Catalunya encapçala les conseqüències econòmiques i laborals per l´aturada de l´activitat turística causada per la COVID-19

Mig milió de llocs de treball menys a l´hostaleria


Durant els 10 primers mesos de l'any, hem tingut 56 milions menys de visitants i 196 milions menys de pernoctacions arreu de l’estat. El nombre de places hoteleres s'ha reduït en un 51,77 % i l'ocupació ha retrocedit un 60 % i les perspectives turístiques per als propers mesos són molt incertes. En aquesta conjuntura, des de CCOO entenem que les comunitats autonòmiques han de convocar les taules de diàleg social a l'objecte de mantenir actives les empreses per conservar la feina, així com fer un seguiment de l'acompliment de les Guies i Protocols de seguretat davant la COVID-19.


La Indústria Turística Espanyola s'ha vist molt més afectada per la pandèmia de la COVID-19 que altres sectors de la producció. Després del període 2011-2019, que va suposar vuit anys de rècord continuats de totes les principals variables turístiques, pernoctacions, visitants, ocupacions, rendibilitat i l'ocupació; l'any 2020 va començar amb una tendència alcista dels dos primers mesos parant-se en sec quan al mes de març va arribar el coronavirus, aturant l'activitat turística i l'ocupació a nivell mundial i en major mesura a Espanya per la importància i pes que té la indústria turística a casa nostra.

A finals del mes d'octubre el descens en l'afiliació a la Seguretat Social ha arribat a el 15,89 % (270.946 treballadors) sumant un total de 1.434.496 afiliats. El Règim General superava el 19 % de descens, afectant un total de 265.732 afiliats; a això hem de sumar-li altres 220.090 persones que encara estan incloses en els ERTOs, de manera que la xifra total s'acosta al mig milió de persones (491.036). Balears, amb el 52,50 % de descens d'afiliació (63.874 persones) encapçala aquest rànquing negatiu, seguida de Catalunya amb un descens del 15,82 % i 43.775 persones. El tercer territori en baixada en termes relatius és Andalucia, 15,31 %, tot i que supera en termes absoluts a Catalunya, amb un descens d'afiliació de 43.832 persones. La segueixen Madrid amb 30.658 persones menys, i Canàries amb una baixada d'afiliació de 20.908 cotitzants.

Pel que fa a la conjuntura turística, com no podia ser d'una altra manera, les dades són desoladores, i a finals del mes d'octubre teníem un descens del 65,83 % en visitants i del 70,96 % en pernoctacions respecte al mateix període de l'any anterior. Tenim 56 milions menys de visitants i 196 milions menys de pernoctacions; el nombre de places hoteleres s'ha reduït en un 51,77 % i l'ocupació ha retrocedit un 60 %. Les perspectives turístiques per als propers mesos són de moltes incerteses i poques certeses, ja que tot dependrà de l'evolució del coronavirus en els principals països emissors que aporten més turisme internacional com el Regne Unit, Alemanya, França o Itàlia. El decret d'Alarma aprovat pel Govern fins el 9 de maig 2021 per l'evolució de la segona onada i dels rebrots a Espanya, el que ha suposat una reducció d'horaris públic d'obertura en la restauració, com és el cas d'Andalucia, on 7 de les seves províncies ho faran a partir de les 18 hores, exceptuant la província de Granada que el tancament es va a dur a terme en totes les franges horàries en principi per dues setmanes. A ells hem de sumar-li el tancament durant un mes com a mínim de tota la Restauració en Comunitats com Catalunya. Astúries, Rioja, Castella. Lleó, Múrcia. País Basc, Cantàbria, Navarra i Melilla de moment, però no descartem que es vaig ampliar a altres comunitats.

Per tot, això des de CCOO proposem que en les comunitats autònomes es convoquin taules de diàleg social amb la participació dels empresaris i sindicats, amb l'objectiu d'analitzar la situació dels sectors afectats i acordar ajudes a les empreses i els treballadors així com propiciar que s'utilitzin els instruments dels ERTOs a l'objecte de mantenir actives les empreses per conservar la feina, així com fer un seguiment de l'acompliment de les Guies i Protocols de seguretat davant el COVID-19.

CCOO Servicios