït en accidents mortals.

Des de CCOO recordem que la manca de protocols de prevenció contra l'assetjament sexual provoca que les dones estiguin exposades a situacions de riscos.

En resum, la moció aprovada ahir per l’Ajuntament de Barcelona, i que treballarem perquè sigui aprovada per altres municipis, expressa algunes de les reivindicacions:

-     Que les empreses de plataforma digital contractin directament els repartidors i les repartidores (reconeixent la seva antiguitat) i que cessin les contractacions en frau de llei a través d'empreses de treball temporal (ETT) i / o de logística.

-     Que es reconeguin els descansos que estableix la llei a les persones repartidores i que les empreses de plataforma abonin la part econòmica pel desgast de el vehicle, la gasolina, el telèfon, la connexió a la xarxa o la roba de treball.

-    Que les empreses de plataforma habilitin immediatament lavabos, fonts d'aigua i taquilles per als seus repartidores i repartidors.

-    Que es proporcioni informació sobre normativa i seguretat viària, sobre prevenció de riscos laborals, salut laboral i un protocol de prevenció d'assetjament sexual als seus treballadors i treballadores.

-    Que el govern de la Generalitat faci complir la llei a les empreses de plataforma.

CCOO seguirem exigint les millores laborals dels treballadors i treballadores dels repartidors i repartidores de les plataformes digitals i que es compleixi la llei.


CCOO de Catalunya